• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 25.5°C
  3 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  3 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Brain gain για το θεαθήναι

 • A-
 • A+

Πτυχίο, μεταπτυχιακό, ντοκτορά, μεταδιδακτορικό. Ο Γιώργος τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Πριν από την πανδημία, που έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας, ο Γιώργος είχε επιχειρήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέσω του προγράμματος κρατικών υποτροφιών, αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας τον εμπόδισε να το πράξει.

Πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έβγαλε προκήρυξη για τον Β' κύκλο ενίσχυσης μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποτροφία για την οποία ο Γιώργος έκανε αίτηση και παρά το γεγονός ότι ήταν μεταξύ των επιλεχθέντων, το ΙΚΥ αποφάσισε λίγο αργότερα να ακυρώσει τη χρηματοδότηση από υποψηφίους οι οποίοι θα επέστρεφαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για την εκπόνηση της έρευνάς τους.

Και να λοιπόν, πώς το πολυδιαφημιζόμενο brain gain πάει στον κάλαθο των αχρήστων μαζί με τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανακοπής της διαρροής εγκεφάλων στο εξωτερικό. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Ο Γιώργος Αρβανιτάκης σπούδασε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Ραδιοηλεκτρολογία, συνέχισε με διδακτορικό στο Télécom ParisTech, ένα από τα κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια της Γαλλίας στον κλάδο των μηχανικών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταδιδακτορικό του στο Laboratoire Informatique της Γκρενόμπλ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη. Εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο μαθηματικών και αλγοριθμικών επιστημών του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, στο Παρίσι. Για προσωπικούς λόγους αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα αιτούμενος υποτροφίας για μεταδιδάκτορες. Στις 12 Νοεμβρίου 2019 ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΙΚΥ ότι είναι ένας από τους επιλεχθέντες, με το μήνυμα να διευκρινίζει ότι «περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης υποτρόφου, καθώς και τη διαδικασία σπουδαστικής και οικονομικής παρακολούθησης των υποτρόφων θα αποσταλούν από το αρμόδιο Τμήμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών Εσωτερικού, κατά το προσεχές διάστημα».

Ο καιρός όμως περνούσε, χωρίς να έχει ενημέρωση σχετικά με τη σύμβαση, την οποία χρειαζόταν ως εχέγγυο πριν εκκινήσει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης. «Ο στόχος μου ήταν να έχω όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται, αφότου θα υπέγραφα τη σύμβαση, ώστε να κάνω όλες τις διαδικασίες επαναπατρισμού. Γι’ αυτό και δήλωσα ως ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας την αργότερα επιτρεπτή, 16η Φεβρουαρίου 2020. Κατά την περίοδο αυτή καλούσα επανειλημμένα στο ΙΚΥ για να ρωτήσω πότε θα μας αποσταλεί η σύμβαση γιατί ένιωθα τον χρόνο να πιέζει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρβανιτάκης.

Προκήρυξη

Πέραν του απολύτως ορθολογικού συλλογισμού του Γιώργου και οι ίδιοι οι όροι της προκήρυξης αναφέρουν ότι οι «υποψήφιοι δύνανται να εργάζονται το αργότερο έως τη σύναψη της σύμβασης ΙΚΥ-Υποτρόφου» (Κεφάλαιο Β', παράγραφος 8). Σε μία από τις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με το ίδρυμα υποτροφιών, έλαβε την απάντηση ότι η σύμβαση μπορεί να έρθει αρκετό καιρό μετά την έναρξη της υποτροφίας και ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ελλάδα (!).

Μέχρι που στις 10 Φεβρουαρίου 2020, προτού καν ξεκινήσει η υποτροφία του και χωρίς να έχει παραλάβει τη σύμβαση, λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Υποτροφιών του ΙΚΥ, ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή του και ακόμη επτά συνυποψηφίων από τον πίνακα των επιλεγέντων διότι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στις κανονιστικές διατάξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» δεν επιτρέπεται η χορήγηση υποτροφίας. «Η απόφαση είναι ένα βαλς μη λογικής και έλλειψης σεβασμού. Πριν καν υπογράψουμε τη σύμβαση, μας λένε ότι επειδή έχουμε ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε την έρευνα στην Ελλάδα. Και ένα νήπιο μπορεί να αντιληφθεί τα κενά αυτού του συλλογισμού. Αυτό που δεν μας είπαν είναι ότι μας θεωρούν μικροαπατεώνες, ψεύτες και μπαταχτσήδες που πήγαμε να “κλέψουμε” και μας έπιασαν, το οποίο βρίσκω βαθιά προσβλητικό. Δεν περίμενα να μας δώσουν το χρυσό κλειδί της πόλης, που αφήνουμε μια στρωμένη ζωή και επιλέγουμε να ζήσουμε κακοπληρωμένα και με ανασφάλεια μόνο και μόνο για να είμαστε στη χώρα μας, αλλά όχι και να μας προσβάλλουν!» σχολιάζει ο Γιώργος, ο οποίος προχώρησε σε ένσταση που όμως απορρίφθηκε επίσης με τη δικαιολογία ότι «υπήρξε επαρκές χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων έως την έναρξη της υποτροφίας προκειμένου ο υποψήφιος να εγκατασταθεί στην Ελλάδα».

Η δεύτερη απορριπτική απόφαση δεν αγνόησε μόνο την υπεύθυνη δήλωση, που προσκόμισε ο υποψήφιος (όπου δήλωνε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα εκκινούσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες επαναπατρισμού και ότι η έρευνα θα λάμβανε χώρα αποκλειστικά στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), αλλά και την επιστολή βεβαίωσης και υποστήριξης της αίτησης του υποψηφίου από τα υπεύθυνα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι με την παρούσα απόφαση το Δ.Σ. του ΙΚΥ δεν αναγνωρίζει καν τη δική του κωλυσιεργία καθώς δεν συνυπολόγισε τη μη παροχή της επίμαχης σύμβασης, η οποία και αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την έναρξη μιας σοβαρής και νόμιμης εργασιακής σχέσης μεταξύ δύο μερών.

«Βρίσκω εξαιρετικά εκνευριστικό ότι όλοι κομπάζουν για την αριστεία και το brain drain, αλλά η γραφειοκρατική πραγματικότητα είναι ακριβώς η ανάποδη. Θα ήταν κωμικό, εάν δεν ήταν τραγικό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νεαρός επιστήμονας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τη στενάχωρη περιπέτειά του, αφήνοντάς μας με τους γλυκόπικρους στίχους του μεγάλου Μανόλη Αναγνωστάκη: «Η πρόγνωσή σας ασφαλής. Θα πέσει η πόλις» εν είδει χαιρετισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφορά ζωής για... θεριακλήδες του καπνίσματος
Αν έχετε εξάρτηση από το τσιγάρο και θέλετε να το κόψετε, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σας δίνει αυτήν την ευκαιρία μέσω του ερευνητικού προγράμματος «SmokeFreeBrain», με επιστημονικό υπεύθυνο τον αν. καθηγητή...
Προσφορά ζωής για... θεριακλήδες του καπνίσματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί έρχεται στην Αθήνα
Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Καν και ειδικός στον τομέα της Γενετικής, έρχεται στην Αθήνα για δύο ξεχωριστές διαλέξεις, αύριο, 25 Απριλίου. Ο...
Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί έρχεται στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
Το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου, που διοργάνωσε για τέταρτη χρονιά το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τοπικούς...
Οταν η επιστήμη συναντά τον τόπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεθνές Συνέδριο στο Πάντειο για το μέλλον της συνεταιριστικής οικονομίας
Το Διεθνές Συνέδριο της Επιτροπής Συνεταιριστικής Έρευνας της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, με τίτλο «Εξετάζοντας ξανά τους συνεταιρισμούς: από το τοπικό στο παγκόσμιο, κι από το παρελθόν στο μέλλον» θα...
Διεθνές Συνέδριο στο Πάντειο για το μέλλον της συνεταιριστικής οικονομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα υπερασπιστεί τους θεσμούς;
Το Δημοκρίτειο έδιωξε κακήν κακώς εξειδικευμένους ερευνητές, δεν πλήρωσε καν τα δεδουλευμένα τους και αποποιήθηκε τα πνευματικά δικαιώματα και τα οικονομικά ωφελήματα της έρευνας της μεγαλύτερης ερευνητικής...
Ποιος θα υπερασπιστεί τους θεσμούς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και ο ατελέσφορος διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων αναφορικά με τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ανάγκασε την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Οχι Αστυνομία...
Διάβημα πανεπιστημιακών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας