• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 11.1°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  6 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 6.1°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 13.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 14.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  7 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.3°C / 10.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.3°C
  5 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση ετοιμάζουν αγώνα μετά την κρίση

 • A-
 • A+
«Κοινό αγώνα» μεταξύ εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ «απέναντι σε όποιον τολμήσει να κόψει έστω και ένα ευρώ από μισθούς εργαζομένων και συντάξεις» • Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν «βάλει πλάτη» για το καλό των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως δεν ξεχνούν τα δικαιώματά τους.

Θέσεις για την προστασία της υγείας των συναδέλφων τους εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων παίρνουν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ομοσπονδίας, όπου παρουσιάστηκε πολυσέλιδη μελέτη με οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στο εργασιακό περιβάλλον των ΟΤΑ, οι συνδικαλιστές κατέστησαν σαφές ότι θα δράσουν άμεσα προκειμένου αφ' ενός να μην υποστούν περικοπές εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εν όψει μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης, αφ' ετέρου να αρθούν διατάξεις που θεσπίστηκαν με τις κυβερνητικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και πλήττουν εργασιακά κεκτημένα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου της ομοσπονδίας, Ν. Τράκα, που παραπέμπει σε πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού για τον... πόλεμο απέναντι στον αόρατο κορονοϊό:

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν μιλήσαμε, γιατί έπρεπε να θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολίτη». Ωστόσο «άμεσα, όταν περάσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα μπουν όλα στο τραπέζι. Μη νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξαναπεράσει μειώσεις μισθών και συντάξεων με αυτοματισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Προανήγγειλε μάλιστα «κοινό αγώνα» μεταξύ εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «απέναντι σε όποιον τολμήσει να κόψει έστω και ένα ευρώ από μισθούς εργαζομένων και συντάξεις. Αυτή θα είναι η αλληλεγγύη μας», σημείωσε.

Ειδικότερα για τον κλάδο των ΟΤΑ, ο κ. Τράκας θύμισε ότι έχουν περάσει «πολύ σοβαρές διατάξεις» που θίγουν εργασιακά δικαιώματα με τις κυβερνητικές ΠNΠ. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συναντηθεί με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτές οι διατάξεις να τελειώσουν μια για πάντα», τόνισε.

Η ομοσπονδία έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» στις «κατάπτυστες ευνοϊκές και σκανδαλώδεις διατάξεις εξυπηρέτησης των εργολαβικών-ιδιωτικών συμφερόντων» που πέρασαν στη διάρκεια της καραντίνας. Πέρα από ευνοϊκές για ιδιώτες διατάξεις, ο κ. Τράκας προειδοποίησε ότι «η εργασία από το σπίτι, που όλο αυτό το διάστημα εμφανίζεται ωραία από τα κανάλια, θα σημάνει κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και τόνισε ότι και με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών θα πρέπει πάνω απ' όλα να διασφαλιστεί η προστασία των παιδιών.

Η μελέτη (ολόκληρη διαθέσιμη στην efsyn.gr) που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου αποτελεί ένα σύνολο οδηγιών προστασίας από τον κορονοϊό που, όπως τόνισε η συγγραφική ομάδα (Ευθ. Θανασιάς - ειδικός ιατρός Εργασίας, Γ. Μακρυνός - υγιεινολόγος-επόπτης Δημόσιας Υγείας, Γ. Ντουνιάς - καθηγητής Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας), θα ανανεώνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις νέες υπουργικές αποφάσεις και συστάσεις των ειδικών.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που εκπονείται από ομοσπονδία εργαζομένων, σύμφωνα με τον κ. Τράκα, ενώ ομιλητές-ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας συμφώνησαν ότι οι εν λόγω οδηγίες μπορούν να «ακουμπήσουν» όλους τους κλάδους εργασίας. Προσεχώς, θα εξειδικευτεί ανά επιμέρους κλάδους (π.χ. για εργαζομένους σε παιδικούς σταθμούς).

Η μελέτη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

■ Βασικά στοιχεία σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας

■ Συστάσεις προς εργαζομένους και προς εργοδότες

■ Σχέδιο διαχείρισης εργαζομένων που εμφανίζουν συμπτώματα εκτός αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας

■ Σχέδιο διαχείρισης ύποπτων επαφών κατά την εργασία

■ Οργανωτικά μέτρα

■ Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου από τον Covid-19

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
Σε «βροντερό “παρών”» στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας (07.00-12.00) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο.
Πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η Ομοσπονδία • 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου
Πανελλαδικές απεργίες αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
Ρύθμιση που προφυλάσσει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων από τυχόν «εκκένωσή» τους από προσωπικό, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι μέσω ΑΣΕΠ, κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μέτρα για να μην ξεμείνουν από προσωπικό οι δήμοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων»...
Παράπονα... στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμαρχο Αιγάλεω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ-ΟΤΑ
Με το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ–ΟΤΑ συναντήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εν μέσω της 24ωρης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με...
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
Η συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών, πήγε χθες τα ξημερώματα στη δουλειά της στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου και δεν γύρισε ποτέ. Το...
Μόλις 30, με δύο παιδιά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας