• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 32.9°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.5°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 28.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.1°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.1°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.2°C
  1 BF
  26%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  37%

Η πλατεία Συντάγματος σε μποτιλιάρισμα και μια μακέτα από το μέλλον

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»

 • A-
 • A+
Στόχος του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων είναι να μπει τέλος στη «διαμπερή» κίνηση οχημάτων από το εμπορικό τρίγωνο ● Τι θα ισχύσει για τους μόνιμους κατοίκους και πώς η πανδημία ξαναγίνεται το πρόσχημα για fast-track νομοθέτηση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τα μέσα Ιουνίου θα ξεκινήσει η... αρχή του τέλους της ελεύθερης κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των αστικών παρεμβάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου» που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.

Το πρώτο βήμα για τους προσωρινούς -αλλά με ξεκάθαρη προοπτική μονιμότητας- περιορισμούς πραγματοποιήθηκε με τη δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σε ΦΕΚ, με την οποία δίνεται το νομικό «πράσινο φως» για κάποιες αρχικές πτυχές των επικείμενων ρυθμίσεων.

Τρίμηνοι κυκλοφοριακοί περιορισμοί στο κέντρο της Αθήνας με προοπτική μονιμότητας

Αλλωστε, ο Δήμος Αθηναίων δίνει πιλοτικά χαρακτηριστικά στην εφαρμογή των παρεμβάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου», κάτι που σημαίνει ότι οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδιασμού θα προκύψουν έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων της πρώτης εφαρμογής του σχεδίου.

Και η διασπορά;

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προωθούνται μαζί με τις... αντιφάσεις των καιρών. Αν και ήταν η κυβέρνηση (αλλά και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας στις 12 Μαΐου) που μέχρι πρότινος προέτρεπε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. τους για τις μετακινήσεις τους και όχι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέσω της ΚΥΑ επιβάλλει (σχετική ορολογία έχει το ίδιο το ΦΕΚ) τους συγκεκριμένους περιορισμούς κυκλοφορίας «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού». Προκύπτει ευλόγως το ερώτημα τι σχέση έχει η απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. σε δρόμους με τον κορονοϊό, μια απαγόρευση που μάλιστα δεν ίσχυσε ούτε την περίοδο του ολικού lockdown.

Μακέτα

Ο προσωρινός -διάρκειας τριών μηνών, κατά την ΚΥΑ, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον τριών μηνών, έπειτα από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου- περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων αφορά το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (την περιοχή που περικλείεται από την οδό Αθηνάς, την πλατεία Ομονοίας, την οδό Σταδίου, την πλατεία Συντάγματος και την οδό Μητροπόλεως) και την περιοχή της Πλάκας (περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού, Αγ. Ασωμάτων, Αποστόλου Παύλου, Διον. Αρεοπαγίτου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Φιλελλήνων). Περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων θα υπάρξουν και στο τμήμα της οδού Ερμού, μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αγ. Ασωμάτων. Αντιθέτως, η οδός Σταδίου θα παραμείνει σε κυκλοφορία σε όλο το μήκος της.

Πάρκινγκ τέλος

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη; Στόχος του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων είναι να μπει τέλος στη «διαμπερή» κίνηση οχημάτων από το εμπορικό τρίγωνο, δηλαδή στις μετακινήσεις αυτοκινήτων που εισέρχονται στην εν λόγω περιοχή με σκοπό να μειώσουν την απόσταση της μετακίνησής τους, χωρίς το εμπορικό τρίγωνο να αποτελεί τον «τερματικό» προορισμό τους - χωρίς δηλαδή οι οδηγοί να επιθυμούν να μεταβούν στην κατοικία τους ή στον χώρο εργασίας τους. Υπολογίζεται ότι το 72% των μετακινήσεων οχημάτων στο εμπορικό τρίγωνο περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «διαμπερών» κινήσεων.

Μακέτα

Με βάση τον υφιστάμενο αρχικό σχεδιασμό, αν κάποιος επιθυμεί να περάσει π.χ. μέσω των οδών Πεσμαζόγλου, Ευριπίδου, Ι. Παπαρρηγοπούλου, θα μπορεί να το κάνει με το αυτοκίνητό του. Δεν θα μπορεί όμως να παρκάρει στους δρόμους που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο και θα πρέπει να αφήσει το Ι.Χ. του σε κάποιο υπαίθριο πάρκινγκ.

Αυστηρά πρόστιμα

Καμία αλλαγή δεν θα έρθει στις μετακινήσεις κατοίκων της περιοχής, ταξί, μέσων μαζικής μεταφοράς, επαγγελματικών οχημάτων και δημόσιων οχημάτων. Θα απαιτείται όμως οι κάτοικοι -όπως και οι εργαζόμενοι στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου- να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο το οποίο θα πρέπει να εμφανίσουν σε τυχόν έλεγχο.

Το πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία και τι βεβαιώσεις θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι οδηγοί, θα καθοριστούν σε επικείμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμος Αθηναίων πάντως διαβεβαιώνει ότι για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε καθεμία από τις οδούς θα υπάρχουν έγκαιρες και αναλυτικές ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι το ύψος των προστίμων των παραβατών: 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων συνέδεσε την απόδοση της έκτασης (συνολικά 50 στρεμμάτων) δημόσιου χώρου στους πεζούς με την ανάγκη διασφάλισης των απαραίτητων πλέον κοινωνικών αποστάσεων μεταξύ τους. Οπως και να ‘χει, ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων της παρέμβασης, για άλλη μια φορά η πανδημία αποτελεί επιχείρημα για fast-track νομοθέτηση και για την παράκαμψη διαδικασιών ουσιαστικής διαβούλευσης, στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα ζωντανά κύτταρα της πρωτεύουσας, κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Αθήνα
Από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας και την Οδό Ηρώδου Αττικού -σε όλο το μήκος τους- θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον «Μεγάλο Περίπατο».
Οι πρώτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιχτή Πόλη: Η ΚΥΑ για το Κέντρο της Αθήνας εγκαθιστά όρους δόγματος-σοκ
Κριτική πέντε σημείων ασκεί με ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας.
Ανοιχτή Πόλη: Η ΚΥΑ για το Κέντρο της Αθήνας εγκαθιστά όρους δόγματος-σοκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από την Πανεπιστημίου έπεσε στο τραπέζι συνεδρίασης της διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε διάλογο για τον Μεγάλο Περίπατο καλεί η δημοτική αρχή
Η δημοτική αρχή δηλώνει πεπεισμένη ότι θα αποφορτιστεί η κατάσταση στο κέντρο και, ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να θυμίσει ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να τροποποιήσει πτυχές του «Μεγάλου Περιπάτου».
Σε διάλογο για τον Μεγάλο Περίπατο καλεί η δημοτική αρχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγός επιβίωσης στον «Μεγάλο Περίπατο»
«Πρεμιέρα» κάνουν σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου». Από τις 06.00 π.μ., οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων...
Οδηγός επιβίωσης στον «Μεγάλο Περίπατο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας