Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Γουίλι, ο μαύρος... σκλάβος από το Κονγκό

Ο Willy M. αναχωρεί με το τρένο από τον σταθμό Λιανοκλαδίου για τη Θεσσαλονίκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γουίλι, ο μαύρος... σκλάβος από το Κονγκό

  • A-
  • A+
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει την εφιαλτική ιστορία που έζησε ο 47χρονος Κονγκολέζος Willy M. που έπεσε θύμα ξεδιάντροπης εργασιακής εκμετάλλευσης στη Γλύφα Φθιώτιδας, όπου δούλευε σκληρά για να θρέψει τα επτά παιδιά του • Η ιστορία του, ευτυχώς, είχε αίσιο τέλος χάρη στην καταλυτική βοήθεια από τον Δήμο Λαμιέων και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Από έναν εφιάλτη γλίτωσε ο Willy M., 47χρονος αιτών άσυλο με καταγωγή από το Κονγκό. Θέλοντας να βρει μια εργασία που θα του επιτρέψει να θρέψει τα επτά παιδιά του που βρίσκονται στην πατρίδα του, έπεσε θύμα απίστευτης εργασιακής εκμετάλλευσης.

Εφυγε από τη φάρμα στη Φθιώτιδα στην οποία εργαζόταν σκληρά, χωρίς να λάβει τα δεδουλευμένα που είχε συμφωνήσει με τον εργοδότη του, βρέθηκε μόνος για δύο ημέρες στην ύπαιθρο όπου ασθένησε, μέχρι να βρει μια χείρα βοηθείας από τον Δήμο Λαμιέων και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που του εξασφάλισαν κατάλυμα και ζεστό φαγητό και τον βοήθησαν να επιστρέψει στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος θα καταθέσει για την υπόθεσή του στο Τμήμα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ο Willy M. έξω από το νοσοκομείο Λαμίας. Στο μέσο της φωτογραφίας ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας Λαμιέων, Παναγιώτης Στασινός. Δεξιά, η εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, Μαριάνθη Ντούβα

Ο Willy βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2019. Διαθέτει όλα τα νόμιμα έγγραφα και περιμένει τη σε πρώτο βαθμό εξέταση της αίτησής του για άσυλο. Από τη Λέρο, μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενείται σε μισθωμένο διαμέρισμα, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης «Estia», της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε σε πρόγραμμα εύρεσης εργασίας. Από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων «Blue Refugee Center» της «Solidarity Now», βρήκε δουλειά σε μια αγροκτηνοτροφική μονάδα στη Γλύφα Φθιώτιδας. Ο εργοδότης του είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα προσφέροντας θέση εργασίας.

Ο Willy περιέγραψε στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ότι έπιασε δουλειά στις 26 Φεβρουαρίου. Ο εργοδότης του τού έδειξε ένα τροχόσπιτο για στέγη, του είπε να πηγαίνει σε μια ταβέρνα για την καθημερινή του διατροφή και του υποσχέθηκε μισθό 500 ευρώ για τη σκληρή χειρωνακτική εργασία της φάρμας. Ο Willy βρέθηκε να εργάζεται μόνος, καθώς ο εργοδότης του παρέμενε στην κατοικία του στην Αθήνα.

Συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα εργασίας, ο Willy δεν έλαβε τον μισθό του. Πέραν τούτου, όπως κατήγγειλε ο ίδιος με μηνυτήρια αναφορά του στην αστυνομία, ο εργοδότης του υπερτιμολογούσε τη διατροφή του και την αφαιρούσε από τον μισθό του. Στην καταγγελία του ο Willy περιέγραψε ότι ο εργοδότης του τον εκβίαζε, του έλεγε συνεχώς ψέματα ότι θα τον πληρώσει και τον έβαζε να υπογράφει για τα τρόφιμα που δεν κατανάλωνε...

Τον δεύτερο μήνα, απεγνωσμένος ο Willy είπε στο αφεντικό του ότι θέλει να φύγει και ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Ο εργοδότης, σύμφωνα με τις περιγραφές του εργάτη, εξοργίστηκε και τον εκβίασε να δουλέψει παραπάνω για να τον πληρώσει. Ο Willy φοβήθηκε για τη σωματική του ακεραιότητα. Επειτα από καβγά, ο εργάτης αποφάσισε να δεχτεί τα μόλις 290 ευρώ που του έδωσε ο εργοδότης του.

Εφυγε με τα πόδια από τη φάρμα. Εμεινε δύο ημέρες στην ύπαιθρο. Την τρίτη ημέρα τον εντόπισαν αστυνομικοί στο Λιμεναρχείο Γλύφας. Τους περιέγραψε τι είχε συμβεί. Εξασθενημένος ο ίδιος, είχε εμφανίσει πυρετό και βήχα. Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας. Υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό που βγήκε αρνητικό. Εξήλθε υγιής από το νοσοκομείο. Εκεί τον επισκέφθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων και ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Π. Στασινός, καθώς και η Μαριάνθη Ντούβα, εθελόντρια και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Willy φιλοξενήθηκε στο Γ’ ΚΑΠΗ Λαμίας όπου έφτασε εξαντλημένος και πεινασμένος. «Είχε χάσει οκτώ κιλά. Του δώσαμε μια μερίδα κοτόπουλο με πατάτες από το συσσίτιο του δήμου. Ζήτησε ακόμη δύο. Εφυγε για τη Θεσσαλονίκη κλαίγοντας από ευγνωμοσύνη», διηγείται ο κ. Στασινός στην «Εφ.Συν.».

Καθώς ο Willy μιλά μόνο τη γαλλική γλώσσα, η κ. Ντούβα ανέλαβε τη μετάφραση στους αστυνομικούς που πήραν αναλυτική κατάθεση και τον ρώτησαν αν θέλει να κάνει μήνυση. Η κ. Ντούβα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» για τον Willy: «Ενας ευγενέστατος άνθρωπος, αλλά φοβισμένος. Οταν ρωτήθηκε για τη μήνυση, είπε “μου φέρθηκαν καλά οι Ελληνες, δεν θέλω να βλάψω κανέναν”. Του εξηγήσαμε ότι ο ίδιος είναι που τον έβλαψαν και πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη». Τότε, με οργή και λέγοντας ότι δούλεψε πολύ σκληρά, ο Willy δέχτηκε να προχωρήσει σε μήνυση.

Ο Δήμος Λαμιέων τού έβγαλε εισιτήριο προκειμένου να επιστρέψει με το τρένο στη Θεσσαλονίκη, με προχθεσινό δρομολόγιο. «Εφυγε ο φόβος από το πρόσωπό του την Κυριακή! Οταν του δώσαμε ρούχα, τα έσφιγγε σαν παιδί που μόλις του έδωσαν καινούργιο παιχνίδι. Σας το λέω χωρίς υπερβολή. Μας έλεγε “έχετε κάνει τόσο πολλά για μένα. Δεν έχω να σας δώσω τίποτα, μόνο συναισθήματα”», θυμάται η κ. Ντούβα. Στόχος του Willy, να βρει μια καλύτερη δουλειά και να πάρει το πολυπόθητο χαρτί ασύλου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
Η έκτακτη, ακραία και αμφισβητούμενη πολιτική αποτροπής και παράνομων επαναπροωθήσεων που εφάρμοσε στα σύνορα τον Μάρτιο η κυβέρνηση, αποτυπώθηκε στα στοιχεία των αφίξεων του Μαρτίου.
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
Aνθρακες τα κυβερνητικά σενάρια περί σχεδίου της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες που... νοσούν ● Ο Ν. Μηταράκης «άδειασε» τον Γ. Κουμουτσάκο.
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ράπισμα από ΟΗΕ για την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα
«Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου», δήλωσε ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις...
Ράπισμα από ΟΗΕ για την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»
Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μας καταλογίζει ο κ. Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, σχετικά με όσα γράφαμε στις 10/2 για αιτούντα άσυλο από τη Σενεγάλη. Είναι όμως έτσι;
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι
Πιο εκτεταμένη και πιο σημαντική εμπλοκή στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, το γνωστό EASO.
Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας