• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.1°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.0°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.1°C
  6 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.3°C
  4 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 6.6°C
  5 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  4 BF
  55%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  4 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Βρούτσης κλείνει το μάτι στη μαύρη εργασία

 • A-
 • A+
Με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας η αδήλωτη απασχόληση εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της εκπαίδευσης.

«Με μια πανέξυπνα κρυμμένη ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας επιτρέπει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες την αδήλωτη εργασία, καθώς εκπαιδευτικές μονάδες που ήδη επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να καλούν τους συναδέλφους μας να εργάζονται ενώ δεν έχει ανακληθεί η αναστολή της σύμβασής τους!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή ρύθμιση που ανοίγει την κερκόπορτα σε μια ακραία παρανομία. Επί της ουσίας λέει στους εργοδότες που επιδιώκουν να παρανομήσουν, και αυτοί ειδικά στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι πολλοί, να δηλώσουν τις ανακλήσεις αναστολών εκ των υστέρων. Επομένως τους κλείνει το μάτι να δηλώσουν κάποιες από αυτές ή να μην τις δηλώσουν και καθόλου.

Οι εμπνευστές της ρύθμισης ήξεραν τι έκαναν, καθώς οι εκπαιδευτικές μονάδες είναι χιλιάδες και αδύνατον να ελεγχθούν μία προς μία, ενώ οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τρομοκρατημένοι και εξαθλιωμένοι, επομένως είναι σχεδόν αδύνατον να καταγγείλουν την παρανομία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός.

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών και σε ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία επαναλειτουργούν ήδη από την προπερασμένη Δευτέρα, καταγγέλλουν ότι τους ζητείται να επιστρέψουν στην εργασία τους, με τους εργοδότες να απαντούν με μισόλογα ή και καθόλου στο απολύτως λογικό ερώτημα των εργαζομένων αν ανακλήθηκε η αναστολή της σύμβασής τους.

Εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν σε δύο ή και τρεις επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και με τον φόβο ότι αν αρνηθούν τις εντολές των εργοδοτών, πόσο μάλλον δε όταν αυτές οι εντολές έχουν την κάλυψη και τη στήριξη της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσουν τον Σεπτέμβρη να εξασφαλίσουν έστω και αυτές τις λίγες και κακοπληρωμένες ώρες που έχουν τώρα.

Στο ΕΡΓΑΝΗ

Ενώ λοιπόν μέχρι και τις 30 Απριλίου, αν κάποιος εργοδότης προχωρούσε σε ανάκληση της αναστολής της σύμβασης κάποιου εργαζόμενου όφειλε να το δηλώσει αμέσως στο ΕΡΓΑΝΗ, τώρα, με την αριθμ. οικ. 17788/346/8.5.2020 (ΦΕΚ Β' 1779/10-05-2020) ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες πληττόμενων επιχειρήσεων να δηλώσουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων ανακαλείται οριστικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020, την ώρα που οι εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη εδώ και δύο εβδομάδες.

Η πολύ εκ των υστέρων δήλωση του αριθμού των ανακαλούμενων αναστολών συμβάσεων επιτρέπει ουσιαστικά στους επιχειρηματίες του κλάδου να λαμβάνουν για περίπου μισό μήνα δίδακτρα χωρίς να καταβάλλουν μισθούς ούτε και ασφαλιστικές εισφορές, που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά για το κράτος. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπαίδευσης είναι περίπου 15.000...

«Κερδισμένοι, οι μόνιμα ευνοημένοι στο πιο παραβατικό, ίσως, κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Σαν να μην τους έφτανε το περίπου 45% υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, σαν να μην τους έφτανε ότι εδώ και 4 χρόνια, προφανώς με πιέσεις του εργοδοτικού λόμπι, δεν λειτουργεί η ψηφισμένη στον Ν. 4415/2016 ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τη διασταύρωση στοιχείων για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής με την ΕΡΓΑΝΗ, τώρα, λαμβάνουν, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης, έναν μποναμά δύο εβδομάδων χωρίς να πληρώσουν και χωρίς να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Η λέξη “ντροπή” είναι μικρή» σχολιάζει ο Μιχ. Κουρουτός, με την ΟΙΕΛΕ να καλεί το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει άμεσα τη ρύθμιση και να υποχρεώσει τους εργοδότες να δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ την ανάκληση της αναστολής σύμβασης ταυτόχρονα με την ημερομηνία επιστροφής του εργαζόμενου στα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους βγήκαν οι «εργολαβικοί»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν πέντε σωματεία ενάντια στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία μεταξύ άλλων καταργήθηκε η διάταξη για την αιτιολογημένη απόλυση
Στους δρόμους βγήκαν οι «εργολαβικοί»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των...
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μορφωμένοι νέοι, μείνετε στην Ελλάδα κι ας είστε άνεργοι...
«Ανάθεμα» του υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση κατά του brain drain, την ώρα που αρνείται επιδεικτικά έστω και να συναντηθεί με τους χιλιάδες νεαρούς πτυχιούχους που απασχολούνταν μέσω ΟΑΕΔ.
Μορφωμένοι νέοι, μείνετε στην Ελλάδα κι ας είστε άνεργοι...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βράβευση από... άλλον πλανήτη
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως γνωστοποίησε ότι απένειμε το βραβείο Προσφοράς στην Επιστήμη και τον Ανθρωπο στην Ελένη Αντωνιάδου, στο πλαίσιο των 1ων Επιχειρηματικών Βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος».
Βράβευση από... άλλον πλανήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
Ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου παλεύουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες η μια μετά την άλλη υιοθετούν νέα ωράρια.
Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ελεύθερο» από το ΣτΕ στην «Ελληνικός Χρυσός»
Ανεμπόδιστα πλέον η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» θα δραστηριοποιείται στις Σκουριές, αφού το ΣτΕ έκανε δεκτές τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρεία εναντίον του υπ. Περιβάλλοντος.
«Ελεύθερο» από το ΣτΕ στην «Ελληνικός Χρυσός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας