• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 16.2°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 9.7°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 13.7°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.9°C / 16.4°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.9°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 14.5°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  84%

Αδημοσίευτη φωτογραφία με επισημάνσεις για το ύψος του κτιρίου που κρύβει τη θέα της Ακρόπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα... ύψη οι κυβερνητικές «ακροβασίες» γύρω από την Ακρόπολη

 • A-
 • A+
Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και η απόφαση του ΚΑΣ που εκείνη εσπευσμένα προκάλεσε έρχονται σε σύγκρουση με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει τα 21 μέτρα ως ανώτατο ύψος για τα κτίρια στου Μακρυγιάννη ● Ανακολουθίες και από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη που καθυστερεί να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα και δεν θεσμοθετεί ηπιότερες χρήσεις γης στην περιοχή ● Εντονες αντιδράσεις από φορείς, κατοίκους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική αδράνεια που «κλείνει το μάτι» στην ανεξέλεγκτη οικοδόμηση

Το μετέωρο βήμα της επιστροφής στη νομιμότητα επιχειρείται για την ευρύτερη περιοχή Μακρυγιάννη. Η ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας του αστικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης από τα θηριώδη κτίρια είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Με δεδομένες τις πρόσφατες αποφάσεις (705 και 706 24/4/2020) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και υιοθετούν πλήρως το ύψος των κτιρίων στα 21 μ., και εν αναμονή του προεδρικού διατάγματος από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μια σειρά από ανακόλουθες πράξεις δείχνουν την απροθυμία της κυβέρνησης και των υπουργών Περιβάλλοντος και Πολιτισμού να συμμορφωθούν με τον νόμο, αφού η περιοχή είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2004.

Η εικόνα του φαίνεσθαι που καλλιεργείται συστηματικά από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτεται και στην περίπτωση των υψηλών κτιρίων νοτιοδυτικά της Ακρόπολης, αφού ζητήθηκε νέα αναπομπή της υπόθεσης του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 και παρ. Συγγρού 34 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 22 Απριλίου 2020, αλλά ενάμιση μήνα αργότερα η γνωμοδότησή του είναι ανακόλουθη.

Το ΚΑΣ και το ΣτΕ

Τι γνωμοδότησε το ΚΑΣ;

Σύμφωνα με τα λόγια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη «...το κτίριο έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν βεβαίως τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει για διάφορα έργα, όπως μηχανήματα ή κάποιες πέργκολες κ.α. Θα πρέπει οι δυο όροφοι συν τα επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν» δήλωσε την επομένη της συνεδρίασης. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε το ύψος της ξενοδοχειακής μονάδας να ανέλθει στα 24 μέτρα συν 2,5 οι απολήξεις, δηλαδή 26,5 μέτρα.

Τι αποφάσισε το ΣτΕ;

Το τελικό ύψος των κτιρίων οριοθετείται στα 21 μέτρα. Πότε εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ; Στις 24 Απριλίου, δυο μέρες μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Ποιος ο λόγος να επιδείξει τέτοια σπουδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να εισαγάγει το θέμα την Τετάρτη του Πάσχα, όταν δυο ημέρες αργότερα βγήκε η απόφαση του ΣτΕ; Μήπως ήθελε αυτό ακριβώς να προλάβει; Αλλά για ποιους λόγους; Στο ρεπορτάζ της ημέρας η «Εφ.Συν.» (23/4/2020) έγραφε:

«Η γνωμοδότηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προκαλούνται ερωτήματα ωστόσο γιατί η υπόθεση ήρθε προς εξέταση στο ΚΑΣ στην παρούσα συγκυρία. Οταν αναμένεται (ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες μας) η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ενδέχεται να ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα των υψών στην περιοχή... Καλά πληροφορημένες νομικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση μπορεί να μιλάει για ανώτατο ύψος 21 μ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ θα θεωρηθεί ανακόλουθη ή ανεπίκαιρη;»

Οπως έγινε δηλαδή! Υπό το πρίσμα των υπ’ αριθμ. 705/2020 και 706/2020 ο Πέτρος Πικρός, κάτοικος της περιοχής που δραστηριοποιείται στην κινητοποίηση, κατέθεσε σχετικό αίτημα αναπομπής (20.5.2020). Η Πολυξένη Αδάμ Βελένη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27/5/20), ζήτησε αρμοδίως την αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ, όμως την τελική ευθύνη για την εισαγωγή της στην ημερήσια διάταξη έχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Λίνα Μενδώνη

Τι θα πράξει η υπουργός; Θα αναπέμψει τη Φαλήρου 5 για να συζητηθεί υπό τους νέους όρους, αφού η εκδοθείσα υπουργική απόφαση στερείται νομικού ερείσματος και προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ, που κάνει λόγο για ύψος 21 μ. και άρα τα 26,5 είναι παράνομα;

Τις επιφυλάξεις του για την εφαρμογή της απόφασης έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας, Δημήτρη Οικονόμου, που έχει δηλώσει (στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89» 23/4/20) ότι «υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την κατεδάφιση με αναγκαστική απαλλοτρίωση των δύο άνω ορόφων του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση προηγουμένως να κριθεί δικαστικά ότι η κατεδάφιση αυτή είναι όντως νόμιμη και με αποζημίωση φυσικά», την οποία βέβαια θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στον ιδιώτη παρ’ ότι η νόμιμη οδός έχει παρακαμφθεί με διάφορους τρόπους.

Κωστής Χατζηδάκης

EUROKINISSI

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από την πλευρά του μίλησε με όμορφα και συγκινητικά λόγια για την Ακρόπολη. «Είναι η ψυχή μας», είπε, «...το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας απόφαση-εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων... Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της».

Πότε τα είπε αυτά; Στις 7 Μαΐου, όταν δηλαδή είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα 21 μέτρα. Το ΣτΕ αποφάσισε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν θα μπορούσε να εισηγηθεί κάτι διαφορετικό στο ΚΣΠΟΘΕ που επεξεργάζεται το σχέδιο για το προεδρικό διάταγμα, το οποίο σημειωτέον έχει καθυστερήσει πολύ, αφού το σχέδιό του ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα μπορούσε όμως να εισηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, αποδεικνύοντας στην πράξη τα λόγια που είπε για την Ακρόπολη;

Συντελεστής δόμησης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε εκπροσωπήσει ενώπιον του ΣτΕ την κατασκευαστική εταιρεία του ξενοδοχείου πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού Επικρατείας

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη θεσμοθέτηση ηπιότερων όρων χρήσεων γης της περιοχής με τον αποχαρακτηρισμό της από Πολεοδομικό Κέντρο σε Γενικής Κατοικίας μαζί με τη μείωση του επιτρεπόμενου Σ.Δ. (Συντελεστή Δόμησης) από 3,60 σε 2,50, ώστε να συμπεριληφθούν στο προεδρικό διάταγμα που πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 11 Αυγούστου, οπότε λήγει και η αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Αν το Π.Δ. περιλαμβάνει μόνο τα ύψη των 21 μ., όπως έχει δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, θα είναι «τραγικό», μας είπε εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής. «Αν το Π.Δ. δεν περιλαμβάνει τους όρους χρήσης γης και μένει στο θέμα των υψών, δεν θα έχει κανένα νόημα. Νιώσαμε εμπαιγμό, κυρίως από τη χρονική στιγμή που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να εντάξει το θέμα του ξενοδοχείου τής Φαλήρου 5 στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, δύο μέρες πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ που αφορά τα ύψη. Αναρωτιόμαστε, προσπάθησαν να κάνουν μια ύστατη εξυπηρέτηση στον επιχειρηματία του ξενοδοχείου τής Φαλήρου;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα που αναζητά απάντηση. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, εν μέσω πανδημίας, επιδότησε την εταιρεία VASACO AΕΚΕ με 3,37 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του δεύτερου πολυτελούς ξενοδοχείου 299 κλινών στην οδό Μισαραλιώτου 9-11 και Τσάμη Καρατάση.

Ωστόσο το εν λόγω ξενοδοχείο δεν διαθέτει καμία έγκυρη διοικητική πράξη, καθώς οι σχετικές προεγκρίσεις της οικοδομικής άδειας είχαν ανακληθεί από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και στη συνέχεια ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (2102/2019 και 2103/2019), υπό την προεδρία μάλιστα της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Τη διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών για το ύψος του ξενοδοχείου επισημαίνει με δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ζήτημα στη Βουλή με ερώτηση 52 βουλευτών του, καλώντας να απαντήσουν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς είχε εκπροσωπήσει την κατασκευαστική εταιρεία ενώπιον του ΣτΕ πριν αναλάβει την κυβερνητική θέση.

Η ανάγκη διάσωσης των περιοχών γύρω από την Ακρόπολη (Μακρυγιάννη, Κουκάκι, Φιλοπάππου) με τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) αλλά και η προστασία από την ξενοδοχοποίηση, η ανάγκη της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης από τα χιλιάδες πούλμαν των επισκεπτών (περίπου 100.000), η διάσωση του χαρακτήρα της γειτονιάς είναι αιτήματα που εκφράζονται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), την Κίνηση Πολιτών Ακρόπολη-Μακρυγιάννη SOS, το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Οι δραστήριοι πολίτες είναι εκείνοι που κατέθεσαν τις αιτήσεις θεραπείας για τις υπουργικές αποφάσεις, έχουν ανεβάσει το ψήφισμα στο Avaaz συγκεντρώνοντας περισσότερες από 50.000 υπογραφές, έχουν δημοσιοποιήσει το θέμα σε διεθνή μέσα και έντυπα. Αν διαβάσει κανείς τις αποφάσεις του ΣτΕ, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα αιτήματα των πολιτών.

Ζητούν την προστασία των μνημείων της Ακρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου τους, μαζί με τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που αποτελούν εξάλλου συνταγματικές επιταγές.

Ερώτηση στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει απόκρυψη και παραποίηση γεγονότων έχει δηλώσει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής της Ακρόπολης ζήτησαν πρόσφατα 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία των τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Σωκράτη Φάμελλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκου.

«Η διαχρονική αδράνεια για τη θεσμοθέτηση πλαισίου πολεοδομικής προστασίας στην ευρύτερη ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, με κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως γενική γραμματέας και η σημερινή υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και να ανοίξει ο δρόμος για ψηλά κτίρια μέχρι 32 μ. στην περιοχή» αναφέρουν. Θυμίζουν δε ότι οι καταγγελίες για την οπτική βλάβη που υφίσταται το μνημείο από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση πέριξ αυτού ξεκινούν από το 2000, όταν η Ελλάδα έγινε αποδέκτρια αλλεπάλληλων διαβημάτων της UNESCO.

«Αλλα λέει η κ. Μενδώνη και ο κ. Χατζηδάκης και άλλα ο υφυπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου, μια διγλωσσία που καθιστά «γκρίζα ζώνη» το ύψος του ξενοδοχείου και την αποκοπή των ορόφων του» είπε στην «Εφ.Συν.» ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δηλώσει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, δεν θα επιτρέψει την απόκρυψη και την παραποίηση των πραγματικών γεγονότων και ζητά, ως μοναδική επιλογή ένα πλήρες προστατευτικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης, τα ύψη και τους συντελεστές δόμησης, το οποίο και δρομολογήθηκε επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάλογο περιορισμό της δυναμικότητας των νέων ξενοδοχείων, ώστε να μη μετατραπεί η περιοχή περιμετρικά της Ακρόπολης σε «ξενοδοχειούπολη»».

Παράλληλα ο Δήμος της Αθήνας, ενώ έχει εξαγγείλει τον Μεγάλο Περίπατο, δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για την περιοχή Μακρυγιάννη. Μεταξύ άλλων οφείλει να ζητήσει άμεσα την εκπόνηση κυκλοφοριακής και πολεοδομικής μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και πόσο μπορεί να δεχτεί τουριστικές χρήσεις. Το θέμα έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο ο Νάσος Ηλιόπουλος και η «Ανοιχτή Πόλη» (27/4/20), που κατέθεσαν ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
Η «Εφ.Συν.» ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, απαθανάτισε με τον φακό της τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις, στις οποίες κυριαρχεί το οπλισμένο σκυρόδεμα, και συνομίλησε με επισκέπτες για το αισθητικό αποτέλεσμα που άλλοι...
Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους
Τα χαμηλά αντανακλαστικά που επιδεικνύει μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού προκαλούν ερωτήματα στην κοινωνία και αντιδράσεις στους...
Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς χώρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού φέρνει στο ΚΑΣ με διαδικασίες-εξπρές το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.
Το μετρό, τα αρχαία και ο Τσακοπιάκος
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
Τη διενέργεια αυτοψίας στα δυο ακίνητα στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανέγερση του δεκαώροφου ξενοδοχείου, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με απόφαση Λίνας Μενδώνη δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα!
Προκλητική η προσπάθεια της υπ. Πολιτισμού να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη διακοπή χρηματοδότησης Επιστημονικού Φορέα Πολιτισμού των Βλάχων απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Με απόφαση Λίνας Μενδώνη δεν υπάρχει βλαχική γλώσσα!
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας