• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 16.2°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.7°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ ανισοτήτων στον χώρο εργασίας

 • A-
 • A+

Μπορεί οι διακρίσεις να απαγορεύονται, ωστόσο στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την Ιση Μεταχείριση για το 2019, οι σχετικές αναφορές των πολιτών σε βάρος φορέων τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν αύξηση-ρεκόρ κατά 31% σε σχέση με πέρσι - η μεγαλύτερη αύξηση από το 2016, οπότε η Ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε και αυτήν την αρμοδιότητα.

Την απογοητευτική έλλειψη σεβασμού στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στη χώρα μας αντανακλούν τα λόγια του Συνηγόρου Ανδρέα Ποττάκη για «επίμονες εστίες αθέμιτων διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, σε κάθε χώρο κοινωνικής δράσης».

Από τη χαρτογράφηση των 1.176 νέων αναφορών που χειρίστηκε πέρσι ο Συνήγορος, το 81% των περιπτώσεων συνοψίζονται σε δύο συνισταμένες, τις διακρίσεις λόγω φύλου (44%) και τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης (37%), ωστόσο, ένας παραμένει ο κοινός παρoνομαστής που αφορά τον χώρο στον οποίο εκδηλώθηκαν οι διακρίσεις, και δεν είναι άλλος από την εργασία.

Οι υπόλοιπες αναφορές κατατάσσονται στις διακρίσεις λόγω οικογενειακής κατάστασης (7%), ηλικίας (5%) και το 3% στις διακρίσεις λόγω φυλής ή χρώματος.

Αναζητώντας τα αίτια γι' αυτήν την ελλιπή προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων, η 122 σελίδων έκθεση δεν παραγνωρίζει τη μνημονιακή εμπειρία, αλλά προχωρά φτάνοντας στον πυρήνα των διακρίσεων, που δεν είναι άλλος από τις «βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο», το δίπολο ανάμεσα σε «εμάς» και τους «άλλους», την απουσία ενσυναίσθησης που επιτρέπει τη στοχοποίηση της διαφορετικότητας.

Υπό αυτές τις «κανονικές» συνθήκες το φύλο, η καταγωγή, η ηλικία, η κοινωνική ή οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση υγείας, οι πεποιθήσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου είναι απλά προσχήματα και οχήματα τροφοδότησης της ανισότητας και των διακρίσεων σε κάθε έκφανση της προσωπικής ή κοινωνικής μας ζωής και δράσης.

Και η διαπίστωση είναι απλώς θλιβερή: «Ακόμη κι αν συνεκτιμηθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις τους στην ευχέρεια λήψης μέτρων για την άρση ή τον περιορισμό των ανισοτήτων, εκείνο που διαπιστώνεται είναι μικρή πρόοδος ακόμη και σε μέτρα που δεν συνεπάγονται υπολογίσιμο οικονομικό κόστος».

Οι θλιβερές διαπιστώσεις δεν σταματούν στο γενικό. Ο ζόφος μεγεθύνεται όσο εστιάζουμε στις υποθέσεις, καθώς στα ζητήματα διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, που υπερτερούν όλων, το σημαντικό έλλειμμα που εξακολουθεί να παρατηρείται είναι στην παρεχόμενη προστασία εγκύων και νέων γονέων, με τον ιδιωτικό τομέα να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση της εγκύου εργαζομένης ως «βάρους» και στην αναζήτηση νομότυπων τρόπων «απαλλαγής» του από το «βάρος» αυτό.

Πέραν της διάχυτης προκατάληψης πολλών εργοδοτών ότι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα μιας εργαζόμενης αποτελούν ένα επιπρόσθετο βάρος για την επιχείρηση, που γεννά την απορία αν και κατά πόσον οι ίδιοι οι εργοδότες έχουν οικογένεια ή προέρχονται από μία, αναφέρονται επίσης η καταχρηστική αντιμετώπιση εγκύου με καταχρηστική συμφωνία οικειοθελούς αποχώρησης και η παραβίαση του αναγκαστικού χαρακτήρα των διατάξεων περί προστασίας της μητρότητας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, «οι οποίοι με αμοιβαίες υποχωρήσεις υπογράφουν συμβιβασμούς που είναι όμως ακυρώσιμοι».

Δεδομένης και της έμφυλης κατανομής κοινωνικών ρόλων, οι συζητήσεις περί εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ηχούν σαν ευχολόγια όταν δεν διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην επαγγελματική ζωή, σημείο στο οποίο ο Συνήγορος επισημαίνει την υποχρέωση ενσωμάτωσης στο εθνικό μας Δίκαιο της σχετικής Οδηγίας 2019/54/ΕΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 16 παραδείγματα που παρατίθενται στην έκθεση και αφορούν τις διακρίσεις λόγω φύλου, όλα σχεδόν έχουν να κάνουν με την εργασία, στις 12 περιπτώσεις αφορούν τη γονεϊκότητα, τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη, σε τρεις περιπτώσεις αφορούν σεξουαλική παρενόχληση και σε μία άρνηση χορήγησης άδειας πατρότητας στο Δημόσιο.

Ενθαρρυντική χαρακτηρίζεται η αύξηση των αναφορών που αφορούν διακρίσεις λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και κυρίως σχετίζονται με τη διασφάλιση συνθηκών μέσω εύλογων προσαρμογών που θα επιτρέψουν την παροχή εργασίας, οι οποίες και πάλι προσκρούουν σε στερεοτυπικές αντιλήψεις που δυσχεραίνουν την ισότιμη πρόσβαση και επαγγελματική μεταχείριση των συγκεκριμένων ατόμων. Στερεοτυπικές αντιλήψεις εδράζονται πίσω από τις διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Κεντρικό ζήτημα στο θέμα των διακρίσεων λόγω φυλετικής καταγωγής επιμένει να είναι η κοινωνική ένταση που δημιουργείται μεταξύ Ρομά και μη Ρομά περιοίκων, ενώ καταδεικνύονται οι τοπικές αρχές ως απρόθυμες στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά με στόχο τη σταδιακή κοινωνική τους ένταξη αλλά στον αντίποδα ξεχωρίζουν τα καλά παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι «το πρακτικό αποτέλεσμα δεν είναι ανέφικτο» και τονίζεται η αναγκαιότητα της χορήγησης βεβαίωσης κατοικίας ως προϋπόθεσης για την άσκηση δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτήν.

Διακρίσεις σε πρόσφυγες

Οι αθέμιτες διακρίσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και αντιμετωπίζουν προσκόμματα στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες κυριαρχούν στα ζητήματα διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής, ενώ ανησυχητική εμφανίζεται η ανοχή ρατσιστικών συμπεριφορών ή βίας.

Οσον αφορά τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων απασχόλησαν κυρίως οι διοικητικές διαδικασίες αφενός στην καταχώριση συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και οι πράξεις όπου στις διορθώσεις καταχωρισμένου φύλου δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες εγγυήσεις μυστικότητας και εχεμύθειας.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας Γκαΐανέ Κασαρτζιάν, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα πρωτοβάθμια σωματεία.
Ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο της νοσοκόμας στη Νίκαια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
Για τέσσερις μήνες έχουν μείνει απλήρωτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους δήμους, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Καθυστερήσεις και πάλι στις πληρωμές του «ESTIA ΙΙ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνονται οι φωνές κατά του νομοσχεδίου
Υστατη έκκληση από φορείς και οργανώσεις να αποσυρθούν οι προβληματικές διατάξεις ● Και η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δήλωσε ότι συμμερίζεται τις...
Αυξάνονται οι φωνές κατά του νομοσχεδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
'Εκρηξη οργής των μεταναστών στον Μαραθώνα
Εκατοντάδες μετανάστες και ντόπιοι εργάτες πήραν μέρος στη Σαββατιάτικη κινητοποίηση διαμαρτυρίας που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και η ΚΕΕΡΦΑ με αφορμή ένα ακόμα περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
'Εκρηξη οργής των μεταναστών στον Μαραθώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χωρίς στόχους θα πεθάνω»
Οπως οι Ελληνες πάνε στο εξωτερικό και ειδικά οι επιστήμονες για εργασία και για να ενσωματωθούν εκεί, το ίδιο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για τους μετανάστες και, στο τέλος, θα ωφεληθεί η Ελλάδα.
«Χωρίς στόχους θα πεθάνω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας