• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.3°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.7°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΡΟΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διορισμένο μέλος του ΚΕΘΕΑ κατηγορείται για ατασθαλίες

 • A-
 • A+

Μοιραίο ήταν ότι αργά ή γρήγορα θα άρχιζαν να φαίνονται τα αποτελέσματα των απόλυτα κομματικών επιλογών Μητσοτάκη, χωρίς αξιολογήσεις, χωρίς ειδίκευση στο κάθε αντικείμενο και χωρίς τα απαραίτητα βιογραφικά. Διορισμοί με μοναδικά κριτήρια τις κομματικές περγαμηνές. Ενα ένα αναδεικνύονται τα αποτελέσματα της ολικής επαναφοράς του νεποτισμού και της επιλογής των «κολλητών» σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης, των ανεξάρτητων αρχών, των δημόσιων φορέων και οργανισμών κ.λπ.

Πριν από μερικούς μήνες και παρά τις καθολικές αντιδράσεις η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ ενώ, σε αντίθεση με τους άλλους φορείς υγείας και ειδικά τον ΕΟΔΥ, αποφάσισε –αντί να ιδιωτικοποιήσει– να κρατικοποιήσει το ΚΕΘΕΑ μόνο και μόνο για να μπορεί να διορίζει ο υπουργός τους αμειβόμενους πλέον «αρίστους» στη διοίκηση και να ελέγχει πλήρως τον πιο πετυχημένο, καταξιωμένο διεθνώς και διαχειριστικά υγιή φορέα απεξάρτησης της χώρας. Αντί της εκλογής του άμισθου Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση όλων των μελών του ΚΕΘΕΑ, η διοίκηση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη απλώς διορίζεται. («Βάζουν ταφόπλακα στο αυτοδιοίκητο του “καθαρού” ΚΕΘΕΑ», «Εφ.Συν.» 2.10.2019).

Eurokinissi

Σύμφωνα με τη φωτογραφική διάταξη, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης θα πρέπει έτσι γενικώς να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού (;) και επιστημονικού χώρου. Σε αυτήν την κατηγορία χώρεσαν άνετα οι επιλογές του υπουργού, τις οποίες και καταγράψαμε («Αυτοί είναι οι διορισμένοι του Κικίλια στο ΚΕΘΕΑ», «Εφ.Συν.» 4.11.2019). Φαίνεται όμως ότι και στο σύνολο των συγκεκριμένων «αρίστων» άρχισαν τα παρατράγουδα, ενώ είναι γεγονός ότι υπάρχει ήδη μεγάλος αναβρασμός και χάος στη λειτουργία του φορέα.

Ενα από τα επιλεγμένα πρόσωπα της διορισμένης διοίκησης είναι και ο δικηγόρος Ιωάννης Δεληγιώργης. Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, υπήρξε μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ (2007-2010) και στη συνέχεια της ΕΚΟ Δικηγόρων της Ν.Δ.

Ο Ι. Δεληγιώργης, εκτός από διορισμένο τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας. Υστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος του περί ατασθαλιών, η Επιτροπή προχώρησε σε έρευνα και κατέληξε στις 20.5.2020 σε πόρισμα που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες αυτές.

Με δυο λόγια, ενώ στο διάστημα της πανδημίας και μετά την άρνηση και τις ενστάσεις των δικηγόρων του συλλόγου που απασχολούνται και στη Νομική Βοήθεια να εργαστούν εκεί λόγω παντελούς έλλειψης υγειονομικών μέτρων ασφαλείας [...], δεν υπήρξε σε όλο αυτό το διάστημα καμία υπηρεσία από τους δικηγόρους της Νομικής Βοήθειας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, «υφίσταται θέμα με την έκδοση γραμματίων νομικής βοήθειας που εκδόθηκαν την 1-4-2020 από δικηγόρο χωρίς να το δικαιούται. Για το θέμα αυτό υπήρξε έγγραφη αναφορά και εντολή για έρευνα».

Σύμφωνα με το πόρισμα «διεπιστώθη ευθεία παράβαση του Κανονισμού, με περαιτέρω προεκτάσεις, στην περίπτωση, κατά την οποία συγκεκριμένος συνάδελφος μη δικαιούμενος να μετέχει του Καταλόγου Νομικής Βοήθειας, παρά ταύτα εσφαλμένως συμπεριληφθείς σε αυτόν, εξέδωσε πλείονες της μιας προεισπράξεις παράστασής του, ενώπιον Ποινικών Εφετείων.

Ο συνάδελφος, Σύμβουλος - μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., διατελέσας και μέλος της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας, κατά το αυτό χρονικό διάστημα, στο οποίο -σημειωτέον- συμπεριλαμβανόταν στον οικείο Κατάλογο, φέρεται να εξέδωσε περισσότερα του ενός (1) γραμμάτια προεισπράξεων».

Εξηγήσεις

Στη συνέχεια, η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις από τον συγκεκριμένο δικηγόρο και να αναζητηθεί πειθαρχική ευθύνη όχι μόνο του ίδιου αλλά και εκείνου που εξέδωσε αυτές τις προεισπράξεις. Συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΔΣΑ και μεταξύ άλλων αποφάσισε την οριστική διαγραφή από τους καταλόγους Νομικής Βοήθειας του συγκεκριμένου δικηγόρου και του εμπλεκόμενου συμβούλου του ΔΣΑ. Είναι πρωτοφανές για τον ΔΣΑ να αποδοκιμάζεται δημόσια σύμβουλος και να ζητείται η παραίτησή του αλλά και η οριστική διαγραφή του από τον κατάλογο Νομικής Βοήθειας.

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος προσπάθησε με προσωπική ανάρτηση στον λογαριασμό του στις 20 Μαΐου να δικαιολογήσει την πράξη του επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα, ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι θα επιστρέψει τα χρήματα και ζήτησε την επιείκεια, εκφράζοντας πλήρη μεταμέλεια. Ως εδώ όλα καλά, μια και άνθρωποι είμαστε και σε μια δύσκολη στιγμή όσο κι αν είναι ανεπίτρεπτο μπορεί να κάνουμε λάθη.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται διότι εκτός από τα λάθη και την κομματική επιλογή ενός άσχετου με το αντικείμενο του ΚΕΘΕΑ ανθρώπου, φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες πρακτικές που αποδεικνύουν το πώς κινείται η συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Συμπτωματικά και μέσα από τη... διαφωτιστική «Διαύγεια», που λίγο έλειψε ως υπουργός να την καταργήσει το 2014 ο Κ. Μητσοτάκης, διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος δικηγόρος και διορισμένο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (από τον Νοέμβριο) με απευθείας ανάθεση ανέλαβε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Νομικής Υποστήριξης» συνολικής αξίας τριάντα έξι χιλιάδων τριακοσίων τριάντα δύο ευρώ (36.332,00) από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α.Ε., που αποτελεί τον βασικό επιτελικό βραχίονα υλοποίησης της στρατηγικής, των έργων και δράσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Στη συνέχεια, δε, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας, πάλι με απευθείας ανάθεση, αυτή τη φορά από το πράσινο ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ίδιος επελέγη και για την παροχή Νομικών Συμβουλών του Πράσινου Ταμείου έναντι αμοιβής δεκαεπτά χιλιάδων εκατόν δώδεκα ευρώ (17.112,00).

Αραγε παρά τις παχυλές αυτές αμοιβές ο συγκεκριμένος δικηγόρος χρειάστηκε τόσο πολύ την ίδια περίοδο να εκδώσει πλασματικά γραμμάτια αξίας 2.500 ευρώ και να φτάσει σήμερα να διαγραφεί από τη Νομική Βοήθεια με τόσο απαξιωτικό τρόπο; Μήπως η πλήρης και διασφαλισμένη ασυλία των κομματικών επιλογών και των «κολλητών» δημιουργεί εκτός των άλλων ισχυρά κίνητρα για παράκαμψη της νομιμότητας;


Τελικά, η υπόθεση εξετάστηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και με την με αρθμό 17/16-12-2020 Απόφαση κρίθηκε ομόφωνα να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
Ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την κατάργηση του φορέα, ενώ ο πρόεδρος Χρ. Λιάπης προσπαθεί με αστήρικτα επιχειρήματα να αναχαιτίσει την κοινωνική αντίδραση.
ΚΕΘΕΑ: οι εργαζόμενοι επιμένουν έχοντας απέναντι τη δοτή διοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ
Η κυβέρνηση καταργεί με υπογραφή Κικίλια τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με 38 χρόνια ιστορίας και τον αντικαθιστά με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα.
Τίτλοι τέλους για το ΚΕΘΕΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας