Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακάλυψε έστω και αργά τη δυσοσμία
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακάλυψε έστω και αργά τη δυσοσμία

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι πληροφορήθηκε πρόσφατα το πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου ● Εστάλη κλιμάκιο επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις της «OIL ONE MABE», αλλά «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές» σχετιζόμενες με την παραγωγική δραστηριότητα, αφού η υπηρεσία δεν διαθέτει αντίστοιχα όργανα μέτρησης ● Ετσι, ο έλεγχος θα ανατεθεί σε πιστοποιημένο εργαστήριο

Στη δυσοσμία που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι αναφέρθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Μέγκα» ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας το απίστευτο, ότι «το θέμα περιήλθε σε γνώση μας πρόσφατα». Υποστήριξε πως έμαθε για το ζήτημα μετά από τηλεφώνημα του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου και αμέσως κανονίστηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος Κ. Αραβώση, ο οποίος έστειλε στην περιοχή για έλεγχο κλιμάκιο επιθεωρητών.

Ερωτηθείς για την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και τον φόβο ότι οι αποφάσεις μπορεί να μετατεθούν στις ελληνικές καλένδες, απάντησε πως ο Κ. Μητσοτάκης είχε συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη περιοχή στα πέντε μεγάλα σχέδια αναπλάσεων που είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις. «Η κυβέρνηση μένει στην ίδια γραμμή και θα προχωρήσει με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και τις επιταγές της νομοθεσίας σε σχέση με το περιβάλλον» συμπλήρωσε.

Χθες το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, οι οποίοι έκαναν έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή.

Στιγμιαίες εκπομπές

Στην έκθεση, δύο είναι τα σημεία που προκαλούν το ενδιαφέρον. Πρώτον, η αναφορά ότι «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Εγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά». Και, δεύτερον, ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών» σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων.

Οπως επισημαίνεται, το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια. Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη.

Εκπληξη ωστόσο προκαλεί το «κλείσιμο» του δελτίου με μια υπενθύμιση που καμία σχέση με το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν έχει: «Υπενθυμίζεται η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων».

Μία ημέρα πριν, στην ίδια εκπομπή του «Μέγκα» όπου φιλοξενήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, είχε βρεθεί ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος μίλησε για το πρόβλημα της δυσοσμίας και υποστήριξε ότι «έχουμε ένα έγκλημα απέναντι στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στο οποίο έχουν συμμετοχή και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας το μέγεθος της ευθύνης του, και οι ίδιοι είναι αυτοί που πρέπει σ’ ένα ομόφωνο αίτημα της πόλης πια να επανορθώσουν». Δηλώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητοποιήσεις

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι τώρα πληροφορήθηκε για το θέμα της δυσοσμίας, καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής, η οποία πολλές φορές έχει αναγκαστεί να προχωρήσει ακόμα και στο κλείσιμο των σχολείων.

Ηδη από το 2016 ο τότε αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε συνεργασία με τον Χρήστο Βρεττάκο είχαν προχωρήσει σε συνεργασίες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον «Δημόκριτο», το Αστεροσκοπείο και το ΕΛΚΕΘΕ, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας και το είδος του ρυπαντικού φορτίου.

Επίσης τον Αύγουστο του 2019 και ενώ η κυβέρνηση είχε αλλάξει, ο Χρ. Βρεττάκος συναντήθηκε με όλους τους βουλευτές της Β’ Πειραιά –και της Ν.Δ. φυσικά– τους οποίους και ενημέρωσε για το πρόβλημα. Σε σχετικό δελτίο Τύπου που ακολούθησε αναφερόταν ότι «διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υπαρκτό πρόβλημα των οσμών και η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οριστική λύση».

Πώς είναι δυνατόν, αλήθεια, μετά απ’ όλα αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος να υποστηρίζει ότι έμαθε τώρα γι’ αυτό το θέμα;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
Αφήνοντας σαφή αιχμή ότι ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του συντονιστή μέσω δελτίου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία αυτή «θετικό γεγονός».
Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμαθε από δελτίο Τύπου για τον συντονιστή στα Λιπάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της δυσοσμίας στη Δραπετσώνα
Το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι ήταν το βασικό θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της δυσοσμίας στη Δραπετσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εντονη δυσοσμία και πάλι χθες στη Δραπετσώνα
Η έντονη δυσοσμία επέστρεψε χθες στη Δραπετσώνα κάνοντας τη ζωή των κατοίκων ανυπόφορη. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, πολλά ήταν τα παράπονα από του 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Εντονη δυσοσμία και πάλι χθες στη Δραπετσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επειτα από είκοσι χρόνια αγώνων παίρνει «σάρκα και οστά» το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι
Ενα σημαντικό έργο για το Κερατσίνι, το υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας, επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο.
Επειτα από είκοσι χρόνια αγώνων παίρνει «σάρκα και οστά» το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χρήστου Βρεττάκου
Τα απορρίμματα, τα σχέδια της Cosco, η λειτουργία ρυπογόνων βιομηχανιών και το Νεκροταφείο της Ανάστασης ήταν τα θέματα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης τη Δευτέρα.
Δεκάδες φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χρήστου Βρεττάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας