• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 35.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.5°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 29.2°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του (ΑΝ.ΕΛΛ.) να έχουν χρεωθεί από τα ΜΜΕ τη «ρετσινιά» των συνωμοσιολόγων, ωστόσο από άλλους πολιτικούς χώρους προέρχονται οι ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τη διεθνή θεωρία συνωμοσίας για τους ψεκασμούς...

«Ψεκασμένοι» Ελληνες εντός και εκτός Βουλής

 • A-
 • A+

Για κάποιους αποτελεί μια σύγχρονη δοξασία, ενώ για άλλους θεωρείται η πιο δημοφιλής παγκόσμια θεωρία συνωμοσίας. Οπως και να έχει, η θεωρία σύμφωνα με την οποία η ατμόσφαιρα της Γης και ειδικότερα ο ουρανός της Ελλάδας ψεκάζεται συστηματικά με ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, γεγονός που τους καθιστά αδύναμους να αντιδράσουν στις άγριες πολιτικές λιτότητας που τους επιβάλλονται, εξακολουθεί να βρίσκει πολλούς οπαδούς.

Μάλιστα, προχθές πραγματοποιήθηκε παγκόσμια πορεία ενάντια «στους μυστικούς αεροψεκασμούς και στη γεωμηχανική» σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην Αθήνα το αντίστοιχο κάλεσμα έγινε από την «Ομάδα Δράσης Αττικής κατά των Χημικών Αεροψεκασμών» με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 2.00 το μεσημέρι.

Και επισήμως...

Πέρα από την αντίληψη που μπορεί να έχει ο καθένας για το αν «μας ψεκάζουν» ή όχι, το ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών ερωτήσεων στην ελληνική Βουλή από νυν και πρώην βουλευτές, σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Συγκεκριμένα, από την Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ, 2006), τον Φώτη Κουβέλη (ΣΥΝ, 2007), τον Τάσο Χωρέμη (ΠΑΣΟΚ, 2007), τον Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ, 2010), τον Γιώργο Ανατολάκη (ΛΑΟΣ, 2011) και τον Χρήστο Παππά (Χρυσή Αυγή, 2013).

Επιπλέον, έχει απασχολήσει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Εθνος της Κυριακής» τον Οκτώβριο του 2013, από την οποία προέκυπτε πως το 33% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι γίνονται ρίψεις χημικών. Από αυτούς, το 10,6% δήλωναν ότι ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, 19,6% τον ΣΥΡΙΖΑ, 1,9% το ΠΑΣΟΚ, 6,1% τους ΑΝ.ΕΛΛ., 15,3% τη Χ.Α., 2,1% τη ΔΗΜΑΡ, 3,9% το ΚΚΕ και 2,8% τους Οικολόγους–Πράσινους.

Ο λόγος περί ψεκασμών δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, καθώς οι αντι-ψεκαστικές κινητοποιήσεις εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και -χάρη στο Διαδίκτυο- εξαπλώθηκαν σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα το θέμα απασχόλησε για πρώτη φορά δημόσια συζήτηση που έγινε στην Αίγινα το 2003 με πρωτοβουλία τού τότε δημοτικού συμβούλου Νεκτάριου Κουκούλη. Το τότε δημοτικό συμβούλιο της Αίγινας δέχθηκε την εισήγησή του και μαζί με τον δήμαρχο αποφάσισαν να τεθεί η υπόθεση για νομική διερεύνηση σε δικηγόρους. Ωστόσο, οι δικηγόροι, στους οποίους ανέθεσαν την υπόθεση, αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία για να ζητήσει κάποιος ποινική δίωξη.

Η θέση των ειδικών

Μια μοναδική επιστημονική προσέγγιση για το ζήτημα έχει πραγματοποιηθεί από την κοινωνική ανθρωπολόγο Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, η οποία αναφέρει ότι «παρότι η συγκεκριμένη θεωρία παρουσιάζει πολλά από τα στοιχεία που έχουν αποδοθεί στη συνωμοσιολογία, θεωρώ ότι η προσέγγισή της ως παραδείγματος της κατηγορίας αυτής θα υπονόμευε μάλλον, παρά θα βοηθούσε την προσπάθειά μου να την κατανοήσω από τη σκοπιά εκείνων που θεωρούν ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Η πρώτη και στοιχειωδέστερη παραδοχή, την οποία μοιράζονται αυτοί που θεωρούν ότι ψεκαζόμαστε είναι ότι πρόκειται για μια πολλαπλά επικίνδυνη πρακτική. Η δεύτερη, ότι το γεγονός αποκρύπτεται συστηματικά από κυβερνήσεις, εθνικούς και διεθνείς στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς ή ανθρωπιστικούς οργανισμούς, καθώς και από τα ΜΜΕ που αποτελούν φερέφωνά τους. Η τρίτη παραδοχή είναι ότι η αντίσταση εναντίον των ψεκασμών προϋποθέτει την πρόσβαση του κοινού στην αλήθεια, δηλαδή την αποκάλυψη του παιχνιδιού που παίζεται εις βάρος του», επισημαίνει η κυρία Μπακαλάκη.

Με το βλέμμα στον ουρανό

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, «για να πειστεί κανείς ότι ψεκαζόμαστε, αρκεί να παρατηρεί τον ουρανό και να μπορεί να ξεχωρίσει τα chemtrails, τις ουρές που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα που ψεκάζουν, από εκείνες που δημιουργούν τα αεροπλάνα που εκτελούν κανονικές πτήσεις. Η εμφάνιση των chemtrails συσχετίζεται με ακραία ή αφύσικα για την εποχή τοπικά καιρικά φαινόμενα, αλλά κάποτε και με τσουνάμι, σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις και διαταραχές στα βάθη των ωκεανών», αναφέρει η ίδια.

Οι απόψεις σχετικά με τους σκοπούς που υπηρετούν οι ψεκασμοί επιμερίζονται σε δύο εκδοχές: «Κατά τη μία, πρόκειται για μια πρακτική που επινοήθηκε για την επίλυση υπαρκτών οικολογικών προβλημάτων (τροποποίηση καιρού, γεωμηχανική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής), πλην όμως η εφαρμογή της έχει ξεφύγει από τους αρχικούς της στόχους και οπωσδήποτε έχει παρενέργειες. Κατά την άλλη, οι ψεκασμοί εντάσσονται στο οπλοστάσιο της Νέας Τάξης».

Οι υποστηρικτές των ψεκασμών «τονίζουν επίσης ότι ο κυριότερος ίσως στόχος τους είναι μακροπρόθεσμος και συνίσταται στη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού» και ότι «ο λόγος περί των κινδύνων του υπερπληθυσμού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά είναι προπαγάνδα που διευκολύνει τη Νέα Τάξη να απαλλαγεί από εκείνους που είναι περιττοί και επικίνδυνοι ως προς τα συμφέροντά της». Παράλληλα, οι υποστηρικτές της θεωρίας «επισημαίνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ουσίες αυτές στο σώμα, τονίζουν, όμως, ιδιαίτερα τις επιπτώσεις τους στον ψυχισμό και στη δυνατότητα των ανθρώπων να κρίνουν ορθά και να αντιδράσουν σε όσα τους συμβαίνουν».

«Νέα Τάξη»

«Το ποιοι ακριβώς απαρτίζουν τη Νέα Τάξη που κατηγορείται για τους ψεκασμούς είναι ασαφές», επισημαίνει η κυρία Μπακαλάκη. «Στο λεξιλόγιο των “ακτιβιστών” η έννοια αυτή αναφέρεται κατά κανόνα σε μια μικρή διεθνή ελίτ τα μέλη της οποίας κατέχουν υψηλότατες θέσεις σε κυβερνήσεις, καθώς και σε τράπεζες, διεθνείς εταιρείες και ανθρωπιστικές οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται ο ΟΗΕ. Ωστόσο, κατά ορισμένες εκδοχές, τα κορυφαία μέλη της ελίτ αυτής βρίσκονται υπό την εξουσία υπερφυσικών εξωγήινων δυνάμεων που εμπλέκονται σε έναν αιώνιο αγώνα για την επικράτηση του κακού».

«Οι θεωρίες που αποδίδουν τους ψεκασμούς στα φονικά σχέδια της Νέας Τάξης θυμίζουν ιστορίες για φαινομενικά ευυπόληπτους πολίτες που αποδεικνύονται στυγνοί δολοφόνοι και κάποτε, επίσης, έργα επιστημονικής φαντασίας και κόμικς με υπεράνθρωπους ήρωες», σχολιάζει η ίδια. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, «στην Ελλάδα οι ψεκασμοί άρχισαν πριν από την κρίση, όμως το φαινόμενο έχει ενταθεί, αφότου αυτή ξεκίνησε και εξακολουθεί να εντείνεται καθώς η κρίση βαθαίνει». Ωστόσο, «η έμφαση στις απειλές που συνεπάγονται οι ψεκασμοί για την εθνική και θρησκευτική αυτονομία της χώρας και την αξία του πατριωτισμού είναι ακόμη περισσότερο έντονη σε εθνικιστικούς και ελληνορθόδοξους ιστότοπους», επισημαίνει η κυρία Μπακαλάκη.

● Πηγή: «''Μας ψεκάζουν'', ''θα μας πεθάνουν'', ''μας έχουν τρελάνε'': αποκρίσεις στις κρίσεις των καιρών», Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, «Σύγχρονα Θέματα», τεύχος 124.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σίγησε» ο γνωστός μπλόγκερ @galaxyarchis
​Τη Δευτέρα το πρωί σκοτώθηκε ο @galaxyarchis (Γαλαξιάρχης). Υποθέτω πως δεν τον γνωρίζετε τον τύπο, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και κάποιο όνομα για να σας λέει κάτι, όσοι όμως ζουν στον κόσμο του Twitter, όσοι...
«Σίγησε» ο γνωστός μπλόγκερ @galaxyarchis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονομαχία στο... Ελ Διαδίκτυο
Λένε ότι η μόδα ταξιδεύει αργά από τη μιαν άκρη του Ατλαντικού στην άλλη. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη εκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ και την πρωτοφανή εκστρατεία του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πρώτη φορά...
Μονομαχία στο... Ελ Διαδίκτυο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσπελάσιμα εμπόδια στους χρυσαυγίτες
Τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη για τον νέο εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτρέπει στα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές.
Προσπελάσιμα εμπόδια στους χρυσαυγίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόνους με «θολά» σημεία
Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός χορήγησης του «μπόνους» αποδοτικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Μπόνους με «θολά» σημεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνδιαλέγονται ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση με τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά;
Αίσθηση από δήλωση του δικηγόρου του σε εφημερίδα. Εξηγήσεις ζητάει ο Ν. Ηλιόπουλος. Ερωτήματα προς τον υπουργό Προ.Πο. από τον Θ. Καμπαγιάννη.
Συνδιαλέγονται ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση με τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις
Διαδικτυακή έρευνα διεξάγει ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο σχεδίου το οποίο στόχο έχει να οργανώσει τις απαραίτητες και επιθυμητές παρεμβάσεις για τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.
Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας