• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%
ΑΠΕ- ΜΠΕ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση καραντίνας στα ΚΥΤ Λέσβου, Σάμου και Χίου

 • A-
 • A+

Τέλος στα εξωτερικά ιατρεία εξέτασης και ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων για τον κορονοϊό έξω από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να κατηγορεί στην ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι δεν χρηματοδοτεί την ανανέωση των συμβάσεων του ιατρικού προσωπικού.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι προσφέρθηκε να αναλάβει τη χρηματοδότηση, αξιοποιώντας την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων με τους οποίους μπορεί να συμπράξει η Περιφέρεια. Και σημειώνουν ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Η λειτουργία των ιατρείων χρηματοδοτήθηκε από κονδύλι 173.000 που έδωσε στην Περιφέρεια το υπουργείο Εσωτερικών για να αγοραστούν μέσα απολύμανσης, αλλά η Περιφέρεια αποφάσισε ότι θα ήταν προσφορότερη η εγκατάσταση ιατρείων, τα οποία λειτουργούσαν σε εικοσιτετράωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα.

Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη μέριμνας για επαρκή μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό βαρύνει την κυβέρνηση, καθώς τα ΚΥΤ υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Αντί των ιατρικών μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή την παράταση του αποκλεισμού των ΚΥΤ μέχρι τις 21 Ιουνίου, οπότε θα έχουν συμπληρωθεί σχεδόν τρεις μήνες συνεχούς καραντίνας.

Ο αποκλεισμός των δομών στα νησιά ξεκίνησε νωρίτερα από την καραντίνα για τον γενικό πληθυσμό και συνεχίζεται πολύ μετά την άρση των μέτρων, χωρίς να έχει καταγραφεί κρούσμα που να δικαιολογεί την παράταση του ακραίου μέτρου του αποκλεισμού.

Ηδη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόταν την απειλή του κορονοϊού, για να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες και να περάσει την ακροδεξιά ατζέντα της αποτροπής και της γενικευμένης κράτησης. Μ' άλλα λόγια, αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τον έχει εφεύρει.

Στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς κάνει. Επικαλείται τον κίνδυνο από τον κορονοϊό για να επιβάλει ένα ακραίο μέτρο παράτασης του εγκλεισμού περισσότερων από 35.000 ανθρώπων, που δεν δικαιολογείται από τα επιστημονικά πρωτόκολλα κα μάλιστα είνα αντίθετο με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΠΟΥ για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών.

Το υπογραμμίζει η χθεσινή δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η παράταση μέχρι τις 21 Ιουνίου του μέτρου για τον περιορισμό κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο που ζουν στα κέντρα υποδοχής θα μειώσει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη και, στην τρέχουσα φάση της επιδημίας Covid-19, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από άποψη δημόσιας υγείας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό σε κανένα από τα κέντρα υποδοχής των νησιών, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο πληθυσμός δεν αποτελεί κίνδυνο. Αντίθετα, διατρέχει κίνδυνο» επισήμανε η Λίζα Παπαδημητρίου, υπεύθυνη Συνηγορίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

Σημειώνει ότι η οργάνωση εξακολουθεί να ζητά τη μεταφορά των ηλικιωμένων και των χρόνια ασθενών σε ασφαλή καταλύματα. Μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της διεθνούς κοινότητας από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά ότι θα μεταφέρει μέχρι τέλη Απριλίου μόλις λίγο περισσότερους από 2.000 ευπαθείς πρόσφυγες και μετανάστες από τα ΚΥΤ.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή την αναβολή της μεταφοράς και την ολοκλήρωσή της μέσα στον Μάιο. Εκτοτε αγνοείται η τύχη της απόφασης.

Αρση μέτρων στο Κιλκίς

Καλύτερα ανακλαστικά έδειξε η κυβέρνηση στην περίπτωση της δομής στο Πολύκαστρο του Κιλκίας. Χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε την άρση της παράτασης της καραντίνας, καθώς βγήκαν αρνητικά και τα 364 δείγματα που πήρε ο ΕΟΔΥ, ενώ αρνητική στον κορονοϊό ήταν έγκυος που γέννησε χωρίς πρόβλημα στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Την άρση της καραντίνας διεκδικούσαν οι έγκλειστοι πρόσφυγες και μετανάστες όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΔΥ.

Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε ένταση στη δομή, καθώς οι έγκλειστοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο ενδεχόμενο αδικαιολόγητης παράτασης της καραντίνας, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά μέσα, που έδωσαν διάσταση πανικού στον φόβο για ενδεχόμενο κρούσμα.

Παρά τη διαφωνία του υπουργείου Παιδείας, ο Δήμος Παιονίας αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία της περιοχής. Ενώ τα σχολεία άνοιξαν χθες, τα προσφυγόπουλα δεν παρακολούθησαν μαθήματα καθώς η δομή παρέμενε σε αδικαιολόγητη καραντίνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
Καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση των τριών μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος, στις οποίες είχαν ανατεθεί απευθείας οι δομές σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Στον αέρα οι νέες προσφυγικές δομές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα τρία κρούσματα κορονοϊού στη ΒΙΑλ έδωσαν οι επαφές του πρώτου
Αλλα τρία κρούσματα μέσα στη ΒΙΑΛ απέδωσαν οι έλεγχοι που συνεχίζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου.
Αλλα τρία κρούσματα κορονοϊού στη ΒΙΑλ έδωσαν οι επαφές του πρώτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκαεφτά κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο
Θετικοί στη νόσο δεκαεφτά νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην παραλία του Πλωμαρίου την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Μυτιλήνης, τα 17 άτομα θα παραμείνουν σε...
Δεκαεφτά κρούσματα κορονοϊού στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει... μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης!
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας