Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΕΛ.ΑΣ. σάρωσε οικισμό Ρομά με το «έτσι θέλω»

Στιγμιότυπα από βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι οι Ρομά από τα βουνά σκουπιδιών που έχει σκορπήσει ο δήμος γύρω από τον οικισμό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΛ.ΑΣ. σάρωσε οικισμό Ρομά με το «έτσι θέλω»

  • A-
  • A+

Οι... «συνήθεις ύποπτοι» Ρομά στο στόχαστρο δημάρχου και αστυνομίας! Δεν έχουν περάσει καλά καλά δυο μήνες από τη δικαστική δικαίωση των Τσιγγάνων που ζουν στον αυτοσχέδιο οικισμό «Τσαΐρια» του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, και η αστυνομία σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή επανήλθε δριμύτερη με οργανωμένη επιχείρηση για την πάταξη των εγκληματιών που «καίνε λάστιχα».

Το αποτέλεσμα είναι λίαν αποκαλυπτικό για τη φαιδρότητα αυτής της αστυνομικής επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 37 άτομα και 13 οχήματα, προσήχθησαν πέντε Ρομά στην αστυνομία, αναστατώθηκε ο οικισμός, ταλαιπωρήθηκαν άνθρωποι και τελικά... δεν βρέθηκε τίποτε!

Οπως ομολογεί ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, η επιχείρηση έγινε ύστερα από καταγγελίες για φωτιές σε πλαστικά, λάστιχα και άλλα αντικείμενα, αλλά και για κλοπές σε μετασχηματιστές και αυτοκίνητα. Η ιστορία δυστυχώς έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς σε βάρος τους δεν προέκυψε το παραμικρό.

«Ο αγώνας μας για τη νομιμότητα συνεχίζεται. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Τσαΐρι του Θερμαϊκού, μετά από πάρα πολλές καταγγελίες για φωτιές σε πλαστικά και άλλα αντικείμενα που δημιουργούν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και για πολλές κλοπές σε μετασχηματιστές και αυτοκίνητα», έγραψε σχετικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με τους Ρομά, όμως, δεν δημοσίευσε τίποτα για τα χρήματα που έχει πάρει ο δήμος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς και να εξωραΐσει τις συνθήκες ζωής τους εκεί.

«Μάθαμε ότι πήρε ένα σημαντικό ποσό λόγω κορονοϊού. Πράγματι, ήρθαν από τον δήμο, έκαναν απολύμανση, μοιράστηκαν κάποιες μάσκες, δόθηκαν τρόφιμα, αλλά την ίδια ώρα που υποτίθεται προσπαθούν για να κάνουν καλύτερες τις ζωές μας, μετέφεραν από τα κοιμητήρια της Μηχανιώνας στα “Τσαΐρια” ένα σωρό σκουπίδια.

»Δεν ξέρω τι παιχνίδι παίζουν... Ο ίδιος ο δήμος έχει σηκώσει γύρω γύρω από τον οικισμό ένα τείχος από σκουπίδια και μετά κατηγορούν εμάς γιατί παίρνουν φωτιά», καταγγέλλουν επώνυμα Ρομά των «Τσαϊριών» (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας).

»Οσο για την αστυνομική επίχειρηση, μοιάζει να είναι περισσότερο ντροπή για την αστυνομία παρά επιτυχία καταστολής του εγκλήματος, καταγγέλλουν:

«Ηρθαν ξαφνικά, μπήκαν στον οικισμό κι είχαν πολύ άσχημη συμπεριφορά. Μας βρίζανε, μας διέταζαν συνέχεια, “σήκω - κάτσε”, “έλα - φύγε”... Μπήκαν στα αυτοκίνητά μας και έψαχναν. Πετούσαν πράγματα, πήραν κινητά τηλέφωνα και κρατούσαν τους κωδικούς αριθμούς IMEI. Ζούμε με τα σκουπίδια που μας έχουν πετάξει, αλλά δεν σημαίνει πως είμαστε κι εμείς σκουπίδια», ανέφεραν.

»Για όλα αυτά, πάντως, επίκειται καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένου ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη εχθρική συμπεριφορά τόσο από τη δημοτική αρχή της περιοχής όσο και από την αστυνομία.

»Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έβαλε «φρένο» στα σχέδια του Δήμου Θερμαϊκού για απομάκρυνση του οικισμού Ρομά από την τοποθεσία «Τσαΐρια» και κατ’ επέκταση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, για «αναπτυξιακές δραστηριότητες» στον χώρο.

»Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή των κατοίκων του οικισμού στο πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που είχε λάβει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, με το σκεπτικό ότι «χωρίς να συνοδεύεται από μέτρο μετεγκατάστασης, η όποια εκδίωξη είναι παράνομη».

«Το σαφές μήνυμα της Θέμιδας είναι ότι υπάρχει δικαιοσύνη για τους Ρομά, αρκεί κάποιος να τη διεκδικήσει», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος τους Γιώργος Τσιάκαλος, νομικός σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στα προγράμματα JUSTROM (κοινό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των Γυναικών Ρομά.

Η απόφαση βασίζεται και διευρύνει την πάγια ήδη προοδευτική εγχώρια νομολογία, πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Σε αυτή σημειώνεται εμφατικά ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης, καθώς η βίαιη αποβολή τους χωρίς να έχει βρεθεί χώρος μετεγκατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις γι’ αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, ιδίως δε των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθεν ολοταχώς για τα σκουπίδια
Θα υποβληθεί νέος φάκελος για αναζήτηση ευρωπαϊκών πόρων, με ριζικές αλλαγές, καθώς απαιτείται η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ανακύκλωσης.
Οπισθεν ολοταχώς για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικές αγριότητες στον Βόλο
Πρωτόγνωρες σκηνές αστυνομικής βίας με ξυλοδαρμούς προς πάσα κατεύθυνση, εκτεταμένη χρήση χημικών και αναίτιες προσαγωγές-συλλήψεις βίωσε το Σάββατο ο Βόλος κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της καύσης...
Αστυνομικές αγριότητες στον Βόλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
Πρόσθετες κάλπες στήθηκαν την Κυριακή στον Δήμο Βόλου. Οι πολίτες που προσέρχονταν κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση σκουπιδιών στον Βόλο;» από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge
Το 98,51% ψήφισε ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική αστυνομική βία σε παιδάκια Ρομά
Δύο μικρά αγόρια με καταγωγή από τη Ρουμανία οδηγήθηκαν με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα της οδού Βεΐκου στο Κουκάκι για... εξακρίβωση στοιχείων, από όπου έφυγαν με σοβαρά τραύματα στο σώμα και το κεφάλι, με...
Ρατσιστική αστυνομική βία σε παιδάκια Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την πίσω πόρτα τα μεταλλαγμένα
Νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, ακόμα...
Από την πίσω πόρτα τα μεταλλαγμένα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκαλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος οι επιθεωρητές μεταλλείων για την «Ελληνικός Χρυσός»
Ο χώρος του Κοκκινόλακκα είναι χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και όχι χώρος ξηρής απόθεσης, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Εγκαλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος οι επιθεωρητές μεταλλείων για την «Ελληνικός Χρυσός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας