Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επί ποδός για το διαδημοτικό νεκροταφείο στον Υμηττό

Το ΚΥΤ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επί ποδός για το διαδημοτικό νεκροταφείο στον Υμηττό

  • A-
  • A+
Σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης προκαλεί η πρόθεση για χωροθέτηση διαδημοτικού νεκροταφείου στα όρια του δήμου ● Η «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό» εκφράζει σε κάθε τόνο την αντίθεσή της και καλεί σε κινητοποίηση αύριο για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Ξανά στο προσκήνιο βρίσκεται ο Υμηττός, που αν και αποτελεί προστατευόμενο ορεινό δασικό σχηματισμό εδώ και πάνω από 40 χρόνια μέσω ενός αυστηρού πλαισίου προστασίας, για ακόμη μία φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με χρήσεις που δεν διασφαλίζουν την προστασία του φυσικού του πλούτου. Ολα ξεκίνησαν όταν στη διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης έγινε γνωστή η πρόταση από τον Δήμο Αλίμου για την κατασκευή ενός διαδημοτικού νεκροταφείου στον χώρο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Ο χώρος που προτείνεται ανήκει ιδιοκτησιακά στον ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται εντός της Ζώνης Προστασίας του Υμηττού. Ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετικός σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που θα κληθεί να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Η ιστορία με το Κέντρο Υψηλής Τάσης και την κατασκευή του είναι παλιά... Μάλιστα είχε οδηγήσει την περίοδο 2002-2003 σε σφοδρές συγκρούσεις τους κατοίκους (που προασπίζονταν το βουνό) με τις δυνάμεις καταστολής. Σήμερα, τον δασικό χώρο του Υμηττού διασχίζουν δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης (150 kV): η γραμμή μεταφοράς Παλλήνης-Αργυρούπολης και η γραμμή Λαυρίου-Αργυρούπολης. Η πρώτη υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες, η δεύτερη κατασκευάστηκε χωρίς νόμιμη αδειοδότηση το 2002-2003 και κρίθηκε παράνομη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2005.

Η επένδυση στο Ελληνικό και οι ανάγκες για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που θα καλύπτει τα φαραωνικά έργα που -άγνωστο πότε- θα ξεκινήσουν, έχουν ανοίξει μια συζήτηση για «αναβάθμιση» του ΚΥΤ (400/150 kV) στην περιοχή, κάτι που είχε αποφευχθεί στο παρελθόν έπειτα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Σφοδρή αντιπαράθεση

Πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στα σχέδια για διαδημοτικό νεκροταφείο στον Υμηττό

Στη ανησυχία αυτή εδράζονται και τα επιχειρήματα του δημάρχου Ηλιούπολης που θεωρεί πως η δημιουργία του διαδημοτικού νεκροταφείου σε έκταση που βρίσκεται σε χώρο του ΚΥΤ θα αποτρέψει στο μέλλον την αναβάθμισή του, ενώ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε ο λαός της πόλης να αποφασίσει για το νέο κοιμητήριο.

Η αντίδραση της «Επιτροπής Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό» ήταν άμεση: «Θέτει για ακόμα μία φορά ψευτοδιλήμματα, ισχυριζόμενος πως σε περίπτωση μη δημιουργίας του νεκροταφείου θα επανέλθει η συζήτηση γύρω από το νέο ΚΥΤ 400/150kV», σχολιάζει με δριμύτητα η επιτροπή και θέτει μια σειρά από ερωτήματα στον δήμαρχο, προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις της.

Αρνητικές στη χωροθέτηση και κατασκευή ενός διαδημοτικού νεκροταφείου στον Υμηττό εμφανίζονται και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Ηλιούπολης, ενώ στον δημόσιο διάλογο των τελευταίων ημερών παρενέβη και ο δήμαρχος του όμορου Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, εκφράζοντας την αντίθεσή του τόσο στην επέκταση και αναβάθμιση του ΚΥΤ όσο και στη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στον συγκεκριμένο χώρο.

Κινητοποίηση

Καθώς το θέμα παίρνει διαστάσεις, η δημοτική αρχή Ηλιούπολης συγκαλεί αύριο Πέμπτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Για τον ίδιο λόγο, η «Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό» σχεδιάζει συγκέντρωση (στις 4.30 μ.μ.) στην πλατεία Πλαστήρα και θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο όπου θα συζητηθεί το επίμαχο θέμα, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε πολίτες, εργατικά σωματεία, κινήσεις πόλης, συλλογικότητες και συλλόγους «να δηλώσουν μεγάλο ‘‘παρών’’».

Σ.Ι.
 

 


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόστιμο-μαμούθ για τον αυθαίρετο ναό στον Υμηττό
Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα κρίθηκε από την Πολεοδομία η επέκταση ναού σε δημόσιο δασικό χώρο στον Υμηττό. Μια σύγχρονη υπερκατασκευή, η οποία κυριολεκτικά εξαφάνισε το παλιό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Πρόστιμο-μαμούθ για τον αυθαίρετο ναό στον Υμηττό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γ. Μουζάλας: «Ψευδής η είδηση για απεργία πείνας στο Ελληνικό»
Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον οποίο πρόσφυγες δεν επέτρεψαν την είσοδο σε χώρο που τελεί υπό κατάληψη. Ύστερα από παρέμβαση της...
Γ. Μουζάλας: «Ψευδής η είδηση για απεργία πείνας στο Ελληνικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία με απεργία πείνας από τους πρόσφυγες στο Ελληνικό
Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο camp του Ελληνικού, ξεκίνησαν απεργία πείνας από το πρωί της Κυριακής, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια...
Διαμαρτυρία με απεργία πείνας από τους πρόσφυγες στο Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πέρασε» από τη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού....
«Πέρασε» από τη Βουλή η σύμβαση για το Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας για το Ελληνικό
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της «Ελληνικό Α.Ε.» από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, που έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις 2 το μεσημέρι καταγγέλλοντας «το ξεπούλημά του...
Συνεχίζεται ο αγώνας για το Ελληνικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίωρη κατάληψη στο δημαρχείο Αργυρούπολης για το Ελληνικό
Πραγματοποιήθηκε το πρωί από το Συντονισμό Αναρχικών Κοινοτήτων Αγώνα Νότιας-Ανατολικής Αθήνας, που με αυτό τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την αντίθεσή της με την εκποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Με...
Δίωρη κατάληψη στο δημαρχείο Αργυρούπολης για το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας