• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.6°C
  4 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.6°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λύση για τραπεζάκια, αγωνία για τους εργαζόμενους

 • A-
 • A+
Νέο, ευέλικτο, αλλά προσωρινό πλαίσιο υπόσχεται η κυβέρνηση ● Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

«Τραπεζάκια έξω και... παντού» φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθούν παραπάνω τετραγωνικά μέτρα σε δημόσιους χώρους στα καταστήματα της εστίασης που έχει σχεδιαστεί να επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου υπό την τήρηση των κανόνων για τις αποστάσεις που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή, χωρίς να αποκλείεται η επανεκκίνηση να επισπευσθεί εντός του Μαΐου.

«Ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος» (!), είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης (MEGA), προσθέτοντας: «Οπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ για αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που διατίθενται στα καταστήματα σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε.

Το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε το μέγαρο Μαξίμου, οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Είναι, ωστόσο, ένα ερώτημα αν για τον κλάδο της εστίασης, που μαζί με τον τουρισμό έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από το μεγάλο λοκ ντάουν, ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων και η έκταση που θα διαθέτουν τα καταστήματα είναι πράγματι το πρώτο και το κυριότερο ζήτημα για τη δύσκολη επανεκκίνηση. Μαζί με τον τουρισμό, ο κλάδος της εστίασης και του επισιτισμού, συμβάλλουν σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ.

Μόνο ο χώρος της εστίασης, από τα μικρά καφέ, τα ταχυφαγεία και τα σουβλατζίδικα της γειτονιάς, μέχρι τα εστιατόρια και τα μπαρ των μεγάλων πόλεων και των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών, πραγματοποιεί ένα τζίρο άνω των 4 δισ. τον χρόνο, απασχολεί σταθερά ή εποχικά περί τους 450.000 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 12% του εργατικού δυναμικού και περιλαμβάνει τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις, μικρές στην πλειοψηφία τους, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν δίλημμα αν αντέχουν να ξανανοίξουν. Είναι αμφίβολο, λοιπόν, αν η προτεραιότητά τους είναι το πόσα τραπεζάκια έξω θα διαθέτουν, αν δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα χρέη τους, τον ΦΠΑ στην εστίαση, τα μέτρα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, η συζήτηση για την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου εν όψει της επαναλειτουργίας τους, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

ΒΟτι η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου. Στο μέγαρο Μαξίμου επέλεξαν να αναλάβουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών οι δήμοι, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, θεωρούν ότι κάθε δήμος έχει άλλες ανάγκες.

Ωστόσο ζήτημα εγείρεται σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι δήμοι θα διαχειρίζονται τον διαγκωνισμό ανάμεσα σε καταστηματάρχες για την απόκτηση παραπάνω τ.μ. δημόσιου χώρου.

β) Οτι οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων. (Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση μιλούσε για άνοιγμα σε πρώτη φάση μόνο των εξωτερικών χώρων).

γ) Οτι τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοιχτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

δ) Οτι η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και ε) ότι δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

«Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσουν ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περιορισμοί για την εστίαση, καθώς και για τα εμπορικά κέντρα, να αρθούν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που έχει προγραμματιστεί, λέγοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για την εστίαση θα παρθούν μετά τις 18 Μαΐου.

Δύσκολες ισορροπίες για τον δημόσιο χώρο καλούνται να τηρήσουν οι δήμοι

Μια δύσκολη εξίσωση θα κληθούν να λύσουν οι δημοτικές αρχές της χώρας με την επικείμενη επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων εντός των οποίων τα μαγαζιά θα μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα μοιάζει να κινείται ενάντια στο δικαίωμα των πεζών στον ελεύθερο χώρο. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι πολίτες απόλαυσαν δρόμους πόλεων που αποτελούν όμορφες περιπατητικές διαδρομές. Θα ανατραπούν ξαφνικά τα δικαιώματά τους στις πόλεις τους από μια μαζική παράδοση δημόσιου χώρου στις επιχειρήσεις, στον απόηχο των χθεσινών κυβερνητικών κατευθύνσεων;

Εν όψει του ανοίγματος των καταστημάτων στη δεδομένη συγκυρία οι δήμαρχοι προτάσσουν την ανάγκη τήρησης των απαραίτητων ισορροπιών: «Να σταθμίσουμε όλοι την ανάγκη της εστίασης να μείνει όρθια και να διατηρήσει θέσεις εργασίας, αλλά και την, πολύ σημαντική, ανάγκη του πολίτη να χαρεί τον δημόσιο χώρο, να περπατήσει, να μη σκοντάφτει σε τραπεζοκαθίσματα» τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου.

Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, στην «Εφ.Συν.»

Πρέπει και η εστίαση να μείνει όρθια και οι πολίτες να χαίρονται τον δημόσιο χώρο

Η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου κατέληξε σε κατευθυντήριες γραμμές. Οι δήμοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το ποια καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν τραπεζοκαθίσματα σε επιπλέον δημόσιο χώρο που θα τους παραδοθεί δωρεάν και ποια θα τύχουν μείωσης δημοτικών τελών έως 50%.

Γενικές οδηγίες θα δοθούν στους δήμους το προσεχές διάστημα από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν μπορούν είναι συγκεκριμένες, καθώς η εφαρμογή του νέου προσωρινού πλαισίου θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Διαφορετικές επιλογές θα υπάρξουν όχι μόνο ανάμεσα σε περιοχές, αλλά πιθανόν και ανάμεσα σε καταστήματα που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο: για παράδειγμα μπορεί ένα κατάστημα να έχει πρόσθετο περιθώριο για τραπεζοκαθίσματα, το διπλανό του όμως να μπορεί να τύχει μόνο της διευκόλυνσης για μείωση τελών. «Μια άλλη ιδέα, που δουλεύει στο εξωτερικό, είναι, αντί να παραχωρείς πεζοδρόμια, να αδειάζεις μια ή δύο θέσεις στάθμευσης και εκεί να αναπτύσσει το κατάστημα τραπεζοκαθίσματα με μια μικρή εξέδρα. Δεν είναι βέβαια εύκολη λύση σε περιοχές που ο κόσμος έχει ανάγκη πάρκινγκ» περιγράφει ο κ. Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν δήμαρχοι που θα προτιμήσουν τη μείωση των δημοτικών τελών αντί της παραχώρησης πρόσθετου χώρου στα καταστήματα.

Αλλωστε πολιτικό κόστος μπορεί να προκαλέσει σε έναν δήμαρχο και η δυσφορία του κόσμου από την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. «Δεν θέλουμε να ισοπεδωθούν οι πόλεις. Η εστίαση ήταν πάντα διεκδικητική και έχει κερδίσει κοινόχρηστο χώρο. Δεν μπορείς να δώσεις πολύ παραπάνω» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ότι στο νέο πλαίσιο για τα καταστήματα, «που δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 3-4 μήνες», θα πρέπει «να γίνουν και πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Να υπάρξει νέο, ταχύτερο νομικό πλαίσιο που θα μας δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στην τάξη επιχειρηματίες που δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο».

Για εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα της Αθήνας διαβεβαιώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος. «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολο να ελέγξεις μια πόλη σε απόλυτο βαθμό. Θα πρέπει όμως να καταλάβει ο επιχειρηματίας ότι δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος του πολίτη, αλλά και ο πολίτης ότι και αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν» τονίζει.

Αρκούν όμως οι εντατικοί έλεγχοι; Μήπως δημιουργηθούν νέα προβλήματα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις; Ο Αρ. Βασιλόπουλος, τέως δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας ο οποίος κατά τη θητεία του έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του δημόσιου χώρου, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.»: «Είναι προτιμότερο να ενισχυθούν οικονομικά τα μαγαζιά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με απαλλαγή τελών και δωρεάν χρήση του κοινόχρηστου χώρου που ήδη αξιοποιούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Οπως προειδοποιεί, «αν υπάρχουν ήδη στις πόλεις μας φαινόμενα αυθαιρεσίας, δεδομένης της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, και αν βγαίνει η ίδια η κυβέρνηση και παροτρύνει τους καταστηματάρχες να πάρουν περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα δυσκολεύονται να προσπελάσουν πεζοί και άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Ανοίγει παράλληλα μια κερκόπορτα συναλλαγής και συνδιαλλαγής δημοτικών αρχών με επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης. Ακόμα ο ένας επιχειρηματίας θα προσπαθεί να καταλάβει χώρο σε βάρος άλλου επιχειρηματία και όλοι μαζί θα κινηθούν σε βάρος του κοινόχρηστου χώρου. Οντως πρέπει να βοηθηθούν όλα τα καταστήματα, όχι όμως σε βάρος του κοινού καλού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στολές για Κύκλωπες
Με υπερμεγέθη στις προστατευτικές στολές προμήθευσε ο δήμος Θεσσαλονίκης τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Στολές για Κύκλωπες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
#estiasigreece Καζάνι που βράζει ο επισιτισμός
Τα τραπεζάκια μέσα, οι καρέκλες πλαγιασμένες ή αναποδογυρισμένες, οι είσοδοι κλειδαμπαρωμένες. Κι όμως, σε αντίθεση με την ακινησία των άδειων χώρων, η πρώτη ημέρα του λουκέτου στην εστίαση βρήκε τους...
#estiasigreece Καζάνι που βράζει ο επισιτισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη της διοίκησης αλλά «η ευθύνη των εργαζομένων»
Σε συνάντησή τους με εργαζόμενους στον Δήμο Θεσσαλονίκης για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει μετά τα τρία κρούσματα κορονοϊού στις διοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας, η Διοίκηση υπογράμμισε την ατομική ευθύνη...
Τα λάθη της διοίκησης αλλά «η ευθύνη των εργαζομένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καφές, αντισηπτικό και μάσκα
Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης μετά από 72 ημέρες και οι πολίτες επιστρέφουν έστω και διστακτικά στην αγαπημένη τους συνήθεια, τον καφέ.
Καφές, αντισηπτικό και μάσκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση εν όψει της 25ης Μαΐου εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (www.efet.gr) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης...
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας