• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  0 BF
  97%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.7°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  97%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είναι ο καπιταλισμός, κ. υπουργέ;

 • A-
 • A+
Ο υπ. Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, «ξέχασε» τις υποσχέσεις της Ν.Δ. για τους 2.500 εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ● Απαξίωση των δημοτικών δομών προς όφελος των ιδιωτικών.

Μπορεί πρόσφατα να προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του ότι «έχουμε καπιταλισμό και δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία», ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ετοιμάζει ένα μεγάλο δώρο προς τους επιχειρηματίες των ιδιωτικών ΚΔΑΠ, μέσω της απαξίωσης των αντίστοιχων δημοτικών δομών αλλά και του «αμαρτωλού» συστήματος των vouchers.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός ρωτήθηκε για το μέλλον των 2.500 εργαζομένων των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, στους οποίους η Ν.Δ. είχε ρητά υποσχεθεί τη μονιμοποίησή τους. Η απάντησή του επί λέξει ήταν: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει, ως τώρα τουλάχιστον, τη σκέψη να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης

Στα ΚΔΑΠ φιλοξενούνται πάνω από 70.000 παιδιά και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι δομές επιτελούν σημαντικό έργο για την απασχόληση των παιδιών 5-12 ετών σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου, ενώ ο ρόλος τους είναι κομβικός ιδιαίτερα για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, με λιγότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας.

Για το πρόγραμμα αυτό ήδη από το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν πως μετά την εκλογή του θα φρόντιζε ο ίδιος προσωπικά «να μπει ένα οριστικό τέλος στο παράδοξο αυτό ελληνικό φαινόμενο, υπηρεσίες των δήμων, με πάνω από 20 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και παροχής τόσο σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών σε παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία, να στελεχώνονται με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου».

Από ανακοίνωση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Είναι ο ίδιος φαύλος χαρακτήρας που πρόσφατα διαπιστώθηκε και στην περίπτωση των ΚΕΚ, με τη διαφορά πως αυτή η φαυλότητα έγινε πανελλαδικά γνωστή, ενώ η δική μας περίπτωση παραμένει ακόμα αθέατη

Στο ίδιο πνεύμα ήταν λίγο πριν από τις εκλογές το 2019 και οι σαφείς δεσμεύσεις του τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της Ν.Δ. και σημερινού υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά, που μιλούσε για λήξη αυτής της «εργασιακής ομηρίας», ενώ και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας τόνιζε πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Ν.Δ. για τη μονιμοποίησή τους. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πλέον να ξεχάστηκαν και ξαφνικά ο κύριος Θεοδωρικάκος δηλώνει πως ως τώρα δεν έχουν «αντιμετωπίσει καμία σκέψη» για τους ανθρώπους αυτούς.

Είναι όμως απλά αμνησία από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ επισημαίνει πως η υποβάθμιση των δημοτικών δομών ενισχύει προκλητικά τους ιδιώτες επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια μέσω των vouchers στήνουν ΚΔΑΠ «με σκανδαλώδεις άδειες λειτουργίας, με πρακτικές παντελώς παράνομες, με παροχή υπηρεσιών που δεν προβλέπονται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο, σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή και σε ανοιχτούς χώρους όπως γήπεδα και παιδότοπους αλλά και με παροχή υπηρεσιών προς γονείς οι οποίοι εξαργυρώνουν το voucher των παιδιών τους για υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι ίδιοι (γυμναστήρια ενηλίκων, κολυμβητήρια κ.λπ.)».

Για την «μπίζνα» των ιδιωτικών ΚΔΑΠ έχουν ήδη υπάρξει σοβαρές αντιδράσεις και από τους συλλογικούς φορείς άλλων κλάδων, όπως οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα ξένων γλωσσών κ.ά.

Αδιαφάνεια, αισχροκέρδεια

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά που προσελκύονται από τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι πλέον περισσότερα από αυτά που φοιτούν στα δημοτικά, τα οποία μοιραία οδηγούνται στην απαξίωση. Φέτος οι ιδιωτικές δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έβαλαν στα ταμεία τους περίπου 60 εκατομμύρια που δόθηκαν με το σύστημα των vouchers. «Είναι ο ίδιος φαύλος χαρακτήρας που πρόσφατα διαπιστώθηκε και στην περίπτωση των ΚΕΚ, με τη διαφορά πως αυτή η φαυλότητα έγινε πανελλαδικά γνωστή, ενώ η δική μας περίπτωση παραμένει ακόμα αθέατη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ που επί χρόνια καταγγέλλει πως τα vouchers αποτελούν προβληματικό σύστημα χρηματοδότησης, που αφήνει περιθώρια εμφάνισης φαινομένων αισχροκέρδειας και αδιαφανούς διαχείρισης.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι, αντίθετα με τα ΚΕΚ, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το 80% από τα χρήματα των vouchers διατίθεται πλέον από εθνικούς και όχι από κοινοτικούς πόρους, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, Γιάννης Παπαχατζής, αναφέροντας πως ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει πρόταση όχι μόνο για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων αλλά και για ένα νέο σύστημα δίκαιης χρηματοδότησης των δομών που θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα δημόσια ταμεία. «Με λιγότερα από 40 εκατομμύρια τον χρόνο και με δίκαιο τρόπο κατανομής, θα μπορούσαν να λειτουργούν αποδοτικά και να εξυπηρετήσουν περισσότερα παιδιά οι δημοτικές δομές», λέει ο κ. Παπαχατζής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, πρόσφατα έθεσε ευθέως ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ δημοτικών και ιδιωτικών δομών υποστηρίζοντας πως «...εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει και μία δημιουργική άμιλλα ανάμεσα στις δημοτικές και τις ιδιωτικές δομές, γιατί όπου υπάρχει ένας δημιουργικός ανταγωνισμός είναι καλύτερα και τα αποτελέσματα». Το παράδοξο βέβαια είναι να είσαι υπουργός που εποπτεύει τις δημοτικές δομές και με τις πράξεις σου να τις απαξιώνεις, παρεμβαίνοντας ευθέως στον «δημιουργικό ανταγωνισμό» υπέρ των… ανταγωνιστών σου. Αλλά μάλλον και για αυτό θα φταίει ο καπιταλισμός…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
Το δικό τους στίγμα για την παγκόσμια απεργιακή γιορτή των εργατών επιχείρησαν να βάλουν και φέτος τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πειρατεία» της κυβέρνησης με όχημα το Ράλι Ακρόπολις
Τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και Αυγενάκη για την επιστροφή του Ράλι στην Ελλάδα ύστερα από 8 χρόνια ● Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης από απλήρωτους εργαζόμενους της ΕΛΠΑ ● Ζητούν...
Η «πειρατεία» της κυβέρνησης με όχημα το Ράλι Ακρόπολις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
Συνεχίζονται οι απολύσεις λόγω κορονοϊού στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Μεταδοτικότητα των απολύσεων στις start-ups
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός των μέτρων 120.000 εργαζόμενοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων
Πρόκειται για εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (ως φύλακες, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, καμαριέρες, κηπουροί κ.λπ.) στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων οι οποίες αποφασίστηκε...
Εκτός των μέτρων 120.000 εργαζόμενοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εγκαταστάσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Creta Farms: ώρα μηδέν
Σε πόλεμο ανακοινώσεων συνεχίζουν να επιδίδονται οι δύο πλευρές της οικογένειας Δομαζάκη για το μέλλον της Creta Farms, με τους 850 εργαζομένους της εταιρείας να παραμένουν σε καθεστώς αγωνίας.
Creta Farms: ώρα μηδέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ετοιμοι να ξεπουλήσουν την ιστορία των Χανίων
Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και «γαλάζιος» υποψήφιος, Βασίλης Διγαλάκης, υπόσχεται να ξεμπλοκάρει την αντισυνταγματική εκποίηση ιστορικών κτιρίων, παρά την προστασία τους από το ΚΑΣ.
Ετοιμοι να ξεπουλήσουν την ιστορία των Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας