Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαλεύκανση του θανάτου του 29χρονου ηλεκτρολόγου ζητά το Εργατικό Κέντρο Άρτας
Φωτογραφία από τη σελίδα της πρωτοβουλία «Μένουμε Ενεργοί» στο Facebook @Covid19Solidarity

Διαλεύκανση του θανάτου του 29χρονου ηλεκτρολόγου ζητά το Εργατικό Κέντρο Άρτας

  • A-
  • A+

Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του 29χρόνου εργάτη από ηλεκτροπληξία το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο της εταιρίας «Ήπειρος» στην Άρτα ζητά το Εργατικό Κέντρο της πόλης τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Το Κέντρο κατήγγειλε πως η διοίκηση της εταιρίας καθυστέρησε να ενημερώσει τους γονείς του νεαρού ηλεκτρολόγου με τη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν «το τηλέφωνο και που μένει».

«Από το πρωί της Κυριακής, στην παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, μας δηλώθηκε ότι απουσιάζουν όλοι οι τη διοίκησης, και κανείς δεν ξέρει τίποτα. Με πρόσχημα ότι ήταν αργία, δεν ενημερώθηκε η επιθεώρηση εργασίας ούτε το ΙΚΑ, και από μόνο του αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πού το πάνε» ανέφερε το κέντρο και πρόσθεσε το εξής:

«Δεν είναι τυχαίο που ενώ η Πυροσβεστική, χρειάστηκε μια ώρα ακριβώς για τον απεγκλωβισμό του συναδέλφου μας, στην συγκέντρωση πια, που εξελίχθηκε του Εργατικού Κέντρου έξω από την πύλη του εργοστασίου,  οι υπεύθυνοι όταν πια έφτασαν προς το μεσημέρι της Κυριακής στην Άρτα, ισχυρίστηκαν ότι το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι δούλευε σε ένα, άγνωστο τι, πατάρι».

Σε νέα ανακοίνωση το κέντρο επαναλαμβάνει το αίτημα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας». Τέλος, προγραμματίζει διαδήλωση μεθαύριο στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς, μετά τη χθεσινή κινητοποίηση κατά την οποία μέλη του έγραψαν συνθήματα στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, όπως το «Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος».

Εδώ σκοτώθηκε ο Χρήστος!

Διαμαρτυρία την Πέμπτη στην Πλατεία Κιλκίς

Όμως στην άκρια της πόλης, βρίσκεται η φάμπρικα, που κόκαλα αλέθει
η ματωμένη γεννήτρια της υπεραξίας!!! (Μπρέχτ)

Για το Χρήστο, τον συνάδελφό μας που σκοτώθηκε  στο εργοστάσιο «Ήπειρος», κανένας δρόμος δεν οδηγεί στο σπίτι του. Ήταν κλεισμένοι από καιρό. Από τον συνωστισμό, των παραγόντων που καμάρωναν για το οικονομικό θαύμα που συντελείται στην Άρτα. Ήταν κλεισμένοι ασφυκτικά από τους δείκτες της κερδοφορίας  που κάθε χρόνο, και σε όλη την περίοδο της κρίσης ανέβαιναν με αριθμητική πρόοδο, κατά πως λένε και οι επίσημοι ισολογισμοί τους που δημοσιεύουν στο ίντερνετ. 

Ήταν κλεισμένοι από τα χαλιά πού έστρωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και οι προηγούμενες, που ο καημός τους να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, τους αγώνες των εργαζομένων, διαμόρφωσαν καθεστώς γαλέρας, σε όλα τα εργοστάσια. Ήταν κλεισμένοι, από την ανωνυμία των εταιρειών, των κερδών, των δεικτών του χρηματιστηρίου, των ιερών και οσίων της κοινωνίας της εκμετάλλευσης, όλων αυτών των παραγόντων που μοιράζουν τη ζωή σε μεροκάματα, για να κρύψουν κάτω από το χαλί, σε καθεστώς ανωνυμίας, την τάξη που παράγει τον πλούτο σε αυτή την κοινωνία. Και σαν να μην έφταναν αυτά, δεν ενημέρωσαν τους γονείς του παιδιού, με πρόσχημα ότι δεν είχαν τηλέφωνο.

Γι’ αυτό για μας δεν σκοτώθηκε ένας! Σκοτώθηκε ο Χρήστος. Και απαιτούμε: 

  • Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου μας από την Επιθεώρηση  και να μην “ξεχαστεί”, όπως άλλες φορές στο παρελθόν.
  • Να εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Απαιτούμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Εκ των πραγμάτων,  η διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 8.οο το βράδυ από το Κιλκίς, παίρνει άλλη τροπή. Η οργή γίνεται οργάνωση, αντεπίθεση δύναμη ανατροπής!

Η ανάπτυξή τους, πατάει πάνω στη φτώχεια, στον ιδρώτα και στο αίμα της εργατικής τάξης, Αυτά μετατρέπουν στο χρηματιστήριο τους σε ευρώ. Καμαρώνουν πάνω στους χιλιάδες εργάτες που θυσιάστηκαν στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς. Και εκεί συγκινούνται. Όχι για τον ανώνυμο εργάτη, αλλά για τα αποτελέσματα των «ονομαστικών μετοχών» τους.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στους γονείς  και την αδελφή του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και οργανωμένα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, να παλέψουμε για να επιβάλουμε το δίκιο μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικό εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά
24ωρη απεργία σήμερα από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, καταδικάζοντας το νέο «εργοδοτικό έγκλημα».
Τραγικό εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικός θάνατος Αιγύπτιου αλλιεργάτη στην Κάτω Αχαΐα
Ένας 34χρονος άνδρας από την Αίγυπτο έχασε τη ζωή του χθες, όταν κατά την διάρκεια αλιείας παρασύρθηκε από το αλιευτικό εργαλείο των διχτυών και έπεσε στη θάλασσα από το αλιευτικό σκάφος «Παναγία» που...
Τραγικός θάνατος Αιγύπτιου αλλιεργάτη στην Κάτω Αχαΐα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η έκθεση αυτοψίας «καίει» τη βιομηχανία
Φως στις συνθήκες θανάτου του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στις 6 Ιουνίου εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο «Ηπειρος» στην Αρτα ρίχνει το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας.
Η έκθεση αυτοψίας «καίει» τη βιομηχανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κασσάνδρα
Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του 47χρονος εργάτης, υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής.
Νεκρός εργάτης που έπεσε από τον 5ο όροφο ξενοδοχείου στην Κασσάνδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων στη Λέσβο για τη Μόρια
Πορεία από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια πραγματοποιεί ομάδα περίπου 150 προσφύγων οι οποίοι, μία μέρα μετά τα τραγικά γεγονότα στα οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα και τραυματίστηκε ένα...
Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων στη Λέσβο για τη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας