• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 17.5°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 15.9°C
  5 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 19.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.1°C / 24.3°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.0°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 17.8°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.3°C
  2 BF
  68%

Β. Πετρόπουλος

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καμπανάκι της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις για το περιεχόμενο πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ευνοούν τη μεταβίβαση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, αλλά και για την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων

«Ή με τους εργαζομένους ή με τους εργολάβους». Να υπερασπιστούν από κοινού τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάλεσαν τους δημάρχους τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών που ευνοούν τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ανάγκη να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων.

«Αν η κρίση μεταφερθεί στους εργαζομένους μέσω μείωσης μισθών ή στους δήμους μέσω μικρής χρηματοδότησης, είναι δεδομένο ότι απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών υπηρεσιών», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Β. Πετρόπουλος. Προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ στους δήμους, προκειμένου να αντισταθμιστούν απώλειες εσόδων που προκλήθηκαν από τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης. Η ΚΕΔΕ ζητούσε ως αντιστάθμισμα των απωλειών τουλάχιστον δύο δόσεις κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 212 εκατ. ευρώ.

Ηταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και οι ΠΝΠ. Δυστυχώς βλέπουμε πολλούς δημάρχους να αξιοποιούν τις διατάξεις των ΠΝΠ και να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις. Καταλαβαίνετε ότι θα μας βρίσκετε απέναντί σας σε αυτό

Β. Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, χαρακτήρισε τα 75 εκατ. ευρώ «μια πρώτη ανάσα» για τους δήμους, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Λ. Κυρίζογλου, εμφάνισε με τα λεγόμενά του την απογοήτευση της δημοτικής αυτοδιοίκησης: «Δεν μπορούμε να νιώθουμε εθνικά περήφανοι για 70 εκατ. ευρώ», σχολίασε έχοντας τονίσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια «έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και του σημαντικού έργου της Αυτοδιοίκησης», ενισχύοντάς τη με υψηλότερα ποσά.

Αίσθημα απαξίωσης υπάρχει και στις τάξεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ που βρέθηκαν, μαζί με άλλους κλάδους του Δημοσίου, στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» κατά της πανδημίας. Αγανάκτηση στους εργαζομένους δεν έχει προκαλέσει μόνο η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει κάποιο έκτακτο επίδομα επικαλούμενη δημοσιονομική αδυναμία, αλλά και το περιεχόμενο πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ευνοούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ηταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και οι ΠΝΠ. Δυστυχώς βλέπουμε πολλούς δημάρχους να αξιοποιούν τις διατάξεις των ΠΝΠ και να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις. Καταλαβαίνετε ότι θα μας βρίσκετε απέναντί σας σε αυτό», τόνισε προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο κ. Πετρόπουλος. Τα προεδρεία των ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ προγραμματίζουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για όλα τα τρέχοντα θέματα στην Αυτοδιοίκηση.

Αύξηση της χρηματοδότησης για τη χορήγηση επιταγών εισόδου (voucher) δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία) στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» διεκδικεί η ΚΕΔΕ για την ερχόμενη (2020-2021) σχολική χρονιά.

Παιδικοί σταθμοί

Μιλώντας στη χθεσινή τηλε-συνεδρίαση ο δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, ζήτησε να αυξηθεί στα 310 εκατ. ευρώ -από τα 280 εκατ. που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν εξασφαλιστεί- η χρηματοδότηση του προγράμματος, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σε ακόμη περισσότερα παιδιά (πέρυσι χορηγήθηκαν 270 εκατ. ευρώ για τη διανομή 155.000 vouchers) αλλά και να αποφευχθούν προβλήματα στη λειτουργία των δομών λόγω του κορονοϊού. «Αν πουν οι ειδικοί, όπως ο κ. Τσιόδρας, ότι πρέπει να μπουν λιγότερα παιδιά σε κάθε αίθουσα, μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο το λειτουργικό κόστος των δομών», προειδοποίησε.

Προχώρησε παράλληλα σε περαιτέρω προτάσεις για το πρόγραμμα, όπως:

 • να προστεθούν στους δικαιούχους και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με βάση οικονομικά κριτήρια «εφόσον το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 85% από εθνικούς πόρους».
 • δικαιούχοι voucher να είναι όλοι οι γονείς 4χρονων παιδιών και να έχουν δυνατότητα, στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, να επιλέξουν τη φιλοξενία των παιδιών τους και σε παιδικούς σταθμούς, αντί μόνο για νηπιαγωγεία.
 • να μπορούν να εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς και παιδιά ηλικίας 2 ετών (το όριο που ισχύει σήμερα είναι 2,5 ετών) προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα φιλοξενίας σε πόλεις που δεν διαθέτουν βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά μόνο παιδικούς. Τη συγκεκριμένη πρόταση «τη βλέπει θετικά το υπουργείο», είπε ο κ. Δανιηλίδης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλεκτροπληξία από LED
Πρωτοφανείς καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, με τη δημοτική αρχή Γ. Βούρου να προωθεί με ανεπανάληπτη επιμονή έργο αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, μέσω ιδιωτικής...
Ηλεκτροπληξία από LED
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Vouchers από... Σεπτέμβρη
Οπως και πέρυσι, τα vouchers θα διανεμηθούν στους τελικούς ωφελούμενους μόλις μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην κορύφωση του καλοκαιριού, οπότε και πολλοί...
Vouchers από... Σεπτέμβρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρτοπόλεμος» από τον δήμαρχο Αλίμου
Ως «βιομηχανία εξωδίκων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις» περιγράφει η δημοτική παράταξη «Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι» την κίνηση του δημάρχου Αλίμου, να στείλει εξώδικα σε 15 Συλλόγους και Ομοσπονδίες εργαζομένων.
«Χαρτοπόλεμος» από τον δήμαρχο Αλίμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων
Σε έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις προχωρά ο Δήμος Αθηναίων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για...
Μέτρα οικονομικής ανακούφισης πολιτών από τον Δήμο Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας
Με λάμπα υγραερίου και κεριά καλούνται να εργάζονται οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων στο πόστο καθαριότητας στην Κυψέλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». «Και πάλι ο δήμος δεν πλήρωσε το ρεύμα...
Με κεριά δουλεύουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στις γειτονιές της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας