Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποιήσεις για τον Β. Δημάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Βασίλης Δημάκης

Κινητοποιήσεις για τον Β. Δημάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

  • A-
  • A+

Μεγάλη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνει η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για αύριο στις 17.30, αντιδρώντας στις παλινωδίες της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, που οδήγησαν τον φυλακισμένο να ξεκινήσει για τρίτη φορά απεργία πείνας και δίψας.

Ο Βασίλης Δημάκης και ο «αναγκαίος νέο-σωφρονισμός» της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Για μια ακόμα φορά, η  ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής φρόντισε να δείξει τις προθέσεις  της για την εκπαίδευση, τη μόρφωση  και την επανένταξη των κρατουμένων, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα το νόμο, αρνούμενη τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του στην Δ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Στην τελευταία της ανακοίνωση  με έναν εντελώς παιδαριώδη τρόπο προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας με την υπόδειξή της να ξαναδιαβαστεί η σχετική ανακοίνωση για τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα υπόγεια της Γυναικείας Πτέρυγας του Κορυδαλλού, διευκρινίζοντας ότι κακώς καταλάβαμε περί μεταγωγής στο κελί του μετά την 14μερη υποτιθέμενη καραντίνα.

Προφανώς κακώς καταλάβαμε επίσης ότι ο κρατούμενος θα είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.  Η ΓΓ είναι ολοφάνερο πως έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ανεγκέφαλους. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς και την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), θεσμικό όργανο της Πολιτείας, που αναφέρει: «Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη Δήλωση της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ' Πτέρυγα των Φυλάκων Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Συμφώνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.» Στην ίδια ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κυρίου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα». Σύμφωνα λοιπόν με την υπόδειξη του Υπουργείου, απ’ ό,τι φαίνεται, και τα 41 μέλη της ΕΕΔΑ πάσχουν από δυσλεξία για να μην καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στη διευκρινιστική της ανακοίνωση...

Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και το Υπουργείο ασκούν, όχι αντεγκληματική, αλλά εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ένα ολόκληρο Υπουργείο ενάντια σε έναν κρατούμενο που θέλει να σπουδάσει... Αυτό θεωρείται σωφρονισμός και επανένταξη; Βέβαια, η κυρία Σοφία Νικολάου  σε άρθρο της στις 17/5/2020 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εισάγει ένα καινούριο δόγμα, πρόσθετα στο δόγμα «νόμος & τάξη», τον «αναγκαίο νέο-σωφρονισμό», εκθειάζοντας τα κατορθώματά της. Και προφανώς στο πλαίσιο του «αναγκαίου νέο-σωφρονισμού» τον οποίο ευαγγελίζεται περιλαμβάνεται η καταστρατήγηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Κι αυτό είναι ολοφάνερο από την πρακτική της. Ο «νέο-σωφρονισμός» λοιπόν της Γενικής Γραμματέως, μπήκε σε δοκιμή  χωρίς δικαιώματα για τους κρατούμενους - μόνο μεταγωγές και πειθαρχείο.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων στέκεται στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη και στον δίκαιο αγώνα του για  εκπαίδευση και επανανένταξη με τη μεταγωγή του στο κελί του στην Δ΄ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την παρελκυστική τακτική του Υπουργείου και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής που με διάφορα επινοήματα, εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία του κρατούμενου, αποβλέποντας στην ψυχική και φυσική του εξόντωση, απλώς για λόγους ανεξήγητα τιμωρητικούς.   

Ζητάμε να μεταχθεί  άμεσα ο Βασίλης Δημάκης  στο κελί του και στα βιβλία του, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να μη στερηθεί τα εκπαιδευτικά του δικαιώματα  και να καταφέρει να συμμετάσχει στην εξεταστική του Ιουνίου.   

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο άτομο να αντιταχθεί με κάθε τρόπο στον αναδυόμενο ολοκληρωτισμό εντός και εκτός φυλακής καθώς και στην καταπάτηση και τον ευτελισμό των δικαιωμάτων, υπογράφοντας το ψήφισμα προς το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και συμμετέχοντας στο ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ τη Δευτέρα 25 Μαΐου ώρα 17:30 Μετρό Κατεχάκη για διαμαρτυρία στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, έχοντας πάντα κατά νου ότι κανείς, όση εξουσία και να έχει, δεν δικαιούται να παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου. 

Στον χορό των κινητοποιήσεων και η ομάδα Support Art Workers, η οποία καλεί σε συγκέντρωση στο μετρό Κατεχάκη στις 17.15 και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ δεν αποκλείεται καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν και συγκεκριμένα δρώμενα.

Η ανακοίνωση της ομάδας

Λίγα θέματα στον δημόσιο διάλογο στερούνται τόσο κατηγορηματικά αντιλόγου, όσο τα ευεργετικά αποτελέσματα της διασύνδεσης του σωφρονιστικού συστήματος με την εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρείται αυτονόητη η συμβολή της ενεργού φοίτησης στην κοινωνική επανένταξη και εν γένει, επανεκκίνηση των κρατουμένων…

Οι #SupportArtWorkers κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, τον οποίον η αδιαφορία της Πολιτείας και η αναλγησία του Σωφρονιστικού Συστήματος εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε Λευκή Απεργία, αρνούμενες με διάφορα προσχήματα, το δικαίωμά του στην εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών του ως φοιτητού του "Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης" του ΕΚΠΑ.

Αύριο, Δευτέρα 25/5/2020, καλούμε σε συνάντηση στις 17.15 μ.μ. στην συμβολή της Λεωφόρου Κατεχάκη με την Οδό Κανελλοπούλου και, ακολούθως, σε πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη…
Κρατώντας στο ένα χέρι ένα βιβλίο και στο άλλο μια φωτογραφία του Βασίλη… (θα υπάρχουν τυπωμένες, όσοι όμως μπορέσετε, παρακαλείσθε να εκτυπώστε την δική σας, διότι αναλόγως την προσέλευση ενδέχεται να μην φτάσουν).

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του από την πλευρά της Πολιτείας.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο /-η, σε θέματα δικαιοσύνης, πολίτη να δώσουν το "παρών" και να ενώσουν τις φωνές τους, ώστε να φτάσει προς κάθε κατεύθυνση το παρακάτω μήνυμα :

"Δεν είν' δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία /
Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία"

(ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)
Ο Βασίλης Δημάκης, με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, απομακρύνθηκε από το κελί του, το laptop και τα βιβλία του και συμπλήρωσε στις 23/5/2020 29ημέρες υποχρεωτικής "καραντίνας", εκ των οποίων 14 στη φυλακή των Γρεβενών και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου για το αντίθετο.

Από χθες (23/5) ο Βασίλης Δημάκης, αν και σωματικά ήδη καταβεβλημένος, ξεκίνησε εκ νέου απεργία πείνας και δίψας ενώ, απογοητευμένος για την άδικη απομάκρυνσή του από την εκπαιδευτική διαδικασία, αποφάσισε άρνηση κάθε επικοινωνίας, ακόμη και με τον δικηγόρο του.

Στην τελευταία του δήλωση καταγγέλλει πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανενός είδους "καραντίνα", πως έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και πως η στέρηση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση (μην έχοντας πρόσβαση έστω σε ένα λάπτοπ με σύνδεση, για να μπορεί να παρακολουθεί τα εξ αποστάσεως μαθήματα της σχολής του), είναι μια εκδικητική τακτική που έχει στόχο την ηθική και σωματική εξόντωσή του.

Ο Βασίλης είναι πλέον απελπισμένος, δηλώνει ότι παραιτείται από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί "... κουράστηκα, απηύδησα και απογοητεύτηκα παντελώς… "

Δικαιοσύνη αυτή την ώρα, για τον Βασίλη σημαίνει τήρηση των υποσχέσεων από πλευράς ενός "κράτους δικαίου" και ενός "σωφρονιστικού" συστήματος που δεν εκδικείται, αλλά δίνει τις δυνατότητες στους κρατούμενους να (ανα) μορφωθούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενός συστήματος που διασφαλίζει εμπράκτως και με ειλικρίνεια τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες στις φυλακές.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στον δρόμο κατά του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις
Σε νέα κινητοποίηση κατά του νόμου για τις διαδηλώσεις καλούν αυτή την Πέμπτη 16 Ιουλίου οργανώσεις της Αριστεράς τονίζοντας ότι ο νόμος ουσιαστικά αναιρεί το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα στη συγκέντρωση...
Ξανά στον δρόμο κατά του νόμου Χρυσοχοΐδη για τις συναθροίσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Τρεις πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ριζικά αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες...
Ριζικά αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν. Παρά τις μικροαλλαγές που δέχτηκε η κυβέρνηση αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Αριστερά και τα συνδικάτα.
Μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
Πολύ μεγάλη η διαδήλωση με αντικείμενο το ν/σ του υπουργείου Προ.Πο. που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις.
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στη Βουλή το Ιδιώνυμο
Εχει και χειρότερα... άρθρα το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για τις συγκεντρώσεις και πορείες.
Στη Βουλή το Ιδιώνυμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας