• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.4°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.1°C / 9.1°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 12.3°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 8.4°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 3.5°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 11.2°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.8°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.8°C / 8.3°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 10.0°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  81%

Παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης

 • A-
 • A+
Η τράπεζα ζητεί από την ενοικιάστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει την παράδοση-παραλαβή των δύο μονάδων, ενώ οι τευτλοπαραγωγοί διοργάνωσαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας παραιτήσεις

Κάτι «καπνίζει», αλλά δεν είναι φουγάρο ζαχαρουργείου παρά προειδοποιητικό σινιάλο για αναμενόμενες «δυσκολίες» που θα «σκάσουν» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ετσι έμοιαζε η χθεσινή διαμαρτυρία τευτλοπαραγωγών έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), την ίδια στιγμή που, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», η Τράπεζα Πειραιώς έστελνε εξώδικο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Royal Sugar, την εταιρεία δηλαδή που έχει νοικιάσει τα δύο εργοστάσια σε Πλατύ και Σέρρες.

Η χαοτική κατάσταση που έστειλε στα Τάρταρα την κάποτε ανθούσα ΕΒΖ όχι μόνο δεν ξεδιαλύνεται αλλά επιδεινώνεται. Η χθεσινή εικόνα με κάποιους αγρότες να ζητούν έξω από τα γραφεία της ΕΒΖ την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και άλλους να συνομιλούν «σε καλό κλίμα», όπως έλεγαν, μέσα στα γραφεία με τη διοίκηση είναι χαρακτηριστική. Στο πανό υπήρχε το σύνθημα «Τζούρος - Γεωργακόπουλος: Η ΕΒΖ δεν είναι τσιφλίκι κανενός και από δω και μπρoς διοίκηση θα είναι ο παραγωγός» (οι κ. Τζούρος και Γεωργακόπουλος είναι στελέχη της Πειραιώς).

Ο τευτλοπαραγωγός Χρήστος Βαρούτης μας είπε ότι η διαμαρτυρία γίνεται διότι «η διοίκηση τιμολόγησε τον σπόρο μόλις σήμερα που λήγει η προθεσμία για τη δήλωση κορμού (για να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση)», διότι «η διοίκηση είναι υποχείριο της τράπεζας, εξυπηρετούν την καλλιέργεια στη Σερβία όπου έχουν βάλει 100.000 στρέμματα κι όχι εμάς. Θέλουμε να μπουν οι αγρότες στο Δ.Σ. της ΕΒΖ».

Ο πρόεδρος της ΕΒΖ πάλι από την πλευρά του μας δήλωνε «έκπληκτος, με ξενίζει τούτη η διαμαρτυρία, δεν αντιλαμβάνομαι καν τον λόγο, εμείς συζητάμε με τους αγρότες μέσα στα γραφεία χωρίς πρόβλημα. Και επειδή δεν διαθέτω στοιχεία, δεν θέλω να σκεφτώ ότι εξυπηρετεί κάτι άλλο».

Tους «ζώνουν τα φίδια»

Ο τευτλοπαραγωγός Αθανάσιος Πίππας έκανε κι αυτός τα παράπονά του για «τα φάρμακα που ακόμη δεν έχουμε ενώ έχουν οι Σέρβοι», αλλά κυρίως αναρωτιόταν «γιατί δεν τηρείται η συμφωνία με τον ενοικιαστή (Royal Sugar του Σερραίου επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση), γιατί δεν απορροφήθηκε η σοδειά του 2019 και αν οι Σέρρες δεν πάρουν τη φετινή παραγωγή, τι θα κάνουν η ΕΒΖ και το υπουργείο;».

Δεν είναι μόνο ο κ. Πίππας, είναι και πολλοί άλλοι τευτλοπαραγωγοί που έχουν αρχίσει να τους «ζώνουν τα φίδια» σχετικά με τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή την πιθανότητα να μη λειτουργήσει καν ούτε το εργοστάσιο Σερρών, αφού, όπως λένε, «με τα 12 χιλιάδες στρέμματα που έχουν σπαρθεί η κατάσταση είναι οριακή».

Μέσα σε τούτο το σκηνικό η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απέστειλε εξώδικο προς τον κ. Καραθανάση ζητώντας ουσιαστικά τήρηση των όρων του ενοικιαστηρίου κι ανάμεσα σε άλλα: α) να μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, νερό) στην ενοικιάστρια εταιρεία καθώς τα ποσά για τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι, και β) να… ολοκληρωθεί η παράδοση-παραλαβή των δύο εργοστασίων καθώς η εταιρεία που έχει βρεθεί για την καταγραφή των εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμη καταφέρει να εισέλθει σε αυτές!

Αν λοιπόν βρισκόμαστε σε φάση που ο ιδιοκτήτης νοίκιασε δυο εργοστάσια χωρίς καταγραφή περιουσίας και ο ενοικιαστής δεν έχει αποδεχθεί ποια περιουσία νοίκιασε, τα λόγια περιττεύουν. Μέσα στις άλλες παραδοξότητες είναι ότι το Πλατύ, που δεν θα δουλέψει φέτος για παραγωγή ζάχαρης, σήμερα… δουλεύει κάνοντας εμπορία, ενώ στις Σέρρες, όπου αναμένεται να δουλέψουν, κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. Ισως μπορέσει να δώσει λύση και απαντήσεις στο σταυρόλεξο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης που παρουσίαζε πριν από κάτι μήνες τον κ. Καραθανάση ως σωτήρα της ΕΒΖ και κατσάδιαζε όσους έκαναν ερωτήσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αυτά είναι τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας»
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βιώνει καταστάσεις που δύσκολα περιγράφονται και βαδίζει σταθερά σε αδιέξοδο, το οποίο προκαλείται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
«Αυτά είναι τα πιο μαύρα Χριστούγεννα της ζωής μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ
Την «ανάλγητη και αδιάφορη στάση» της κυβέρνησης προς το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης και προς τους ίδιους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, προχωρώντας σε κινητοποίηση.
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των τραπεζών, της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Royal Sugar ΑΒΕΕ του Χρήστου Καραθανάση, που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2019 και...
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο στις τράπεζες
Θέσεις «μάχης» παίρνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι ενόψει της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής και παντραπεζικής απεργίας με αφορμή τις απολύσεις των 24 υπαλλήλων της Πειραιώς.
Πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας