• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%

Από παλαιότερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οργή δημάρχων για μεθοδεύσεις του Γ. Πατούλη

 • A-
 • A+
Οι αιρετοί της Αττικής χαρακτηρίζουν τιμωρητικό για όσους κάνουν ανακύκλωση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ ● Ζητούν αναστολή των νέων χρεώσεων μέχρι να συζητηθεί εξαντλητικά το θέμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Ομαδικά πυρά κατά της Περιφέρειας Αττικής εκτοξεύτηκαν από τα μέλη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) έπειτα από την αιφνίδια και «πειρατική», όπως καταγγέλθηκε, απόφαση που ελήφθη από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με διά περιφοράς συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή, για τον νέο κανονισμό τιμολόγησης της διαχείρισης απορριμμάτων.

Οργή στις τάξεις της δημοτικής αυτοδιοίκησης δεν προκάλεσαν μόνο οι μεθοδεύσεις του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, αλλά και το περιεχόμενο αυτών. Οπως τόνισαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, από τη μία πριμοδοτείται η ταφή σε βάρος της ανακύκλωσης, από την άλλη οι αλλαγές στην τιμολόγηση που έρχονται να ισχύσουν σήμερα για προγενέστερο διάστημα απειλούν να τινάξουν στον αέρα δημοτικούς προϋπολογισμούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κόκκαλης που διορίστηκε από τον Γ. Πατούλη και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ποζάρει μπροστά από τον ευεργέτη του, σε ένα πορτρέτο διαστάσεων που θα ζήλευε και ο Κιμ

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ ξεκίνησε με τα μέλη της Ενωσης να καταγγέλλουν την απαξιωτική για τους δήμους συμπεριφορά του ΕΔΣΝΑ. Η ΠΕΔΑ είχε ζητήσει την Πέμπτη αναβολή της συνεδρίασης. Δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση. Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ακόμη και αιρετοί που ενημέρωσαν ότι υπερψήφισαν τις εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ παραδέχθηκαν ότι ήταν «μερικώς ενημερωμένοι».

Ομως η πλήρης αποδόμηση των ισχυρισμών του περιφερειάρχη Αττικής ότι ο νέος κανονισμός τιμολόγησης εστάλη «σε όλους» για διαβούλευση ήρθε διά στόματος του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλου: «Με παρακλήσεις και μετά από αίτημα έλαβα τις εισηγήσεις, στις 19.30 της Πέμπτης. Μερικοί συνάδελφοι δεν τις έλαβαν ποτέ». Ο ίδιος κατήγγειλε «ξεκάθαρη μεθόδευση» και μίλησε για «πειρατική απόφαση» και «ρεσάλτο» προκειμένου «να περάσει αυτή η ιστορία στον ΕΔΣΝΑ».

Η ΠΕΔΑ θα στείλει επιστολή στον ΕΔΣΝΑ ζητώντας αναστολή των πρόσφατων αποφάσεων, μέχρι το θέμα να συζητηθεί σε επικείμενη διευρυμένη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των 66 δημάρχων της Αττικής και των εκπροσώπων της ΠΕΔΑ στον ΕΔΣΝΑ, αλλά και τα στελέχη του Συνδέσμου. Με τον νέο κανονισμό τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ, συνοπτικά, σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι αιρετοί:

■ Αυξάνεται το κόστος ταφής από 49,67 ευρώ/τόνο σε 53,82 ευρώ/τόνο. Αιρετοί αντέδρασαν στην αύξηση που έρχεται «εν μέσω πανδημίας» και ενόσω οι δήμοι ζητούν οικονομική στήριξη ως αντιστάθμισμα απωλειών εσόδων λόγω κορονοϊού. «Στις μέχρι σήμερα συσκέψεις με την Περιφέρεια Αττικής υπήρχε ομοφωνία για τη στήριξη των δήμων. Ζητήσαμε μειώσεις, αλλά έρχονται αυξήσεις», σχολίασε δηκτικά ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης.

■ Στη νέα αυξημένη τιμή, ο ΕΔΣΝΑ βάζει συντελεστή 0,5 στη διαχείριση βιοαποβλήτων. Από μηδενικό, το κόστος διαχείρισης βιοαποβλήτων εκτινάσσεται στα 26,71 ευρώ/τόνο. Ο ΕΔΣΝΑ διαγράφει προγενέστερες αποφάσεις του για μη χρέωση μιας σειράς «πράσινων» αποβλήτων. Ο συντελεστής 0,5 είναι ο μέγιστος που μπορεί να τεθεί με βάση τον «νόμο Φάμελλου». Δηλαδή, ανάμεσα στο 0 και στο 0,5 ο ΕΔΣΝΑ επέλεξε το «ταβάνι» στη χρέωση. Δήμαρχοι υποστήριξαν ότι εάν διαπιστωθεί ότι πρέπει να χρεωθούν τα βιοαπόβλητα, το κόστος πρέπει «να προσδιοριστεί βάσει μελέτης».

■ Οι νέες χρεώσεις, βάσει εισήγησης, έρχονται αναδρομικά στους μέχρι σήμερα μήνες του 2020 αλλά και στο 2019. Για την αναδρομικότητα του 2019 ο ΕΔΣΝΑ έχει αναδιπλωθεί, διαβεβαιώνοντας τους αιρετούς ότι θα αποκλειστεί σχετικό ενδεχόμενο με βάση τη διατύπωση στα πρακτικά της απόφασης. «Πού είναι όμως η απόφαση;» αναρωτήθηκε ο κ. Κωνσταντέλλος, έχοντας προηγουμένως τονίσει «ότι με “καπέλο” για 2019 και 2020, τινάζονται στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων». Σύμφωνα με την Ελένη Χριστούλη, αντιδήμαρχο Χαλανδρίου, ο νέος κανονισμός προκαλεί στον Δήμο Χαλανδρίου πρόσθετο κόστος άνω των 500.000 ευρώ για τα βιοαπόβλητα, μόνο για το 2020.

■ Την ίδια στιγμή, ο ΕΔΣΝΑ -επικαλούμενος μια εκκρεμοδικία στο Συμβούλιο της Επικρατείας- δεν εφαρμόζει προγενέστερη απόφασή του για χρέωση των ιδιωτικών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στην περίπτωση που προσκομίζουν υπόλειμμα για ταφή σε ποσοστό άνω του 30% των ποσοτήτων που διαχειρίζονται. Μιλώντας στην ΠΕΔΑ, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Σμύρνης, Γ. Κουτελάκης, κάλεσε την Ενωση να επιβεβαιώσει την ορθότητα της προγενέστερης απόφασης του ΕΔΣΝΑ και «να ισχύσει τώρα».

■ Το συμπέρασμα των δημάρχων είναι ότι «τιμωρούνται όσοι κάνουν δράσεις ανακύκλωσης και προδιαλογής», όπως συνόψισε ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Στ. Τσίρμπας. «Η ανακύκλωση υπονομεύεται στον πυρήνα της», υπογράμμισε η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις του ΕΔΣΝΑ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Πατούλη για ανακήρυξη του 2020 σε… «έτος ανακύκλωσης».

Τα παραπάνω αποτελούν πλήρη επιβεβαίωση της ορθότητας των δημοσιευμάτων της «Εφ.Συν.», αλλά και πλήρη αποδόμηση των αιτιάσεων του περιφερειάρχη Αττικής, στις απαντητικές ανακοινώσεις του προς την εφημερίδα μας.

Μήπως ήταν και ο ίδιος ο κ. Πατούλης «μερικώς ενημερωμένος»; Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του προέδρου της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλου: διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να συνηγορήσει υπέρ του περιφερειάρχη, είπε ότι όταν κάλεσε ο ίδιος τον κ. Πατούλη την Πέμπτη για να ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ, ο περιφερειάρχης του είπε ότι «δεν ήξερε»!..

Περαιτέρω, οι δήμαρχοι αρχίζουν και αμφισβητούν ανοιχτά το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ. «Προσβεβλημένος» από την επιλογή του κ. Πατούλη να ορίσει πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ (στον οποίο συμμετέχουν κατά 60% οι δήμοι) έναν περιφερειακό σύμβουλό του δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλλος. Υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών για τη διαχείριση απορριμμάτων τάχθηκε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τ. Μαυρίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητείται φόρμουλα για υπερεξουσίες στους δημάρχους
Τα θεσμικά όρια του «Κλεισθένη» αλλά και τα νομικά όρια του Συντάγματος εξερευνά ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να ενισχύσει την επιρροή των παρατάξεων των δημάρχων...
Ζητείται φόρμουλα για υπερεξουσίες στους δημάρχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕΣΥ Αττικής
Το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Οχι» στον νόμο Βορίδη από το ΠΕΣΥ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
Η κυβέρνηση με τροπολογία παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα και παράνομες προσλήψεις.
Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας