Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου 

Διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή

ΕΦ.ΣΥΝ.

Νέες κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου 

  • A-
  • A+

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την ανάκληση των απολύσεων 17 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου δηλώνουν οι συμβασιούχοι που ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων μετά την απεργία διαρκείας που προκήρυξαν στις 23 Απριλίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ) με νέα του ανακοίνωση προκηρύσσει στάση εργασίας την ημέρα συνάντησης με τον Νότη Μηταράκη και παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του Υπουργείου, καθώς και 24ωρη απεργία στις 18 Μαΐου, ημέρα επαναλειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΥΑ:

«Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ) έδωσε και συνεχίζει να δίνει αγώνα για την υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας απέναντι στην εκδικητική και ταυτόχρονα ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να οδηγήσει στην ανεργία 17 συναδέλφισσες και συναδέλφους μας. 

Από τις 23 Απριλίου το ΣΕΣΥΑ βρίσκεται σε πανελλαδική απεργία διαρκείας, ως μοναδικό τρόπο αντίδρασης στην απροειδοποίητη και αναιτιολόγητη μη ανανέωση συμβάσεων των συναδέλφων μας. Για 11 ημέρες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην Αθήνα, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία όπου λειτουργούν περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια ασύλου, απεργούν αναλαμβάνοντας τεράστιο οικονομικό κόστος, στο δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας, για να υπερασπιστούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας μας.

Ο αγώνας μας πέραν από αγώνα επιβίωσης και διασφάλισης του εργασιακού μέλλοντος μας είναι και αγώνας αξιοπρέπειας, απέναντι στον εμπαιγμό του Υπουργού Μετανάστευσης, της εκδικητικότητας και της πειθάρχησης στη νέα κανονικότητα, στην οποία τα σωματεία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ενοχλούν. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ίσως επιχαίρει για το γεγονός ότι πρόσθεσε στο έτσι κι αλλιώς βεβαρυμμένο βιογραφικό της την απόλυση 17 συναδέλφων, πλάι στο νομοθετικό και νομοπαρασκευαστικό της έργο, το οποίο εκθέτει τη χώρα πολλαπλά για το νομικό και θεσμικό της πολιτισμό και τη δυνατότητα των μετακινούμενων ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή υποδοχή, διαμονή, εξέταση του αιτήματος ασύλου. 

Ο Υπουργός κ. Μηταράκης, οι σύμβουλοι του, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και όλοι όσοι με εμφατικό μένος επιχειρούν να ξεριζώσουν τα θεσμικά και συλλογικά «αγριόχορτα» της Υπηρεσίας Ασύλου, ίσως θεωρούν ότι πέτυχαν να χτυπήσουν το ΣΕΣΥΑ, τους εργαζομένους στην καρδιά της δυνατότητας τους να οργανώνονται και να αντιστέκονται πολλαπλά. Ας γνωρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση τους είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.  

Στις 11 ημέρες απεργίας εργαζόμενες και εργαζόμενοι συμβασιούχοι, από κάθε δύσκολο σημείο της Ελλάδας, που αγωνίζονται για ποιοτική και ταχεία εξυπηρέτηση των χιλιάδων αιτούντων άσυλο συζήτησαν, γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν γνώμες και πραγματικότητες και ανέτρεψαν τη μαγική εικόνα κανονικότητας, ομαλότητας και βελτίωσης της κατάστασης που το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθεί να δημιουργήσει από τη διαδικτυακή του σελίδα, προσπάθεια που δεν μπορεί να σβήσει τη Μόρια, το Βαθύ, τη Βιάλ, τις ουρές στην Κατεχάκη, τον Πειραιά, τον Άλιμο. 

Νέοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες γνώρισαν το ΣΕΣΥΑ, τους αγώνες του, την ιστορία του και ήρθαν αντιμέτωποι/ες με τον τρόπο που το Υπουργείο αντιλαμβάνεται την εργασία μας. Έγινε σαφές σε όλες και όλους μας ποια είναι η νέα συνθήκη αναλωσιμότητας και τιμωρίας που προσπαθούν να επιβάλουν, τη συνθήκη σιωπής και διεκπεραίωσης απέναντι σε ένα εργασιακό περιβάλλον ολοένα και πιο δύσκολο και ένα θεσμικό πλαίσιο που μέρα με τη μέρα κινείται στα όρια του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου.

Ο Υπουργός κ. Μηταράκης έχει έρθει η ώρα δημόσια, ανοικτά και με σαφήνεια να πάρει θέση για την εξώθηση στην ανεργία των 17 συναδέλφων μας. Η διαδικτυακή σελίδα του είναι πλούσια σε περιεχόμενο θριαμβολογίας για τα πεπραγμένα του, ας βρει το χρόνο και το χώρο να τοποθετηθεί για τις επί της ουσίας απολύσεις που φέρουν την υπογραφή του.

Το ΣΕΣΥΑ αναμένει την υλοποίηση της γενικόλογης δέσμευσης του Υπουργού για επαναπρόσληψη των 17 απολυμένων συναδέλφων μας, στο βαθμό που η ΑΔΕΔΥ του παρέχει γνωμοδοτική έκθεση που να τον καλύπτει νομικά, αφού φαίνεται ότι η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και δε μπορεί να του παράσχει το σχετικό γνωμοδοτικό έγγραφο.

Το ΣΕΣΥΑ ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο κινητοποιήσεων του, έχοντας κερδίσει την ενότητα των εργαζομένων συμβασιούχων και δίνοντας τη δυνατότητα η φωνή τους να ακουστεί, όχι μόνο στο υπουργείο αλλά και ευρύτερα. Εν αναμονή της συνάντησης της επόμενης εβδομάδας με τον Υπουργό κ. Μηταράκη και ελπίζοντας ότι επιτέλους τα υποτιθέμενα κωλύματα θα αρθούν, δηλώνουμε με σαφήνεια ότι, εάν οι συνάδελφοι μας δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους, θα μας βρουν ξανά μπροστά τους. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του προσφυγικού αλλά και εν γένει να σταθούν στο πλάι μας.

Προχωράμε σε:

Στάση εργασίας την ημέρα συνάντησης με τον Υπουργό κ. Μηταράκη και παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του Υπουργείου.

Εικοσιτετράωρη Απεργία στις 18 Μαΐου, ημέρα επαναλειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση και επιστροφή των συναδέλφων μας στις θέσεις τους. Καμία/Κανείς δεν περισσεύει».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία των απεργών συμβασιούχων της υπηρεσίας Ασύλου
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τη Βουλή απεργοί συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και...
Διαμαρτυρία των απεργών συμβασιούχων της υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή από τους απεργούς συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου
Συγκέντρωση στις 18:00 έξω από τη Βουλή όπου θα συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο περί διαδικασίας ασύλου πραγματοποιεί σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή από τους απεργούς συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία διαρκείας από τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης ανακοίνωσε την ανανέωση για έναν χρόνο των συμβάσεων 629 εργαζομένων και την απόλυση 17. Κατά σύμπτωση, οι απολυόμενοι είναι παλιοί, έμπειροι και… συνδικαλιστές.
Απεργία διαρκείας από τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργοί συμβασιούχοι Υπηρεσίας Ασύλου: συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από τη Βουλή
Σε συγκέντρωση στις 18:00 έξω από τη Βουλή όπου θα συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο περί διαδικασίας ασύλου καλεί αύριο το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Απεργοί συμβασιούχοι Υπηρεσίας Ασύλου: συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από τη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα λέει η Ευρώπη, άλλα κάνει η Ελλάδα
Η Υπηρεσία Ασύλου παραμένει κλειστή για το κοινό από τις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μη γίνεται η καταχώριση νέων αιτήσεων ασύλου και να μην πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις.
Αλλα λέει η Ευρώπη, άλλα κάνει η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας