Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ξενοφοβικός περιφερειάρχης... κάνει εκκαθαρίσεις
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ξενοφοβικός περιφερειάρχης... κάνει εκκαθαρίσεις

  • A-
  • A+
Λίγες μέρες αφού... όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε 50 γυναίκες και παιδιά προσφύγων που επρόκειτο να μεταφερθούν στην Αιανή Κοζάνης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τώρα δεν δίστασε να ξηλώσει από τη θέση του τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας, Χαρίσιο Γκοβεδάρο, επειδή η σύζυγός του έχει ξενοδοχείο στο οποίο διέμειναν μερικοί πρόσφυγες... Μάλιστα, ο κ. Γκοβεδάρος είναι από τους πιο γνωστούς νεοδημοκράτες της περιοχής.

Με μια κίνηση άνευ προηγουμένου, ως υπενθύμιση στο ακροδεξιό του ακροατήριο ότι αυτός δεν μετατοπίστηκε από τις αντιπροσφυγικές του ιδέες, αλλά και μη θέλοντας να τα βάλει απευθείας με την κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης «ξήλωσε» από τη θέση του τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Χαρίσιο Γκοβεδάρο. Οχι για κάποια υπηρεσιακή παράλειψη, αλλά διότι ο κ. Γκοβεδάρος δεν τον ενημέρωσε ότι... η σύζυγός του, που είναι ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην Αιανή Κοζάνης, είχε προβεί στο φοβερό «έγκλημα» να δεχτεί 63 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναικόπαιδα.

Δύσκολα παρακολουθεί κανείς τις δράσεις του κ. Κασαπίδη στο θέμα. Αρχικά απείλησε με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου («Εφ.Συν.» 11.05.2020, «Ο κ. Κασαπίδης όρθωσε ανάστημα... στα γυναικόπαιδα»), ύστερα έστειλε επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, στην οποία εκτός από την έκφραση της «δυσφορίας» του για την αιφνιδιαστική μεταφορά προσφύγων χωρίς ενημέρωση, τον ενημέρωνε ότι «από πληροφορίες του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας κ. Ηλία Τοπαλίδη, ο Γενικός Δ/ντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χαρίσιος Γκοβεδάρος δηλώνει πλήρη άγνοια ως προς την κατάσταση υγείας των μεταναστών και των οικογενειών τους». Κι ύστερα, αντί να μηνύσει -όπως απειλούσε- τον καθ’ ύλην αρμόδιο κ. Μηταράκη, τα έβαλε με τον κ. Γκοβεδάρο. Γιατί;

Οπως εξηγεί στην απόφασή του, διότι «η πρόσφατη έλευση και εγκατάσταση πληθυσμού από άλλες χώρες στη Δημοτική Κοινότητα Αιανής έγινε χωρίς συνοδευτικά έγγραφα υγειονομικού ελέγχου» (λες και τη μεταφορά των προσφύγων την αποφάσισε και εκτέλεσε η υπηρεσία της Περιφέρειας), αλλά κυρίως διότι «λόγω του στενού συγγενικού δεσμού με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην οποία εγκαταστάθηκε ο εν λόγω πληθυσμός, δεν προέβη σε καμία ενημέρωση του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Περιφέρειας, ήτοι του Περιφερειάρχη, καθώς και σε οποιαδήποτε ενέργεια προς λήψη προληπτικών μέτρων προς αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του κορονοϊού».

Η νέα αυτή, άκρως πρωτότυπη, τουλάχιστον, θέαση των γεγονότων καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με δεδομένο ότι κ. Γκοβεδάρος έχει 37 χρόνια στην υπηρεσία, ορίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή Υγείας επί των ημερών του Γιώργου Δακή, συνέχισε με τον Θεόδωρο Καρυπίδη και είναι από τους πιο γνωστούς νεοδημοκράτες της Κοζάνης. Οπως μάλιστα είπε καθαρά ο ίδιος στην «Εφ.Συν.»: «εγώ είμαι δεξιός».

Κι όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την καθαίρεσή του και την αιτιολόγησή της, απάντησε ότι «δεν αισθάνομαι ότι έπρεπε να ενημερώσω τον περιφερειάρχη για τίποτα, πόσο μάλλον για την επιχειρηματική δράση της γυναίκας μου. Ποτέ στα χρόνια του προσφυγικού προβλήματος η υπηρεσία μου δεν ασχολήθηκε με μετακινήσεις προσφύγων, υπάρχουν άλλα υπουργεία που ασχολούνται. Επίσης ποτέ η υπηρεσία μου δεν πήρε κάποια μέτρα, δεν έκανε ελέγχους σε μετακινήσεις προσφύγων. Γιατί έπρεπε να ασχοληθεί ειδικά με αυτή την περίπτωση;».

Μόνο μια υπόθεση μπορεί να απαντήσει στις απορίες του κ. Γκοβεδάρου. Διότι, αν είχε ενημερώσει τον Κασαπίδη, τότε αυτός θα μπορούσε να μετατρέψει την Αιανή σε... Αρνισσα, οπότε κάτι θα είχε να παρουσιάσει στο ακροδεξιό του ακροατήριο. Κι αφού δεν πρόλαβε να αντιδράσει, προσφέρει τώρα ως πολιτική «θυσία» έναν ομοϊδεάτη του. Η πολιτική αντίδραση Γκοβεδάρου είναι ένα το κρατούμενο, όσο για την υπηρεσιακή, όπως μας είπε, «θα δω τη νομιμότητα της πράξης του περιφερειάρχη, θα εξετασθεί η προσβολή που μου γίνεται, αλλά από αύριο...». Η κυβέρνηση, αλήθεια, με ποιον είναι; Με τον δεξιό Γκοβεδάρο ή με τον κ. Κασαπίδη;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κ. Κασαπίδης όρθωσε ανάστημα... στα γυναικόπαιδα
Δεν είναι λίγα όσα κρύφτηκαν τον τελευταίο καιρό πίσω από τον φόβο της πανδημίας και τα αντιπροσφυγικά και αντιμεταναστευτικά αισθήματα αποτέλεσαν καλή κρυψώνα τόσο για τους γνωστούς ακροδεξιούς.
Ο κ. Κασαπίδης όρθωσε ανάστημα... στα γυναικόπαιδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σε άλλη χώρα, όχι σε άλλον καταυλισμό»
«Υπερβάλλοντα ζήλο» δείχνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς ζητά παρέμβαση του εισαγγελέα και της Αστυνομίας....
«Σε άλλη χώρα, όχι σε άλλον καταυλισμό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλει συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού
Στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι. Σάββα κατέφυγε η Δέσπ. Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», για να ελέγξει τη μη τήρηση της νομιμότητας.
Καταγγέλλει συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
Με το παράδειγμα του επιτυχημένου αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ, στα τέλη του 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011, προειδοποιεί την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου,...
Ο Κώστας Μουτζούρης προειδοποιεί για νέα Κερατέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
Πρόσκληση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για συνάντηση στη Μυτιλήνη απευθύνει τώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σε μια ύστατη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου...
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»
Μια ιστορία καθημερινής... διαπλοκής με πρωταγωνιστές τον Κ. Πιτιακούδη, έναν «δημοσιογράφο-ακόλουθο» του Αντ. Σαμαρά με υψηλές γνωριμίες και τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
48.000... χαρτζιλίκι στο «παιδί για τα θελήματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας