Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασθενής μνήμη του Γ. Πλακιωτάκη
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασθενής μνήμη του Γ. Πλακιωτάκη

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Ναυτιλίας καυχήθηκε για την απόκτηση πλωτών ασθενοφόρων με στόχο τη θωράκιση των νησιών από τον κορονοϊό, αλλά... ξέχασε να αναφέρει ότι αυτά είχαν ανακοινωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ μέσω προγράμματος για την «Περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας-ΠΑΙΩΝΑΣ» ● Αντιδράσεις από τον Ν. Σαντορινιό και από τα Σώματα Ασφαλείας και Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τη θωράκιση των νησιών από τον κορονοϊό, υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Λιμενικό Σώμα θα ενισχυθεί με τρία πλωτά ασθενοφόρα, ενώ υπάρχει πλάνο παραλαβής ακόμα τριών.

Τόνισε μάλιστα ότι η απόκτηση των συγκεκριμένων σκαφών είναι ένα δείγμα του σε πόσο μεγάλη ετοιμότητα βρίσκονται, σε επίπεδο αντιμετώπισης περιστατικών αλλά και στη συγκρότηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης κρουσμάτων.

Δεν εξήγησε όμως ο υπουργός -προφανώς το ξέχασε- την ιστορία απόκτησης αυτών των τριών πλωτών ασθενοφόρων, η οποία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πανδημία, καθώς θα ήταν αδύνατον πρακτικά τέτοιου είδους σκάφη να παραγγελθούν και να αποκτηθούν μέσα σε 3 μήνες και μάλιστα το καλοκαίρι να τα παραλάβει κιόλας το Λιμενικό Σώμα.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι αιτήσεις, οι χρηματοδοτήσεις, οι διαγωνισμοί και όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτησή τους παίρνουν πάρα πολύ χρόνο.

Τις δηλώσεις του υπουργού σχολίασε αμέσως μετά στη Βουλή ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, λέγοντας πως «ο υπουργός Ναυτιλίας πάλι σήμερα “έκοψε κορδέλες” σε έργα που δεν είναι δικά του.

Γιατί τα πλωτά ασθενοφόρα που ενισχύσουν την υγεία των νησιών και τα ανακοίνωσε σήμερα σαν δικό του κατόρθωμα, είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν μια μεγάλη προσπάθεια την οποία κάναμε, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg για την ενίσχυση των θαλάσσιων διακομιδών ασθενών».

Ακολούθησε ανακοίνωση των Τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας και Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Πείτε και καμιά αλήθεια κύριε Πλακιωτάκη», στην οποία αναφέρεται ότι «ο κ. Πλακιωτάκης ασφαλώς γνωρίζει, αν και δεν το αναφέρει, ότι πρόκειται για μία ακόμα προμήθεια στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ενίσχυσης των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το συγκεκριμένο έργο συνεργάστηκαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ και έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα, και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών».

Ας θυμηθούμε όμως πώς ακριβώς έχει το θέμα, πότε ξεκίνησε η διαδικασία απόκτησης των ασθενοφόρων και τι χρειάστηκε προκειμένου να αποκτηθούν από το Λιμενικό. Η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί στο θέμα τον Μάρτιο του 2018.

Γράφαμε τότε: «Την αγορά τριών πλωτών ασθενοφόρων αλλά και 10 οχημάτων pick up ανακοίνωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός από τη Ρόδο, όπου έγινε η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος “Περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας-ΠΑΙΩΝΑΣ”, ένα στρατηγικό έργο διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, ύψους 1.288.000 ευρώ.

Τα ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο και θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά». Είχε προηγηθεί σχετική εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Νίσυρο. 

Η αίτηση χρηματοδότησης πράξης υποβλήθηκε στις 31-07-2017 από τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, στις 19/10/2017 υπογράφηκε η συμφωνία εταιρικής σχέσης και την 1/11/2017 η σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στις 21/12/2018 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης υπέγραψε τη διακήρυξη υπ’ αριθ. 18/2018 ηλεκτρονικού, ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των τριών σκαφών και ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 1-3-2019.

Στις 27/6/2019 αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού μια ελληνική εταιρεία. Και φυσικά η παραλαβή των τριών σκαφών θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα από τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση για το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης στη Βουλή
Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιού που είχε υποβάλει ερώτηση για την καθυστέρηση και την επαναπροκήρυξη του έργου.
Σύγκρουση για το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τον κορονοϊό
Ο κορονοϊός και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του θα συζητηθούν την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας υπό την προεδρία του Γ. Πλακιωτάκη, παρουσία του προέδρου του...
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1.500 προσλήψεις στο Λιμενικό
Την αύξηση της οργανικής δύναμης του Σώματος, η οποία είχε μειωθεί το 2014, ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΛΣ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.
1.500 προσλήψεις στο Λιμενικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πλακιωτάκης πανηγυρίζει για τα περιπολικά του Λιμενικού που παρήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ
Τελετή παραλαβής 54 οχημάτων τύπου Pick Up, Nissan Navara, τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο...
Ο Πλακιωτάκης πανηγυρίζει για τα περιπολικά του Λιμενικού που παρήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενίσχυση του Λιμενικού υποσχέθηκε ο υπ. Ναυτιλίας
Το Λιμενικό Σώμα χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος, τόνισε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης. Επισήμανε ότι...
Ενίσχυση του Λιμενικού υποσχέθηκε ο υπ. Ναυτιλίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρίσεις στο Λιμενικό
Συμπληρώθηκαν οι θέσεις των δύο υπαρχηγών του Λιμενικού Σώματος μετά τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων του Λ.Σ., το οποίο προχώρησε σε έκτακτες κρίσεις ανώτατων αξιωματικών.
Κρίσεις στο Λιμενικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας