Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός για την τιμολόγηση των απορριμάτων

  • A-
  • A+
Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα ● Ο Γ. Πατούλης υποστηρίζει, απαντώντας στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι οι αυξήσεις δεν θα χρεωθούν στα δημοτικά τέλη. Αν δεν επιβαρρυνθούν όμως οι πολίτες, ποιος θα πληρώσει τα αυξημένα αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής;

Αναβρασμό στις τάξεις της δημοτικής αυτοδιοίκησης έχει προκαλέσει η χθεσινή «διά περιφοράς» συνεδρίαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας στη διάρκεια του 2020.

Η ψηφοφορία έγινε με αποχές ακόμη και προσκείμενων στη Ν.Δ. αιρετών. Η διοίκηση Γ. Πατούλη έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της το αίτημα που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για αναβολή της συνεδρίασης και ο περιφερειάρχης, απαντώντας στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», επιχείρησε να κάνει το άσπρο-μαύρο και να αναγάγει το θέμα σε… αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως γράφαμε στο χθεσινό μας δημοσίευμα, ο ΕΔΣΝΑ με τις εισηγήσεις του πριμοδοτεί ουσιαστικά την ταφή σε βάρος της ανακύκλωσης, διαλύοντας όποιο κίνητρο είχαν οι δήμοι να προχωρούν σε δράσεις προδιαλογής και επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων. Για το 2020, στα μέσα μάλιστα της χρονιάς:

● Αυξάνεται το κόστος ταφής από 49,67 ευρώ/τόνο σε 53,82 ευρώ/τόνο

● Τα βιοαπόβλητα (κλαδέματα κ.λπ.) θα χρεώνονται με 26,91 ευρώ/τόνο, από μηδενική χρέωση που έχουν σήμερα. Κι αυτό καθώς διαγράφονται μια σειρά αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για

μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών

● Αυξάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λάβει ο Δήμος Φυλής για τον ΧΥΤΑ κατά 3,4 εκατ. ευρώ (από 36,27 εκατ. το 2019, σε 39,67 εκατ. το 2020).

Στη χθεσινή διά περιφοράς ψηφοφορία απείχαν όχι μόνο οι αιρετοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είχαν καταγγείλει τη διαδικασία ως παρωδία, αλλά και αιρετοί προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προσκείμενοι στη Ν.Δ., κρίνοντας ότι η συνεδρίαση έγινε με αντιδεοντολογικό τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι και η ΠΕΔΑ θεωρούσε πως το αίτημά της για αναβολή θα γινόταν δεκτό, καθώς στην πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας (13.00) για το θέμα καλεί τα μέλη να παρευρεθούν στη συζήτηση «ενόψει της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ».

Αναδίπλωση, πάντως, έπειτα από πολλές εντάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπήρξε στις αναδρομικές χρεώσεις που θα επιβάλλονταν στους δήμους για βιοαπόβλητα του 2019. Ο ΕΔΣΝΑ διαβεβαίωσε ότι στην τελική απόφασή του θα υπάρχει νεότερη, διορθωμένη και ξεκάθαρη διατύπωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν αναδρομικές χρεώσεις.

Απαντώντας στο χθεσινό μας δημοσίευμα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν θα προκύψουν αυξήσεις δημοτικών τελών για τους πολίτες, λέγοντας ότι το διαχειριστικό κόστος του ΕΔΣΝΑ πέφτει κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018 και οι πολίτες θα πληρώσουν «λίγο λιγότερα» τέλη.

Αγνωστο πώς θα υπάρξει αυτή η μείωση εφόσον:

α) αυξάνεται το κόστος ταφής κατά 8%,
β) το κόστος διαχείρισης βιοαποβλήτων αυξάνεται σε 26,91 ευρώ/τόνο… από μηδέν!

Υποστηρίξαμε στο χθεσινό μας δημοσίευμα ότι η… λυπητερή θα βαρύνει κυρίως όσους δημότες κάνουν ανακύκλωση μέσω των δήμων τους. Στην απάντησή του, ο κ. Πατούλης αποδίδει την αύξηση σε Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι εφαρμόζει μεν τη σχετική απόφαση του 2019, διαγράφοντας παράλληλα προγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ για μηδενικές χρεώσεις αποβλήτων. Και εάν δεν είναι οι δημότες, τότε ποιος θα πληρώσει τα αυξημένα αντισταθμιστικά που θα λάβει ο Δήμος Φυλής;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
Αναδίπλωση του περιφερειάρχη Αττικής μετά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» ● Εστω κι εν μέρει κάνει πίσω στην τιμολόγηση των απορριμμάτων. Επιμένει, ωστόσο, στην εκτίναξη του κόστους των βιοαποβλήτων.
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πραξικόπημα» Πατούλη με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Με απίθανες μεθοδεύσεις εκμαίευσε απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σε θέμα που δεν βρισκόταν καν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
«Πραξικόπημα» Πατούλη με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
Οπισθεν ολοταχώς από την περιφερειακή αρχή Πατούλη υπό τον φόβο εισαγγελέων! Ακυρώνεται ο διαγωνισμός που κατέληξε σε… απευθείας ανάθεση για προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού.
Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φίμωσε καταγγελίες για προμήθεια
Τον κανονισμό της... σιωπής προσπάθησε να επιβάλει χθες ο Γιώργος Πατούλης, προσπαθώντας να απαξιώσει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προμήθειες 930.000 ευρώ με διαδικασία που κατέληξε... απευθείας...
Φίμωσε καταγγελίες για προμήθεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή
Αλλο ένα κονδύλι από δημόσιο ταμείο εξασφαλίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου τον οποίο διευθύνει ο καθηγητής Σπ. Φλογαΐτης, αυτή τη φορά από τον παλιό του φίλο Γ. Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής.
1,5 εκατ. ευρώ με αγάπη στον κύριο καθηγητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας