• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.5°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 17.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 14.0°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 18.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπου ακούς πολλά κεράσια… τους λείπουν οι εργάτες

 • A-
 • A+
Τα εισαγόμενα... χέρια και το «μαύρο» εμπόριο, οι μεγάλες πληγές ● Τι ζητούν αγρότες και εργάτες ● Παγίδα με τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Τα προβλήματα στη συγκομιδή καρπών σε Ημαθία και Πέλλα θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στην παράφραση της παροιμίας «όπου ακούς πολλά κεράσια… τους λείπουν οι εργάτες». Αυτό συμβαίνει στους κατ’ εξοχήν νομούς παραγωγής, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κερασιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων και πάνω απ’ όλα ροδάκινων.

Η έλλειψη –συνδυάστηκε με την πρώτη απεργία των αλβανικής καταγωγής εργατών που ζουν δεκαετίες στην Ημαθία, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο και κατήγγειλαν ήδη στις αρχές «μαύρη εργασία» από άτομα που παραμένουν σε λίστες ανέργων και λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ–, παράλληλα με τη δυσκολία μετακλήσεων από γειτονικές χώρες, όπως γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες, λόγω κορονοϊού, ανέδειξαν όλα τα προβλήματα της εγχώριας παραγωγής φρούτων. Μεμονωμένοι παραγωγοί, συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι έχουν επιδοθεί τώρα σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια από όμορους νομούς, γειτονικές βαλκανικές χώρες, προσφυγικά στρατόπεδα, ενώ κάποιοι άρχισαν να καλοβλέπουν μακρύτερα, μέχρι… Μολδαβία και Λευκορωσία.

Από τη συγκέντρωση των Εργατών Γης  

pliroforiodotis.gr

Οι αγρότες ζουν τώρα τις συνέπειες της αλλαγής του κόσμου. Οποιο πρόβλημα λυνόταν κάποτε στην επικράτεια του «γκρίζου», όποια λεπτομέρεια αντιμετωπιζόταν με μπαλώματα και ημίμετρα, αυτός ο κόσμος, που λύσεις ήταν οι κάθε είδους πρόσκαιρης αντοχής ευρεσιτεχνίες, έχει εξαντληθεί. Η πολυπλοκότητα που γέννησε η παγκοσμιοποίηση, στέλνει με τσάρτερ δεκάδες χιλιάδες Βούλγαρους, Ρουμάνους και Αλβανούς εργάτες στη Γερμανία –με μεροκάματο μέχρι 100 ευρώ– ή μέχρι την Ισπανία, όταν οι ίδιες χώρες που «εξάγουν» εργάτες, κάνουν «εισαγωγή» άλλων, φτηνότερων, από τρίτες χώρες.

Παραγωγοί και συνεταιρισμοί έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν εργάτες από όμορους νομούς, προσφυγικά στρατόπεδα, γειτονικές χώρες, ακόμα και από Μολδαβία και Λευκορωσία

Ολοι συνομολογούν ότι πρέπει να λυθούν και τα «ελληνικά παράδοξα». Πρώτο, ότι δεν είναι λογικό να ψάχνεις εργάτες όταν η καταγεγραμμένη ανεργία μεσοσταθμικά στους δύο νομούς είναι 40% και δεύτερο, πρέπει να σταματήσει το ελληνικό κεράσι, για παράδειγμα, να ανταγωνίζεται το… ελληνικό κεράσι στη Βουλγαρία.

Αν το πρώτο είναι εύκολα κατανοητό αλλά με δύσκολη λύση –αφού έχει να κάνει με παγιωμένες κοινωνικές κακοδαιμονίες–, το δεύτερο σχετίζεται με την αναζήτηση της επίζηλης ρευστότητας από τους αγρότες και την αφασία στην οποία βρίσκεται η κρατική πολιτική. Διότι δεκάδες ημιφορτηγά από Βουλγαρία, κυρίως, σαρώνουν αυτές τις μέρες τον κάμπο αγοράζοντας μαζικά κεράσια με αληθοφανή παραστατικά –αλλά με πληρωμή στο χέρι– τα οποία συσκευάζονται στη γειτονική χώρα και έχουν ανταγωνιστική τιμή στα κεράσια ίσως του ίδιου παραγωγού που εξάγονται από τους συνεταιρισμούς. Ολοι επίσης γνωρίζουν ότι το «μαύρο» εμπόριο θα σταματήσει μόνο με σοβαρούς ελέγχους στα σύνορα διότι παραμένει ατράνταχτο το παλιό μάθημα που ισχύει μέχρι σήμερα και ορίζει ότι «ο αγρότης αναγκαστικά βλέπει μέχρι την άκρη των δαχτύλων του».

Η κατάσταση απεικονίστηκε ως χαοτική εξίσωση μετά την κινητοποίηση των εργατών αλβανικής καταγωγής της Ημαθίας. Η απεργία τους και η ανακοίνωση της πρόθεσής τους να κλείσουν τις επόμενες μέρες ακόμη και τους δρόμους για να διεκδικήσουν την αύξηση έφεραν «απεργοσπάστες», εργάτες που συγκεντρώθηκαν όπως όπως από γειτονικούς νομούς και φυσικά ρατσιστικά σχόλια σε τοπικές ιστοσελίδες, τα οποία ευτυχώς πήραν και ανάλογες απαντήσεις από ανθρώπους της περιοχής. Παράλληλα όμως κάποιοι παραγωγοί περίπου στον μισό κάμπο ήδη συμβιβάστηκαν με το αίτημα, κάποιοι λέγεται ότι έδωσαν και παραπάνω από 30 ευρώ, ενώ άλλοι παίζουν ακόμη το παιχνίδι των αντοχών, ελπίζοντας σε λύσεις απελπισίας.

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε πέντε πρόσωπα της περιοχής που αποτύπωσαν ο καθένας την κατάσταση από τη δική του πλευρά, τη δική του αγωνία, τα δικά του προβλήματα και τις αντίστοιχες προτεραιότητες. Δίνουμε έτσι μια πρώτη εικόνα για όσα συμβαίνουν σε έναν από τους πλέον κρίσιμους τομείς του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Μιλώντας και με άλλους ανθρώπους της περιοχής διαπιστώσαμε ότι καμιά φορά οι θέσεις αλλάζουν ή διαφοροποιούνται ακόμη και από χωριό σε χωριό, οπότε όλα δείχνουν ότι συντόμως θα επανέλθουμε.

«Δεν έχουμε αντιρρήσεις με τη μετάκληση εργατών από την Αλβανία, αρκεί όλα να είναι νόμιμα»

Δημήτρης Μανόκου, πρόεδρος Σωματείου Εργατών γης Ημαθίας

Το σωματείο μας είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του Εργατικού Κέντρου, έχουμε σχεδόν 1.300 μέλη. Κάναμε την πρώτη κινητοποίηση πριν από μερικές μέρες, απεργήσαμε, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στις αγροτικές εργασίες και θα επανέλθουμε.

Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε και σε αποκλεισμούς δρόμων. Ηδη οι αγρότες στα μισά χωριά της Ημαθίας (Παλιό Σκυλίτσι, Πατρίδα, Τρίλοφο, Μελίκη κ.ά.) δίνουν τα 30 ευρώ μεροκάματο στο οποίο καταλήξαμε ως αίτημα. Καλέσαμε τους Αγροτικούς Συλλόγους να έρθουν να μιλήσουμε και δεν ήρθε κανένας.

Ωστόσο συνέβη και το εξής: Υπάρχουν Αλβανοί όπως εγώ που είμαστε στην Ελλάδα 30 χρόνια και κάποιοι αγόρασαν χωράφια, άλλος 20 άλλος 40 στρέμματα, και καλλιεργούν δέντρα. Αυτοί λοιπόν ξεκίνησαν και έδιναν μεροκάματο 30 ευρώ, οπότε αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν και άλλοι.

Δεν έχουμε αντιρρήσεις με τη μετάκληση εργατών από την Αλβανία, αρκεί όλα να είναι νόμιμα κι όχι όπως παλιά που πολλοί δουλεύανε «μαύρα». Είναι λάθος πάντως να λένε κάποιοι ότι τα παιδιά μας δεν εργάζονται πια στα χωράφια. Αν ερχόσασταν στην απεργιακή συγκέντρωση που κάναμε στην Αγία Μαρίνα (στο χωριό αυτό κυρίως επιμένουν να μη δίνουν αύξηση, όπως και σε Λουτρό, Ξεχασμένη), θα βλέπατε πολλούς νέους. Φυσικά υπάρχουν και τα παιδιά που πηγαίνουν για σπουδές, τι να κάνουμε να μην τα σπουδάσουμε;

«Να κινηθεί ουσιαστικά ο ΟΑΕΔ, να στέλνει σε δουλειά τους μακροχρόνια ανέργους»

Δημήτρης Ταχματζίδης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βέροιας

Το πρόβλημα με τους εργάτες γης υπάρχει από χρόνια, αλλά ύστερα από όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες οξύνθηκε. Εμείς διαφωνούμε με τη μετάκληση εργατών. Δεν γίνεται να έχουμε 35% ανεργία στη Βέροια και 50% στη Νάουσα και να κάνουμε μετακλήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να εντάξει στις ενεργητικές της πολιτικές τις αγροτικές δουλειές.

Να κινηθεί ουσιαστικά ο ΟΑΕΔ, να στέλνει σε δουλειά τους μακροχρόνια ανέργους με την προειδοποίηση ότι αν αρνηθούν θα σταματά τα όποια βοηθήματα. Με προσβάλλει ως Ελληνα το γεγονός ότι αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Το Σωματείο Εργατών γης είναι σωματείο του Εργατικού Κέντρου, λειτουργεί από το 2006, νόμιμα και αδιάκοπα, με επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο Βέροιας καταστατικό και ανήκει στη δύναμή μας και έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν μεροκάματο 30 ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί το κράτος, που έχει λίστες χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων και δίνει δισ. ευρώ σε επιδόματα, να κατανέμει σωστά το δυναμικό. Αυτό, βέβαια, θα συνέβαινε σε ένα κράτος «στρατηγείο», ενώ τώρα έχουμε κράτος «θυρωρείο».

«Το “μαύρο” εμπόριο φρούτων είναι γνωστό. Οι έλεγχοι στα σύνορα είναι ανύπαρκτοι»

Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας

Εκπροσωπούμε περίπου 5.000 αγροτικές οικογένειες και επιμένουμε σε μεροκάματο 25 ευρώ καθαρά συν το εργόσημο που είναι 10% επί του μικτού. Η αύξηση 25% είναι μεγάλη. Τα εργατικά είναι το 50% του συνολικού κόστους, ειδικά για το ροδάκινο. Τώρα ξεκινάνε να έρχονται οι μετακλητοί εργάτες από την Αλβανία, για τρεις μήνες χωρίς βίζα, παλιότερα έρχονταν με βίζα. Εχουμε συμφωνήσει και για τα μέτρα ασφαλείας, καραντίνα 15 μέρες και επωμιζόμαστε το κόστος του τεστ κορονοϊού. Δυστυχώς, σημειώνω, δεν βλέπω το υπουργείο να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Η κατάσταση είναι ομολογουμένως πολύ ρευστή και ακόμη κι αν κάποιοι αγρότες βρουν εργάτες από τις προσφυγικές δομές της περιοχής, οι πρόσφυγες που έχουν ΑΜΚΑ και μπορούν να εργαστούν είναι πολύ λίγοι. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν, ποιοι και πόσους πρόσφυγες έχουν αξιοποιήσει. Με το Σωματείο Εργατών γης δεν έγινε κανένας διάλογος. Μόνοι τους αποφάσισαν και ανακοίνωσαν το αίτημα. Τώρα αναγκαστήκαμε να φέρουμε με λεωφορεία εργάτες από Κοζάνη και Πιερία. Θα φέρουμε και από τη Μανωλάδα όταν τελειώσουν με τις φράουλες.

Ηδη όμως κοιτάζουμε και προς Μολδαβία και Λευκορωσία. Οσο για το «μαύρο» εμπόριο φρούτων είναι γνωστό από χρόνια. Κάποιοι μεμονωμένοι αγρότες πουλάνε γιατί παίρνουν ζεστό χρήμα στο χέρι και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για έναν αγρότη, την ίδια στιγμή οι έλεγχοι στα σύνορα είναι ανύπαρκτοι. Εκεί είναι το θέμα. Ολη αυτή η ιστορία είναι ένα πολύ καλό μάθημα με μας, δεδομένου ότι ακόμη και η Αλβανία άρχισε πια να στερεύει από εργατικό δυναμικό, η νέα γενιά δεν ασχολείται πια με τα αγροτικά. Πρέπει λοιπόν να προπαγανδίσουμε με ένταση στην Ελλάδα τη χαρά της αγροτικής εργασίας.

«Ο κλάδος των κηπευτικών αφέθηκε στην τύχη του από την κυβέρνηση»

Φώντας Τσέμπηςπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας και της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας

Επικρατεί ένα χάος σήμερα. Η υπόθεση είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Δεν υπήρξε καμιά πρόνοια, καμιά οργάνωση, καμιά προετοιμασία από κανέναν.

Εχουμε πρόβλημα στη συγκομιδή και είναι ασύμφορο φέτος να φέρουμε εργάτες από την Αλβανία, αφού μόνο για τα νομιμοποιητικά έγγραφα που χρειάζονται πρέπει να πληρώσουμε 200 ευρώ το άτομο. Δεν μπορώ να δώσω για δέκα εργάτες 2.000 ευρώ μόνο για τους νομιμοποιήσω. Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία.

Ο κλάδος των κηπευτικών αφέθηκε στην τύχη του από την κυβέρνηση. Καμιά πρόνοια για ρευστότητα σε μας. Το πρόβλημα επιτείνεται από την ανοργανωσιά. Καταθέτουμε αιτήματα και η μόνιμη απάντηση είναι «μην ανησυχείτε».

Το μόνο καλό για την ώρα είναι πως τα κεράσια έχουν καλές τιμές, κάπου στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό. Οσο για το αίτημα να είναι το μεροκάματο 30 ευρώ, άλλοι ζητάνε μέχρι και 40 ευρώ.

Δυστυχώς στα χωράφια δύσκολα έρχεται κόσμος να δουλέψει. Είναι φανερό ότι η επιδοματική πολιτική δημιουργεί προβλήματα. Οσο για τη «μαύρη» διακίνηση των φρούτων, αυτά είναι γνωστά όπως και οι λύσεις τους. Το ερώτημα είναι πώς βγαίνουν από τα σύνορα; Ελέγχονται;

Η απάντηση έχει δύο μόνο σκέλη: Ή συμμετέχουν κάποιοι στο κύκλωμα ή απλώς είναι αδιάφοροι και κάνουν τα στραβά μάτια. Αν η κυβέρνηση ήθελε, θα το έλυνε με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

«Στην Πέλλα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ 7.500 είναι άνεργοι»

Θεανώ Ζουρνατζίδου, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών

Το πρόβλημα είναι περίπλοκο κι εμείς στον νομό Πέλλας δεν έχουμε Σωματείο Εργατών γης, όπως υπάρχει στην Ημαθία. Δεν γίνεται ακόμη διάκριση ανάμεσα στους μετακλητούς από Αλβανία που έρχονται για τρεις μήνες και τους άλλους που εργάζονται στη μεταποίηση.

Στην Πέλλα από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε φαίνεται ότι το αίτημα για μεροκάματο 30 ευρώ έχει καλυφθεί διότι οι αγρότες το δίνουν. Εξάλλου υπάρχει τρομακτική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Κι εδώ συμβαίνει το «παράδοξο». Το εργατικό δυναμικό του νομού είναι 13.500 άνθρωποι. Από αυτούς 7.000-7.500 είναι άνεργοι, κι από αυτούς οι περίπου 4.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Αυτοί τα φέρνουν βόλτα με τα επιδόματα και συμπληρώνουν το εισόδημα από αγροτικές μικροασχολίες. Εχει γίνει μεγάλη κουβέντα σχετικά με τα επιδόματα, φαίνεται ότι πολλοί αρκούνται σε αυτά. Από τη στιγμή λοιπόν που οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι είναι λίγοι, πρέπει ο ρόλος του Οργανισμού να γίνει πιο ενεργός, με πιο δυναμικές πολιτικές για να οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στην εργασία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τέχνες «από τα κάτω» στο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ.
Εκτός από χώρο παραγωγής η ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και σε χώρο καλλιτεχνικών δράσεων, διότι το ανακτημένο από τους εργάτες εργοστάσιο εδώ και έξι χρόνια, εκτός από την παραγωγή υλικών καθαριότητας,...
Οι τέχνες «από τα κάτω» στο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρομακτική καταστροφή από χαλαζόπτωση στον Αρχάγγελο Ημαθίας [ Φωτογραφίες ]
Τρομακτική καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής Αρχάγγελου νομού Ημαθίας από την χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή με το χαλάζι να είναι μέγεθος καρυδιού.
Τρομακτική καταστροφή από χαλαζόπτωση στον Αρχάγγελο Ημαθίας [ Φωτογραφίες ]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
Ακαρπη η συνάντηση κορυφής για το εργοστάσιο στο Πλατύ που παραμένει κλειστό Ο υπενοικιαστής των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ και Σέρρες Χρήστος Καραθανάσης, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα.
Κίνδυνος να χαθεί η χρονιά για τη ζάχαρη στην Ημαθία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας