• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.6°C / 12.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 7.4°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 10.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  7 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 13.8°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  89%
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξιλαστήρια θύματα και μετάθεση ευθυνών

 • A-
 • A+
«Στου κουφού την πόρτα» και η χθεσινή ειρηνική διαμαρτυρία προσφύγων της δομής Κρανιδίου για τα ελλειμματικά μέτρα πρόληψης και τον νέο υγειονομικό αποκλεισμό της. Μηταράκης, βουλευτές και αιρετοί του νομού Αργολίδας χρησιμοποιούν την πανδημία ως εργαλείο περαιτέρω στοχοποίησης των προσφύγων και ουδόλως ενδιαφέρονται για την προστασία τους.

Ειρηνική διαμαρτυρία κατά της αυθαίρετης απόφασης νέου υγειονομικού αποκλεισμού της δομής στο Κρανίδι και κατά της έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό πραγματοποίησαν χθες το πρωί περίπου 170 πρόσφυγες της δομής, με πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η διαμαρτυρία των προσφύγων είναι συμβατή με τις συστάσεις του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και νέας μελέτης της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης LANCET.

Αντί οι αρμόδιες αρχές να θέσουν σε καραντίνα τα τρία νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας στη δομή, έθεσαν σε καραντίνα και τους 500 πρόσφυγες του ξενοδοχείου, αντίθετα από τις συστάσεις του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορονοϊό. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού όχι σαν κάτι από το οποίο πρέπει να προστατεύσει τους ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά σαν ευκαιρία περαιτέρω στοχοποίησής τους.

Διαστρέβλωση

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και δημοτικές αρχές. Χθες συνάντησαν τον υπουργό Νότη Μηταράκη ο βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ., Ιωάννης Ανδριανός, και ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, για να του εκθέσουν τις «επιπτώσεις της υφιστάμενης δομής φιλοξενίας στο Κρανίδι», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γιατί η τοπική κοινωνία του πλούσιου τουριστικού θερέτρου, με μέλη που ταξίδευαν εν μέσω κορονοϊού και που χρησιμοποιούσαν στη δούλεψή τους πρόσφυγες του ξενοδοχείου, μετέδωσε πρώτη τον κορονοϊό σε πρόσφυγες της δομής στα μέσα Απριλίου. Στη συνέχεια, χάρη στα ανύπαρκτα προληπτικά μέτρα του σχεδίου «Αγνοδίκη» για τις προσφυγικές δομές, χάρη επίσης στην καθυστέρηση να γίνει ιχνηλάτηση στη δομή και να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των προσφύγων, μεταδόθηκε ο κορονοϊός σε 150 από τους περίπου 500 πρόσφυγες της δομής.

Τι απάντησε ο κύριος Μηταράκης στον βουλευτή και τον δήμαρχο που αναζητούν εξιλαστήρια θύματα; «Ακουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Κρανίδι. Επανέλαβα την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων που φιλοξενούν μετανάστες ανά την Ελλάδα εντός του 2020. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αποσυμφόρηση και τελικά στο κλείσιμο ξενοδοχειακών δομών που εδράζονται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως είναι και το Κρανίδι. Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την έξοδο από τις δομές όσων πλέον δεν δικαιούνται φιλοξενία, από 31 Μαΐου, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των δομών και την αποσυμφόρηση των νησιών μας» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Δεν προτείνει όμως καμία εναλλακτική για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων, ούτε εξηγεί γιατί αποτελεί λύση να μείνουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο, αναζητώντας πιθανότατα διανυκτέρευση σε πάρκα και πλατείες. Ισως γιατί πιστεύει ότι την ευθύνη από τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στον δρόμο και τις καταστάσεις που θα δημιουργηθούν δεν θα την έχει πια αυτός, αλλά οι δημοτικές αρχές και η αστυνομία. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μετάθεσης ευθυνών, πιο κοντόθωρη πολιτική, πιο επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά της ξενοφοβίας είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς.

LANCET: Οχι σε δυσανάλογα μέτρα περιορισμού των προσφύγων

ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρησης Lancet - Migration για την Ελλάδα (πρόχειρη μετάφραση: «Σύνοψη κατάστασης: αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του κορονοϊού») επισημαίνεται η ανάγκη να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα που είναι δυσανάλογα προς τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και υπογραμμίζει ότι πρέπει να ανασταλούν οι εξώσεις των προσφύγων από τις δομές, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωσή τους η οποία και θα βελτιώσει την υγεία τους και την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιτική του... τον πανικοβάλλει
Η έξωση 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από δομές της ενδοχώρας προκαλεί αντιδράσεις εναντίον του Νότη Μηταράκη ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, που τον επικρίνει για έλλειψη σχεδιασμού.
Η πολιτική του... τον πανικοβάλλει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
Εντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα.
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός, ουρές και μεγάλες αναμονές στα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου
Συνωστισμός έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική, που ξαναλειτούργησαν ύστερα από δύο εβδομάδες.
Συνωστισμός, ουρές και μεγάλες αναμονές στα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας