Συνεχίζονται οι απολύσεις με αφορμή τον κορονοϊό στον κλάδο των start-ups αφού, μετά τις απολύσεις στην Beat σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική στις αρχές Απριλίου, τη Δευτέρα έγιναν 24 απολύσεις στη Workable σε Ελλάδα, Λονδίνο και Βοστόνη.
Οι εργαζόμενοι της Workable έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και σε ανακοίνωση που υπογράφουν ζητούν την ανάκληση των απολύσεων και να μην υπάρξει καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας, έχοντας στο πλευρό τους την πρωτοβουλία Radical IT και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).
Η Workable είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εξεύρεση εργαζομένων με τα κατάλληλα προσόντα, όπως και για τη διαχείριση του προσωπικού.
Τα προηγούμενα χρόνια είχε χαρακτηριστεί ως success story σε αρκετά δημοσιεύματα, αλλά και ως «πηγή αισιοδοξίας» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον Φεβρουάριο του 2019 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί τα γραφεία της μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της Workable, πριν από περίπου ένα μήνα λάμβαναν διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ένα επίπεδο που μπορεί να αντέξει αρκετούς μήνες ακόμα.
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται τι άλλαξε τόσο δραματικά ώστε σε διάστημα 4 ημερών από την Πρωτομαγιά και μετά να γίνουν 24 απολύσεις (περίπου το 10% του συνολικού προσωπικού) χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση και με αιτιολόγηση τη μειωμένη απόδοση και την παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι απολύσεις έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και ότι με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου οι συνάδελφοί τους πιέστηκαν να τις υπογράψουν αμέσως, χωρίς καν να έχουν χρόνο να εξετάσουν τα σχετικά έγγραφα και να συμβουλευτούν δικηγόρους.
Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους το βράδυ της Δευτέρας, ο CEO της εταιρείας Νίκος Μωραϊτάκης έκανε λόγο για πλάνο που προέβλεπε επενδύσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ για ενδυνάμωση του τμήματος πωλήσεων μέσα στο 2020 ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων χρόνων.
Ωστόσο, δικαιολογεί τις απολύσεις επικαλούμενος τη χαμηλή εργασιακή ζήτηση που θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω απολύσεις το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να δεσμεύεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην εταιρεία λόγω των αχαρτογράφητων νερών της πανδημίας. Στο πλάνο βρίσκεται επίσης το κλείσιμο γραφείων και η επέκταση της εργασίας από το σπίτι, με επίκληση στην ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων...
«Ολα αυτά, σε μια εταιρεία που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σαν πρότυπο, σαν great place to work, σαν πυλώνας της ελληνικής καινοτομίας. Σε μια εταιρεία που από τη μία δέχεται συνεχώς πακέτα χρηματοδοτήσεων (σ.σ. από το 2012 έχει συγκεντρώσει πάνω από 80 εκατ. δολάρια) και ανοίγεται σε νέες αγορές και, από την άλλη, ειδικά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, έχει εκτινάξει την εντατικοποίηση και την καθημερινή πίεση στα ύψη», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΣΕΤΗΠ, προσυπογράφοντας τα αιτήματα των εργαζομένων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας