• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.0°C
  6 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  5 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 5.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 4.0°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 6.0°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.3°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.4°C / -1.4°C
  2 BF
  45%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απευθείας ανάθεση με το... Κλειδί στο χέρι

 • A-
 • A+
Σερραϊκή ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι στον διαγωνισμό για την κατασκευή της προσφυγικής δομής στο Κλειδί προσκλήθηκε μόνο μία εταιρεία, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αντιστοιχεί στον υπέρογκο ποσόν των 5.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.

Η Μαλακάσα είχε το κατάλληλο... Κλειδί και οι απευθείας αναθέσεις -για την κατασκευή «προσωρινών» προσφυγικών δομών με... μόνιμα χαρακτηριστικά- από το υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζονται.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στη Μαλακάσα αναπτύσσεται περαιτέρω στο Κλειδί του Δήμου Σιντικής Σερρών, αφού ο προϋπολογισμός για το έργο είναι 3.700.000 ευρώ, η δομή είναι για περίπου 750 άτομα, δηλαδή το κόστος ανά ωφελούμενο εκτοξεύεται από τα 3.900 σε περίπου 4.900 ευρώ.

Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, έχει ημερομηνία 5 Ιουνίου και στον σχετικό «διαγωνισμό» καλείται μόνο μία (!) εταιρεία η οποία έχει έδρα τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Παρά την προφανή απευθείας ανάθεση, αφού προσκαλείται μόνο μία και συγκεκριμένη εταιρεία, το υπουργείο κάνει και «μαύρο χιούμορ» αφού στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)»!

Στη σερραϊκή ενημερωτική ιστοσελίδα anexartitos.gr που έκανε την αποκάλυψη επισημαίνεται επίσης ότι «από τον ιστοτόπο της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2012, βλέπουμε πως αυτή έχει κατασκευάσει και το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Καβάλα», ενώ η «διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης» λήγει... αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά το έργο, δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν παρά μόνο ότι η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στο ποσόν των 3.699.021,38 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 2.983.081,76 €, ΦΠΑ 24% 715.939,62 €) και θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ «η εκτέλεση του παραπάνω έργου είναι απολύτως απαραίτητη λόγω κατεπείγουσας ανάγκης που οφείλεται στην κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και στις απρόβλεπτα μεταβαλλόμενες ροές που αυτή δημιουργεί και κρίνεται επιβεβλημένη τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών, όσο και για την αποσυμφόρηση των νησιών».

Η εταιρεία που η προκήρυξη προσκαλεί είναι η «ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ Α.Ε.», στο εταιρικό προφίλ της οποίας αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 2012 «με αντικείμενο τα δημόσια και ιδιωτικά έργα και μελέτες τεχνικών έργων.

Κατέχει πτυχίο 3ης τάξης στα Δημόσια έργα και δραστηριοποιείται στους τομείς: οικοδομικά έργα, υδραυλικά έργα, έργα οδοποιίας, λιμενικά, ηλεκτρομηχανολογικά, ενεργειακά, έργα επεξεργασίας λυμάτων» και ότι «ξεκίνησε ως προσωπική επιχείρηση από τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ιωάννη Δερμεντζόγλου το 1983».

Εχει ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι συνιστά άλλη μία -στις τόσες άλλες- απόδειξη ότι η επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση έχει προηγηθεί των όποιων έργων στο Κλειδί. Η αποκάλυψη της τοπικής ιστοσελίδας συνοδεύτηκε από απόλυτη σιωπή. Εταιρείες της περιοχής, δήμοι, ακόμη και όσοι ακροδεξιοί κάποτε πρωτοστάτησαν σε αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική ρητορική εξαφανίστηκαν.

Το ΚΚΕ μόνο χθες το απόγευμα έβγαλε ανακοίνωση στην οποία σχολίαζε πώς «οι σκηνές αντικαθίστανται με κτίρια και το προσωρινό μονιμοποιείται. Θέλουν να γίνει η περιοχή μας αποθήκη ψυχών, μία απέραντη φυλακή. Ημασταν αντίθετοι στη δημιουργία κλειστής δομής – φυλακής στη Σιντική, μιλήσαμε για υγειονομική βόμβα που πρόκειται να δημιουργηθεί σε έναν χώρο ακατάλληλο, χωρίς υποδομές, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης».

Στην ίδια ανακοίνωση κυρίως γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι στον νομό Σερρών «περίπου 300 πρόσφυγες θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να εγκαταλείψουν τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά πού θα καταλήξουν» και ζητώντας «να βρεθούν με ευθύνη του κράτους αξιοπρεπείς κατοικίες για όσες/όσους βγουν από τη δομή».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκαίνια στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Σέρρες και Δράμα
Με νέες βολές κατά της Ευρώπης για τις καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων συνόδευσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τα χθεσινά εγκαίνια δύο δομών στη Βόρεια Ελλάδα. Περίπου 1.000...
Εγκαίνια στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Σέρρες και Δράμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον «αέρα» η δομή προσφύγων στις Σέρρες
Η δομή προσφύγων στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής στον Νομό Σερρών κατασκευάστηκε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Στον «αέρα» η δομή προσφύγων στις Σέρρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμα και ρατσισμός για τους πρόσφυγες στο Κλειδί Σερρών
Την επιβολή προστίμων σε πρόσφυγες ζήτησε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης γιατί έστειλαν sms αλλά δεν πήγαν για ψώνια στο κοντινότερο στη δομή Σιδηρόκαστρο.
Πρόστιμα και ρατσισμός για τους πρόσφυγες στο Κλειδί Σερρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
Η σημερινή απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι ένα μαθηματικό θαύμα... ακρίβειας. Πετυχαίνει παράλληλα έναν στόχο τον οποίο ομολογουμένως δεν είχαμε.
Ο Μηταράκης απαντάει στην «Εφ.Συν.» και... μας κάνει δώρο μία είδηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
«Το αντιρατσιστικό κίνημα δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει σε άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην προσφυγική δομή στα Διαβατά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Κλειδί της πρώτης κόλασης
Εξακόσιοι τρεις πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες στην πλειονότητά τους βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο Κλειδί, του Δήμου Σιντικής Σερρών στην πρώτη υπαίθρια φυλακή.
Το Κλειδί της πρώτης κόλασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας