Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεζουμίζουν τις σχολικές καθαρίστριες
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεζουμίζουν τις σχολικές καθαρίστριες

  • A-
  • A+

Η επαναλειτουργία των σχολείων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θέτει πιο επιτακτικά από ποτέ το ζήτημα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων, με τους κακοπληρωμένους εργαζομένους της καθαριότητας να καλούνται από σήμερα να προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη και πέραν όσων προβλέπουν οι συμβάσεις τους.

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός πρωτ. 27408/5-5-2020, αριθμός 114), η οποία προβλέπει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων της δευτεροβάθμιας θα έπρεπε να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες νωρίτερα από το σημερινό άνοιγμα προκειμένου να προετοιμάσουν τους χώρους που θα υποδεχτούν εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ, με σκοπό να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, αποφασίστηκε η μετακίνηση καθαριστριών των σχολείων της πρωτοβάθμιας, που δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και την 1η Ιουνίου, στα Λύκεια και Γυμνάσια.

Η εγκύκλιος παραβλέπει ότι βάσει των συμβάσεών τους οι εργαζόμενοι -στην πλειονότητά τους γυναίκες- παρέχουν υπηρεσίες σε συγκεκριμένα σχολεία, με καθορισμένο αριθμό αιθουσών και τις αντίστοιχες απολαβές. Τώρα λοιπόν καλούνται να καλύψουν πολύ περισσότερα τετραγωνικά και να δουλεύουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, με τις ίδιες πενιχρές αποδοχές, που συχνά δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός επιφανειών όπως τα πόμολα, τα χερούλια, οι κουπαστές, τα κιγκλιδώματα, οι βρύσες και φυσικά οι τουαλέτες, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

»Για να καλυφθούν οι ανάγκες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, μετακίνησαν συναδέλφους από τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, διατηρώντας όσους είναι στα σχολεία της δευτεροβάθμιας για τη γενική καθαριότητα πριν και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.

»Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές συναδέλφισσες θα πρέπει να δουλεύουν εξαντλητικά για λιγότερα από 200 ευρώ. Θα γίνει τροποποίηση συμβάσεων ή θα δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας;» αναρωτιέται η Δέσποινα Ζαφειριάδου, πρόεδρος καθαριστριών Ορεστιάδος.

Ζητούν μονιμοποίηση

Από πρόσφατη κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών στο νομό Αργολίδας

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ανάγκη μονιμοποίησης του προσωπικού καθαριότητας υπογραμμίζει με τη σειρά της η Αναστασία Κονοβέση, πρόεδρος καθαριστριών του νομού Ευβοίας, η οποία επισημαίνει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τα ανύπαρκτα μέσα προστασίας και τη μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια. «Ούτε άδεια ασθενείας δεν δικαιούμαστε.

Αν αρρωστήσουμε υποχρεούμαστε να στείλουμε στο πόστο μας κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο για να μη χάσουμε το μεροκάματο, το οποίο καταλήγουμε να δίνουμε σε αυτόν που μας αντικαθιστά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» λέει η Α. Κονοβέση, η οποία θέτει παράλληλα το ζήτημα της μη επαρκούς κάλυψης των αναγκών όταν ανοίξουν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας.

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αρνήθηκαν να τους συναντήσουν προκειμένου να συζητήσουν για την ανάγκη τροποποίησης των συμβάσεων.

«Στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις μας και δεν έχει γίνει κουβέντα για ανανέωση παρ’ όλο που η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε μέσα στα σχολεία το αργότερο μέσα Αυγούστου.

»Επίσης, λόγω των αυξημένων αναγκών της περιόδου βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, συχνά μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.

»Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά εμείς δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε. Κληθήκαμε να παρέχουμε υπηρεσίες σε δημοτικές δομές, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ζητήθηκε από συναδέλφους να καθαρίσουν πλατείες, σταθμούς μετρό, ακόμη και παραλίες!

»Για 300 ευρώ! Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση», μας λέει η πρόεδρος καθαριστριών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αθήνας - Αττικής, Λεμονιά Πασχαλίδου.

Επιστολή σε δημάρχους

Σχετική επιστολή προς τους 332 δημάρχους της χώρας απέστειλαν σωματεία σχολικών καθαριστών ζητώντας να κοινοποιηθεί εγγράφως σε ποια σχολική μονάδα θα απασχοληθεί ο κάθε εργαζόμενος και σε πόσα τετραγωνικά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της σύμβασης που έχει συνάψει, ενώ θέτουν επισταμένα και το ζήτημα του διαχωρισμού των εργαζομένων της καθαριότητας σε δύο κατηγορίες: τους εργαζομένους στην καθαριότητα με μισθώσεις έργου και όσους απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με τους πρώτους να μην έχουν εξασφαλισμένο ωράριο εργασίας ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να αμείβονται με το κομμάτι με αποδοχές που κινούνται μεταξύ 100 και 500 ευρώ τον μήνα, σε αντίθεση με τους απασχολούμενους με συμβάσεις ΙΔΑΧ που δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες, έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αμείβονται σαφώς καλύτερα από τους πρώτους.

Παρ’ όλ’ αυτά οι συμβασιούχες και οι συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας δηλώνουν ότι είναι «διατεθειμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγιές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος και με καταπάτηση των ήδη ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων μας».


 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητώντας τα αυτονόητα
Εκπρόσωποι των σωματείων των σχολικών καθαριστριών πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 10% του μισθού τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
Ζητώντας τα αυτονόητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα πληρώσει το φιάσκο της μάσκας;
Η ευθύνη για το φιάσκο με τις μάσκες ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση, η οποία επιπλέον πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της για την καθαριότητα των σχολείων με επαρκείς προσλήψεις καθαριστριών και πόρους, πριν...
Ποιος θα πληρώσει το φιάσκο της μάσκας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Με μόνο 264 καθαρίστριες για 400 σχολεία δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα»
Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, κάνει ξεκάθαρο ότι το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη καθαριστριών δεν επαρκεί για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.
«Με μόνο 264 καθαρίστριες για 400 σχολεία δεν επιτρέπεται να ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολικές καθαρίστριες: πολύ λίγες, πολύ αργά και... να μιλάνε ελληνικά!
Η εγκύκλιος για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία στάλθηκε τελευταία στιγμή, αφορά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με πέρυσι, ενώ οι εργαζόμενες θα πρέπει να διαθέτουν και πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Σχολικές καθαρίστριες: πολύ λίγες, πολύ αργά και... να μιλάνε ελληνικά!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα η πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία
Οι δήμοι απειλούνται με οικονομική κατάρρευση, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από τις συνολικές δαπάνες του Δημοσίου για τον κορονοϊό και αδυνατούν να προσλάβουν σχολικές καθαρίστριες.
Στον αέρα η πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε
Με λύσεις της τελευταίας στιγμής επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενόψει της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Σκούπα και φαράσι στο παρά πέντε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας