• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα

 • A-
 • A+
Αναδίπλωση του περιφερειάρχη Αττικής μετά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» ● Εστω κι εν μέρει κάνει πίσω στην τιμολόγηση των απορριμμάτων. Αναστέλλει τις νέες χρεώσεις για το 2021 σεβόμενος το σχετικό αίτημα της ΠΕΔΑ. Επιμένει, ωστόσο, στην εκτίναξη του κόστους των βιοαποβλήτων, τιμωρώντας στην ουσία δήμους που κάνουν ανακύκλωση.

Σε αναστολή των αυξημένων χρεώσεων που συνεπάγεται η νέα τιμολογιακή πολιτική του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων προχωρά ο περιφερειάρχης Αττικής, μετά την ανάδειξη του θέματος από την «Εφ.Συν.» και τις οργισμένες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών της Αττικής. Κάνοντας μεταστροφή από τον αρχικό του σχεδιασμό, ο Γ. Πατούλης σπεύδει –κατόπιν επίμονης κριτικής– να ανακοινώσει ότι οι νέες χρεώσεις στους πολίτες μέσω των δήμων τους θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αρχικές εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ, ως γνωστόν, προέβλεπαν αναδρομικές χρεώσεις για το 2019 και το 2020. Κάτι που θα σήμαινε αναδρομικές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των πολιτών μέσω των τελών που πληρώνουν στους δήμους και ανατροπές σε δημοτικούς προϋπολογισμούς. Ο περιφερειάρχης τώρα οπισθοχωρεί και τονίζει «κατηγορηματικά ότι δεν θα πληρώσει κανένας δήμος αναδρομικά ούτε για το 2019 αλλά ούτε και για το 2020», καθησυχάζοντας ότι «δεν θα επιβαρυνθεί σε περίοδο κρίσης κανένας δήμος με επιπλέον κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του».

Πρόκειται όμως για μερική αναδίπλωση του κ. Πατούλη ως προς τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», επιμένει στη δραστική αύξηση του κόστους διαχείρισης βιοαποβλήτων, που αναμένεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επαναχρησιμοποίηση «πράσινων» αποβλήτων, πριμοδοτώντας κατ' επέκταση την ταφή.

Οπως γράψαμε στα πρόσφατα δημοσιεύματά μας, με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ: α) αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8% (από 49,67 ευρώ/τόνο σε 53,82 ευρώ/τόνο), β) εκτινάσσεται το κόστος διαχείρισης βιοαποβλήτων από 0 ευρώ σε 26,71 ευρώ/τόνο. Οι αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών που εκφράζονται μέσω της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) εστίασαν τόσο στις παραπάνω χρεώσεις όσο και στον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις· με διά περιφοράς συνεδρίαση, με δημάρχους να κάνουν δημοσίως λόγο για «μερική ενημέρωση» μελών που κλήθηκαν να ψηφίσουν και «πειρατική» απόφαση.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η ΠΕΔΑ ζήτησε αναστολή των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ, μέχρι το θέμα να συζητηθεί σε επικείμενη διευρυμένη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των 66 δημάρχων της Αττικής και των εκπροσώπων της ΠΕΔΑ στον ΕΔΣΝΑ. Μόλις μία ημέρα μετά, ο περιφερειάρχης Αττικής στην ουσία αποδέχεται –και σωστά– τις απόψεις της ΠΕΔΑ και ανακοινώνει την αναστολή. Προηγήθηκε και άρθρο του αντιδημάρχου Βριλησσίων (και μέλος των Δ.Σ. των ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ) Αλ. Μαυραγάνη στην efsyn.gr που μετέφερε τις θέσεις της «Νέας Αυτοδιοίκησης» (παράταξη ακομμάτιστων αιρετών) με έκκληση «τον παραλογισμό να διαδεχθεί ο εξορθολογισμός για αποκατάσταση της θεσμικής υπόστασης και αρμονίας της σχέσης συνεργασίας-συνευθύνης Α′ και Β′ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ)».

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δείγμα αναδίπλωσης περιφερειακής αρχής και διοίκησης ΕΔΣΝΑ αποτέλεσε η διαβεβαίωση των αιρετών ότι δεν θα ισχύσουν οι αναδρομικές χρεώσεις για το 2019.

Στην τρίτη κατά σειρά απαντητική ανακοίνωση στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» ο κ. Πατούλης θέλησε να «ξεκαθαρίσει» ότι δεν θα επιβληθούν αναδρομικές χρεώσεις για το 2020 (στην πρώτη του ανακοίνωση περιορίστηκε να πει ότι «δεν θα πληρώσει κανείς δήμος αναδρομικά για τα απορρίμματα του 2019»).

Επιμένει για τα βιοαπόβλητα…

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ωστόσο, ο περιφερειάρχης μιλά για «απόφαση» της διοίκησής του για εφαρμογή της τιμολόγησης των βιοαποβλήτων με συντελεστή 0,5 επί της τιμής των σύμμεικτων απορριμμάτων (με αποτέλεσμα τη χρέωση των βιοαποβλήτων με 26,71 ευρώ/τόνο). Η αύξηση προκύπτει από την εφαρμογή του «νόμου Φάμελλου» και ο ΕΔΣΝΑ επιλέγει τους μέγιστους προτεινόμενους συντελεστές, με τον Σύνδεσμο να διαγράφει ταυτόχρονα προγενέστερες αποφάσεις του για μη χρέωση μιας σειράς «πράσινων» αποβλήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ υπήρξαν κάθετες διαφωνίες στις αναδρομικές χρεώσεις, ενώ το ενδεχόμενο μεταγενέστερων χρεώσεων συνάντησε θετικές απόψεις εφόσον όμως το ύψος των τιμών καθοριστεί βάσει σχετικής μελέτης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ. Σπεύδει, άραγε, ο περιφερειάρχης από τώρα να... λογαριάσει χωρίς την ΠΕΔΑ και να ανακοινώσει «απόφαση» και «στρατηγική επιλογή» για εφαρμογή των υψηλότατων συντελεστών;

Ο κ. Πατούλης ισχυρίζεται ότι με αυτές τις τιμές στα βιοαπόβλητα «υιοθετούμε μια τιμολογιακή πολιτική που ενισχύει την ανακύκλωση και δεν την τιμωρεί, όπως κάποιοι ψευδώς ισχυρίζονται». Ξεκάθαρη άποψη αυτοδιοικητικών στελεχών έμπειρων στο θέμα είναι ότι αυτές οι αυξήσεις όντως θα τιμωρήσουν την ανακύκλωση: οι δήμοι δαπανούν χρήματα για να συγκεντρώνουν καθαρά (χωρίς προσμίξεις άλλων απορριμμάτων) βιοαπόβλητα και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική η τιμή στη διαχείριση των βιοαποβλήτων ανεβαίνει υπερβολικά, σε σύγκριση με το υφιστάμενο μηδενικό κόστος. Πολλοί δήμοι δεν αποδέχονται το «ταβάνι» και εξηγούν ότι εάν υπάρχει όντως βούληση να ενισχυθεί η ανακύκλωση, οι χρεώσεις στα βιοαπόβλητα πρέπει να είναι πολύ μικρότερες.

...και την επικοινωνία

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης επιμένει να «χρεώνει» σε άλλους ευθύνες που του αναλογούν. Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του –ενδεικτική της επικοινωνιακής διαχείρισης της περιφερειακής αρχής Πατούλη– ισχυρίζεται ότι το επίμαχο «σχέδιο τιμολόγησης» του ΕΔΣΝΑ εκκρεμεί από το 2019 και πως «η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας έπρεπε να το έχει φέρει ως θέμα (…) αλλά δεν το έκανε».

Το 2019, υπενθυμίζεται, ο κ. Πατούλης ανέλαβε τα ηνία όχι μόνο της περιφέρειας αλλά και του ΕΔΣΝΑ, όπου διόρισε πρόεδρο τον Β. Κόκκαλη, πριν από τις εκλογές του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, έπειτα από παραιτήσεις μελών της προηγούμενης διοίκησης. Κωλυσιέργησε ενώ ο ίδιος δήλωνε «έτοιμος» για τα προβλήματα της Αττικής από τον περσινό Μάιο, οπότε και κέρδισε τις εκλογές;

Λάθος κατανομή εξοπλισμού

Ο περιφερειάρχης επανέρχεται στην προμήθεια των δήμων με «80 νέα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδους» (και νέο εξοπλισμό σύντομα) μέσω περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής βιοαποβλήτων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την οποία αυτοδιοικητικοί της Αττικής σπεύδουν με κάθε αφορμή να θυμίσουν ότι ξεκίνησε επί θητείας Ρένας Δούρου στον ΕΔΣΝΑ.

«Σφραγίδα Πατούλη» εντοπίζουν σε έναν ανορθολογικό, όπως λένε, τρόπο κατανομής του εξοπλισμού, εξηγώντας ότι δήμοι που διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιοαποβλήτων δεν έχουν λάβει ανάλογο εξοπλισμό, ενώ άλλοι δήμοι, με μηδαμινή δραστηριότητα στην προδιαλογή βιοαποβλήτων, έχουν λάβει μεγαλύτερο «μερίδιο», τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
Η καύση παρουσιάζεται ως αναγκαία προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων όμως από την ανάλυση των αριθμών και των ποσοτικών στόχων του νέου ΠΕΣΔΑ καθίσταται σαφές ότι αυτή που «καίγεται» είναι η...
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής -και πρώην πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ- Γ. Σγουρός καταγγέλλει την διοίκηση του Γ. Πατούλη για δαπανηρές απευθείας αναθέσεις.
Απευθείας αναθέσεις 5 εκατ. ευρώ για απολυμάνσεις στον ΕΔΣΝΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα ● Ο Γ. Πατούλης υποστηρίζει, απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι οι αυξήσεις δεν θα χρεωθούν στα δημοτικά τέλη.
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας