Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ακονίζουν» μαχαίρια οι αιγοπροβατοτρόφοι

Οι παραδοσιακοί παραγωγοί αμνοεριφίων έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές λόγω της κατάρρευσης της πασχαλινής αγοράς και διαμαρτύρονται για τις χαμηλές αποζημιώσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ακονίζουν» μαχαίρια οι αιγοπροβατοτρόφοι

  • A-
  • A+
Δυσαρεστημένες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις την ώρα που ο τέως υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλά για πλήρη απουσία του αγροτικού κόσμου από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Σε μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και κτηνοτροφικών οργανώσεων οδηγούν η καθυστέρηση και τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον τρόπο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία.

Εδώ και μερικές μέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει να διαρρεύσει ότι έχει σχεδιαστεί πακέτο στήριξης και εκκρεμεί η κατάθεσή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο φορείς του κλάδου και αντιπολίτευση κάνουν παράπονα για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης και εκφράζουν ενστάσεις για τα ποσά (ύψους 23 εκατ. ευρώ) και τον τρόπο αποζημίωσης (συγκεκριμένος αριθμός ζώων ανά παραγωγό όπως και ετήσια παραγωγή γάλακτος) που προβλέπονται στις... διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση των μέτρων προέρχεται από τις αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου, καθώς σαφώς μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί λόγω της κατάρρευσης της πασχαλινής αγοράς οι παραδοσιακοί παραγωγοί αμνοεριφίων. Ετσι, δεν μπορούν να στηριχτούν με τα ίδια μέτρα που απευθύνονται στους παραγωγούς μεγάλων εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή γάλακτος, με την οποία φέρεται να συνδέουν τις αποζημιώσεις στο ΥΠΑΑΤ.

Ωστόσο, με ανάρτησή του στο facebook ο πρώην γ.γ. του υπουργείου, Χαράλαμπος Κασσίμης, παρουσιάζει μια διαφορετική κατάσταση και εκτιμά ότι μπορεί να δοθεί αποζημίωση από την Ε.Ε. για τους παραγωγούς κρέατος αμνοεριφίων. Σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη, το κοινοτικό πλαίσιο έχει χαλαρώσει λόγω κορονοϊού κι έτσι η έκτακτη ενίσχυση θα μπορούσε να δοθεί χωρίς εντατικούς ελέγχους και πολλές διατυπώσεις, όπως έγινε για τους ανθοπαραγωγούς, που στις αρχές Μαΐου έλαβαν 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ενίσχυση θα μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο των ήσσονος σημασίας ενισχύσεων (de minimis) που σε αυτήν τη φάση δεν χρειάζονται κανενός είδους έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο κ. Κασσίμης προτείνει την αύξηση των de minimis σε 25.000 ευρώ (αντί 20.000) ανά εκμετάλλευση στη χώρα μας, προκείμενου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι.

«Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα επιλογών για την καταβολή της ενίσχυσης και επέλεξε τη χειρότερη. Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή ή για το αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς της να βρει μια ικανοποιητική λύση για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας;» αναφέρει στην ανάρτησή του. Παράλογο και άδικο χαρακτηρίζουν τον τρόπο ενίσχυσης που είδε το φως της δημοσιότητας και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύνδεση με την παραγωγή γάλακτος αποκλείει σημαντική μερίδα παραγωγών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να απαντήσει με ανακοίνωση στον Χαράλαμπο Κασσίμη, καταλογίζοντάς του επιπολαιότητα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα εκμετάλλευσης του αγροτικού κόσμου και αναλύοντας το θέμα των de minimis. Παρ’ όλα αυτά, η εκτενής ανακοίνωση δεν περιέχει καμία αναφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, με τις διαρροές να χαρακτηρίζονται παραφιλολογία και η προσέγγιση του ΥΠΑΑΤ «ρεαλιστική».

Σε σκληρή γλώσσα και το σχόλιο του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, ύστερα από την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας: «Για άλλη μια φορά, οι αγρότες και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να είναι αόρατοι για όλη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και για τον Πρωθυπουργό. Αν θεωρούν στην Κυβέρνηση ότι με τις εξαγγελίες των 150 εκατ. ευρώ, που είναι και αυτά αόρατα για τους πραγματικούς παραγωγούς, έχουν ξεμπερδέψει, πλανώνται πλάνην οικτράν. Δεν απειλείται μόνο η επιβίωση χιλιάδων αγροτικών οικογενειών και κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και η ίδια η διατροφική ασφάλεια της χώρας». Ερωτήσεις για το θέμα των αποζημιώσεων κατέθεσαν επίσης οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Απόστολος Πάνας και Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
Εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ωρίμανση προγραμμάτων για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
Αγωνία για την επόμενη μέρα σε γυμναστήρια και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας με κίνδυνο για χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οικονομική «κράμπα» της γυμναστικής στον διάδρομο του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
H κυβερνητική ολιγωρία σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς έβαψε «κόκκινη» τη Δυτική Αττική
Το σκληρό lockdown δεν κρύβει την έλλειψη ελέγχων και τη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαδικασιών εδώ και καιρό, καταγγέλλουν σωματεία εργαζομένων και το τοπικό Εργατικό Κέντρο.
H κυβερνητική ολιγωρία σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς έβαψε «κόκκινη» τη Δυτική Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το βιβλίο είναι και αυτό είδος πρώτης ανάγκης»
Συνεχίζει το έργο της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας με τους υπεύθυνους να διοργανώνουν διαδικτυακές εκδηλώσεις και να επισημαίνουν τη σημασία του βιβλίου στην πανδημία.
«Το βιβλίο είναι και αυτό είδος πρώτης ανάγκης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρεσέντο αστυνομικού αυταρχισμού στην Καρδίτσα
Κλήσεις συνδικαλιστών και πολιτών στην Ασφάλεια για τις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου ● Βίαιη σύλληψη νεαρής στην πλατεία Λάππα κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Κρεσέντο αστυνομικού αυταρχισμού στην Καρδίτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας