Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χρυσώνει το χάπι», αλλά επιμένει για μετακλητούς και μυστικά κονδύλια
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χρυσώνει το χάπι», αλλά επιμένει για μετακλητούς και μυστικά κονδύλια

  • A-
  • A+
Υστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά με τη δημιουργία στρατού μετακλητών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εισάγει σήμερα δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την ουσία του σκανδαλώδους νομοσχεδίου.

Εντονη κριτική για αδιαφάνεια, απόπειρα δημιουργίας στρατού μετακλητών στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εξαπάτηση του εκλογικού σώματος με την επέκταση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων δέχτηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης ο υπουργός Νότης Μηταράκης στην Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης στην επιτροπή, ο κ. Μηταράκης αναμένεται να καταθέσει δυο νομοτεχνικές βελτιώσεις, προκειμένου να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έντονη κριτική για αδιαφάνεια και ασυδοσία.

Η πρώτη διόρθωση προβλέπει ότι οι δυο προϊστάμενοι διευθύνσεων του υπουργείου που θα μετέχουν στην τριμελή γνωμοδοτική επιτροπή για τα μυστικά κονδύλια, μαζί με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αποκλείει δηλαδή τη συμμετοχή μετακλητών στην επιτροπή, έστω και αν είναι προϊστάμενοι διευθύνσεων, όπως ακριβώς ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας και ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου.

Πρόκειται για δικαίωση της «Εφ.Συν.», η οποία επισήμανε αυτή τη διάσταση από την πρώτη στιγμή στο πρωτοσέλιδο θέμα της τη Δευτέρα («Επιστροφή στην κανονικότητα των μυστικών κονδυλίων», 4/5/2020) και στη συνέχεια, απαντώντας στον υπουργό που επιχειρούσε να διαψεύσει την απόλυτη αδιαφάνεια και ασυδοσία της ρύθμισης («Μυστικά κονδύλια με... δούρειο ίππο την “ευελιξία” και το “εθνικό συμφέρον”», 5/5/2020).

Η δεύτερη διόρθωση προβλέπει ότι τα μυστικά κονδύλια θα τίθενται σε γνώση της Βουλής, σύμφωνα με τις διατάξεις περί απορρήτου για τα μυστικά κονδύλια άλλων υπουργείων. Μένει ωστόσο να φανεί πώς διασφαλίζονται η διαφάνεια και, πολύ περισσότερο, ο έλεγχος, όταν καλύπτεται με εχεμύθεια επί ποινή πειθαρχικού η όλη διαδικασία και όταν τα παραστατικά δαπάνης καταστρέφονται ύστερα από έξι μήνες.

Ως προς τη σκοπιμότητα των μυστικών κονδυλίων, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι στοχεύουν στην αντιμετώπιση... κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, άλλων που εμποδίζουν απελάσεις και άλλων που δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας στα ΚΥΤ. «Φυσικά, για όλα αυτά τα θέματα, συνεργαζόμαστε με τις διωκτικές αρχές», αλλά χρειάζονται «δαπάνες που πρέπει να βαρύνουν τον δικό μας προϋπολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό άλλων συναρμόδιων υπουργείων», επισήμανε.

Παραμένει βέβαια ο φόβος ότι τα... κυκλώματα θα αποδειχτούν κάτι σαν τις αλήστου μνήμης και αγνώστου έργου ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους που σιτίζονταν από τον πακτωλό των αμαρτωλών μυστικών κονδυλίων στο παρελθόν.

Ως προς τη σωρεία μετακλητών με τους οποίους στελεχώνει τη διοικητική δομή του υπουργείου, και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, ο κ. Μηταράκης επικαλέστηκε «αυξημένες ανάγκες προσωπικού» μέχρι να γίνει δυνατή η στελέχωση του υπουργείου με μόνιμους υπαλλήλους. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανακοινώθηκαν πάντως στη «Διαύγεια» και νέοι διορισμοί μετακλητών στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Δεν έδωσε εξηγήσεις

Για τις απευθείας αναθέσεις με σκανδαλώδεις διαδικασίες, ο κ. Μηταράκης επικαλέστηκε την έκτακτη κατάσταση τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού, όταν χρειάστηκε να κατασκευαστούν άμεσα δυο δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες.

Δεν εξήγησε όμως γιατί παρατείνεται η δυνατότητα απευθείας συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 ούτε τι άλλαξε από τότε που η Ν.Δ. βρισκόταν στα κάγκελα τόσο για τον διορισμό μετακλητών όσο και για τις απευθείας συμβάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια αναγνώρισε ότι ήταν τελείως έωλη η αντιπολιτευτική της ρητορική.

Την απόσυρση προβληματικών διατάξεων που γενικεύουν την κράτηση και υπονομεύουν βάναυσα τη δίκαιη και ορθή διαδικασία ασύλου προς όφελος της ταχύτητας ζήτησαν επίσης οργανώσεις και φορείς, όπως και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός αρκέστηκε να υπεραμυνθεί της πολιτικής των μηδενικών αφίξεων. Αρνήθηκε όμως να προβεί σε εξέταση των σοβαρών καταγγελιών και στοιχείων για επαναπροωθήσεις στον Εβρο και στα νησιά, αποδίδοντας τα στοιχεία σε... αντεθνική, τουρκική προπαγάνδα. Παρουσίασε επίσης σαν δικό του και μόνιμο έργο τον τετραπλάσιο αριθμό αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου τον Απρίλιο.

Του διέφυγε ωστόσο αφενός ότι η υπηρεσία δεν δέχεται νέα αιτήματα από τις αρχές Μαρτίου λόγω κορονοϊού αλλά και ότι οι υποθέσεις που επεξεργάστηκε αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό αιτήματα Σύρων που υπάγονται στην ταχύρρυθμη διαδικασία.

Ξέχασε επίσης να αναφέρει ότι επί Ν.Δ. διπλασιάστηκαν οι εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου, από περίπου 65.000 τον Αύγουστο σε 126.000 τον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή, παρουσίασε σαν απόδειξη αλλαγής πολιτικής τις περίπου 140 απελάσεις προς την Τουρκία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έναντι περίπου 190 όλο το 2019, χωρίς να αναφερθεί στον διακηρυγμένο στόχο των 20.000 απελάσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Κριτική από αντιπολίτευση

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός μίλησε για αντιποίηση δημόσιας αρχής και παράκαμψη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα με την τοποθέτηση μετακλητών. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις.

Η χώρα θα καταδικαστεί, όπως και στο παρελθόν», σημείωσε, επισημαίνοντας τις νέες ασφυκτικές προθεσμίες της διαδικασίας ασύλου, τις διατάξεις για την ασφαλή τρίτη χώρα, αλλά και τη δυνατότητα του κράτους να επιλέγει αυτό, αντί για τον εξεταζόμενο, τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξη ασύλου.

Επισήμανε επίσης τη διεύρυνση της διοικητικής κράτησης, που γίνεται κανόνας κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, την κατάργηση της δυνατότητας χορήγησης καθεστώτος προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, που αναμένεται να δημιουργήσει πληθυσμούς που θα κινούνται σε γκρίζα ζώνη, όπως και τη στοχοποίηση των εργαζομένων των ΜΚΟ και των εθελοντών. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και καταμερισμού των προσφύγων σε όλη την επικράτεια.

«Μέσα σε έξι μήνες έχετε καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσετε τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου», υπογράμμισε και ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης. «Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία κυβερνά κατά παρέκκλιση», ανέφερε, εγείροντας ζητήματα συνταγματικότητας για την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις ευθύνης. «Συνεπάγεται πελατειακή πρακτική, αλλά και αφαιρεί τη θεσμική μνήμη από το Δημόσιο, την πετάτε στα σκουπίδια», σημείωσε.

Και χαρακτήρισε «απερίγραπτη» τη διάταξη για το Μητρώο των ΜΚΟ, που συμπληρώνει το προϋπάρχον μητρώο με καταγραφή των μελών και όλων των συνεργατών όλων των εμπλεκόμενων οργανώσεων σε θέματα μετανάστευσης, ασύλου και ένταξης. «Αυτά ούτε στη Ρωσία δεν γίνονται», υπογράμμισε.

Στην απουσία προληπτικών μέτρων προστασίας των προσφυγικών δομών από τον κορονοϊό και στον κίνδυνο διαμόρφωσης σύγχρονων κρεματορίων αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Δεν συναινούμε στη δημιουργία καθεστώτος φυλακών ψυχών, ούτε στη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες πονεμένων ανθρώπων ανά την Ευρώπη» σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Τη γνωστή ξενοφοβική ρητορική του «εποικισμού των λαθροεισβολέων» χρησιμοποίησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ
Εξηγήσεις για τα 133 εκατ. ευρώ που ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταρακης ώστε να κατασκευαστούν μόλις τρία ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι οργανώσεις ξεσπαθώνουν για το νομοσχέδιο «εκκαθάρισης» δικαιωμάτων
Γενίκευση της κράτησης σε αντίθεση με όσα ορίζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, κατάργηση της προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, συρρίκνωση των εγγυήσεων της διαδικασίας ασύλου στο όνομα της επιτάχυνσής...
Οι οργανώσεις ξεσπαθώνουν για το νομοσχέδιο «εκκαθάρισης» δικαιωμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Aπεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου.
Aπεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρόντηξε το Βροντάδο εναντίον του Μηταράκη
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Χίο η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό, με την απειλή διακοπής να επικρέμαται στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Βρόντηξε το Βροντάδο εναντίον του Μηταράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ιερό» ξύλο στον Προφήτη Ηλία
Κλοτσηδόν απομακρύνθηκαν από τον εφημέριο του ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, και δύο αντιδήμαρχοι ● Καταγγελία στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25.
«Ιερό» ξύλο στον Προφήτη Ηλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο
Με διατήρηση της αναλογίας «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου, θα προγραμματιστούν οι προσλήψεις και το 2021.
Διατηρείται η αναλογία «1 προς 1» στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας