Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δομές στα νησιά δεν πάνε πουθενά!

Στιγμιότυπο από τη ζωή στα παραπήγματα της ΒΙΑΛ

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δομές στα νησιά δεν πάνε πουθενά!

  • A-
  • A+
Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, οι οποίες αντιτίθενται πλήρως στα αιτήματα των νησιωτών, είναι η ανάθεση έργου αξίας 18.600 ευρώ για την εκτίμηση του ύψους των ενοικίων που πρέπει να καταβάλλονται στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες ● Ολα δείχνουν πως η Μόρια θα επεκταθεί, αντί να κλείσει, ενώ αίνιγμα αποτελεί το μέλλον της ΒΙΑΛ στη Χίο, που ίσως μετακινηθεί.

Απευθείας ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή για τον προσδιορισμό της αξίας των μισθωμάτων, σχετικά με τη μίσθωση εκτάσεων στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργηθούν (;) δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αποφάσισαν στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Παρά το γεγονός ότι ΚΥΤ υπάρχουν και λειτουργούν σε όλα τα νησιά από το 2016 (στη Μόρια από το 2012), ο υπουργός Νότης Μηταράκης και ο γ.γ. Μ. Λογοθέτης αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 18.600 ευρώ, ώστε να εκτιμηθεί το ύψος των ενοικίων που πρέπει να καταβάλει το υπουργείο σε δομές που ήδη λειτουργούν, ενώ οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν επιτακτικά το κλείσιμό τους, έστω και σταδιακά. Γεγονός που γεννά ερωτήματα αλλά και νέα δεδομένα ειδικά στη Μόρια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται αντί να κλείσει, ενώ στη Χίο όλα είναι ρευστά.

Η ανάθεση στην πιστοποιημένη εκτιμήτρια Στυλιανή Αυγερίκου αφορά συγκεκριμένα τις περιοχές: θέσεις Ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου, εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, για την οποία Χίο δεν προσδιορίζεται σαφώς η θέση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακόμισης του ΚΥΤ από τη ΒΙΑΛ και το Χαλκειός σε άλλη περιοχή.

Προχωρούν οι εργασίες

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, στη Σάμο κατασκευάζεται νέο Κέντρο, με τις εργασίες -που ξεκίνησαν επί υπουργίας Βίτσα και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να έχουν προχωρήσει αρκετά και να απομένει μόνο η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου σε Λέρο και Κω περιλαμβάνει την επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων σε Λέπιδα και Πύλι αντίστοιχα, ενώ θολό είναι το τοπίο σε Μόρια και Χίο, που αποτελούν και το αγκάθι στην υπόθεση αυτή, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τα πρωτοφανή γεγονότα που ακολούθησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει διά της βίας νέες γιγάντιες δομές στις θέσεις Καράβα στη Λέσβο και Αίπος στη Χίο.

Οσον αφορά τη Λέσβο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκταση της Μόριας με την τοποθέτηση περίφραξης γύρω από τον ελαιώνα όπου έχουν εξαπλωθεί οι σκηνές, ενώ στη Χίο η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίπλοκη, αφού στην εκλογική έδρα του υπουργού, οι κάτοικοι στο Χαλκειός περιμένουν να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση και να κλείσει τη ΒΙΑΛ.

Θυμίζουμε ότι στη Χίο πρόσφατη είναι η ενοικίαση των πρώην εγκαταστάσεων του εκδοτικού συγκροτήματος «Αλήθεια» με το πρόσχημα της κατασκευής προσωρινού χώρου καραντίνας, ενώ στο σχετικό συμφωνητικό παρεισέφρησε και όρος που επιτρέπει στο υπουργείο την επινοικίαση του χώρου σε άλλη υπηρεσία αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Ορος που έχει καταγγελθεί από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ότι υποκρύπτει τη θέληση του υπουργείου για δημιουργία νέας δομής.

Η καταγγελία έχει την αξία της, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι προκειμένου να είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης των εγκαταστάσεων της «Αλήθειας», θα πρέπει και νομικά ο χώρος να ονομαστεί «νέα δομή» μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, κάτι που όμως ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η εκπεφρασμένη θέση του υπουργού ότι ο χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μετά τη λήξη του συμβολαίου από την Υπηρεσία Ασύλου, που τώρα ασφυκτιά εντός της ΒΙΑΛ, δεν ισχύει πλέον αφού ήδη έχει βρεθεί άλλο ακίνητο πολύ κοντά στο εν λόγω, που προορίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Εξέλιξη μάλιστα που έτυχε της θετικής υποδοχής από τον εκδοτικό οργανισμό της «Αλήθειας», παρά το γεγονός ότι έτσι, φαινομενικά τουλάχιστον, μειώνεται ο χρονικός ορίζοντας της ενοικίασης των δικών της εγκαταστάσεων.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα αν η στόχευση του υπουργείου είναι η -έστω τμηματική- μετακόμιση του ΚΥΤ από τη ΒΙΑΛ και το Χαλκειός στις πρώην εγκαταστάσεις της «Αλήθειας», αλλά με άγνωστες ακόμα τις αντιδράσεις των Χιωτών, που προμηνύονται σφοδρές αν επαληθευτούν οι σχετικές προβλέψεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε στόχος του υπουργείου είναι είτε η εύρεση ενός νέου χώρου είτε η επέκταση της ΒΙΑΛ στα ήδη κατειλημμένα χωράφια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πού θα βρουν στέγη οι χιλιάδες πρόσφυγες της Μόριας;
Στάχτη και αποκαΐδια αφήνει πίσω της η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στο ΚΥΤ της Μόριας. Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής με την Πολιτεία να καλείται να δώσει λύση στο...
Πού θα βρουν στέγη οι χιλιάδες πρόσφυγες της Μόριας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα σύναψε συμβάσεις και μετά έκανε «διάλογο»
Ο κ. Μηταράκης αμέσως μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Χίου υπέγραψε τις συμβάσεις με «ΤΕΡΝΑ» και «ΑΚΤΩΡ», για τις εργασίες περίφραξης της ΒΙΑΛ και της Μόριας.
Πρώτα σύναψε συμβάσεις και μετά έκανε «διάλογο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μικρής έκτασης ένταση έξω από το ΚΥΤ Μόριας
Κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν από νωρίς στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και αφού αποχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε μικρής έκτασης ένταση από περίπου 50-100 άτομα που διαδήλωναν την αντίθεσή τους...
Μικρής έκτασης ένταση έξω από το ΚΥΤ Μόριας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επίσκεψη Λάσετ στη Μόρια έγινε... διαδήλωση
Επίσκεψη στη Λέσβο με επίκεντρο το προσφυγικό πραγματοποίησε χθες ο Αρμιν Λάσετ, η οποία όμως στη Μόρια κατέληξε επεισοδιακά, με τους αστυνομικούς να τον φυγαδεύουν υπό τον φόβο επεισοδίων.
Η επίσκεψη Λάσετ στη Μόρια έγινε... διαδήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύσκολη νύχτα στo ΚΥΤ της Σάμου
Φωτιές στο ΚΥΤ, ένταση στην πύλη και χιλιάδες πρόσφυγες, μανάδες με τα μωρά στα χέρια και ηλικιωμένοι να αναζητούν καταφύγιο στους δρόμους του νησιού μακριά από τις φλόγες.
Δύσκολη νύχτα στo ΚΥΤ της Σάμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας