Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοταχώς προς την εξ αποστάσεως και μασκαρεμένη κανονικότητα

Ολοταχώς προς την εξ αποστάσεως και μασκαρεμένη κανονικότητα

  • A-
  • A+
Πρεμιέρα σήμερα στη μερική «επιστροφή». ● Πυρετός προετοιμασιών από τα καταστήματα. ● Ποιοι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ποια τα πρόστιμα και οι διευκρινίσεις για τη χρήση της μάσκας.

Επί ποδός ήταν τα τελευταία 24ωρα εργαζόμενοι, καταστηματάρχες και πολίτες, αδημονώντας για τη λήξη της καραντίνας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ακόμα και χθες Κυριακή, πίσω από τις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων έβλεπες μασκοφόρους υπαλλήλους να καθαρίζουν πυρετωδώς, απολυμαίνοντας τους χώρους και τοποθετώντας αντισηπτικά παντού, για να είναι έτοιμοι για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στις προετοιμασίες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, όπου τα ψαλίδια θα πάρουν φωτιά και οι αισθητικοί θα δουλεύουν υπερωρίες για να περιποιηθούν τους ακούρευτους και ακαλλώπιστους πελάτες, στο εξοντωτικό ωράριο από τις τις 7 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ. Εντατικές είναι και οι προετοιμασίες στα υπόλοιπα καταστήματα που ανοίγουν από σήμερα στις 10 το πρωί (βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα οπτικών, αθλητικών και ηλεκτρονικών ειδών), τηρώντας τον κανόνα των 4 ατόμων ανά 20 τετραγωνικά.

Ηδη από το Σαββατοκύριακο έτοιμα ήταν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με απαγορευτικές ταινίες πλαστικού να καλύπτουν τα καθίσματα που θα παραμένουν κενά για να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Προσβάσιμα από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα, με το ωράριο που ίσχυε και πριν, θα είναι τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου του Δήμου Αθηναίων που είχαν κλείσει λόγω κορονοϊού, όπως ο Εθνικός Κήπος, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Λυκαβηττός κ.ά.

Από αύριο Τρίτη, ανοίγουν ανοιχτοί χώροι άθλησης του Δήμου Αθηναίων για ατομικές προπονήσεις, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Συγκεκριμένα ανοίγουν το Αθλητικό Κέντρο Στίβου Γκράβας, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε έως 15 άτομα ανά ώρα, και τέσσερα γήπεδα τένις (Ρουφ, Ελληνορώσων, Γουδή, Ανω Πατήσια)

«Ξεκινάμε μια καινούργια φάση», «δεν υποστηρίζουμε ότι η δυσκολία πέρασε», «δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα ξαναγυρίσει στο πριν». Με τα λόγια αυτά σηματοδότησε τη χθεσινή, τελευταία ενημέρωση της πρώτης φάσης του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, που χαρακτηρίστηκε από το βαρύ απαγορευτικό κυκλοφορίας, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, υποπτέραρχος, λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο διευθυντής Υγειονομικού της Πολιτικής Αεροπορίας, που αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα, μίλησε για είσοδο «σε μια σχετική κανονικότητα με προσεκτικά και αργά βήματα» όπου «δεν ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό».

Απαρίθμησε με σειρά προτεραιότητας τα βασικά μέτρα για την προστασία μας από τον κορονοϊό -τήρηση απόστασης πάνω από 1,5 μέτρο από τους άλλους, υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και μάσκα για την κάλυψη του προσώπου- και δεν ξέχασε να αναφερθεί στην ατομική ευθύνη που, όπως είχε περιγράψει στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει «όποιος κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού του».

Η μάσκα που μονοπώλησε τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας μέχρι πρότινος ήταν αναποτελεσματικό μέτρο, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Σήμερα όχι μόνο η μη χρήση της σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) επιφέρει υψηλό πρόστιμο (150 ευρώ!), αλλά η ίδια επιτροπή συστήνει τη γενικότερη χρήση της, σύμφωνα με τον Δ. Χατζηγεωργίου.

«Οταν λέμε μάσκα εννοούμε τη χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο», εξήγησε ο Δ. Χατζηγεωργίου και αναφέρθηκε στις λεπτομερείς οδηγίες που ενέκρινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει μία τέτοια αυτοσχέδια μάσκα, αλλά και οδηγίες για την επιλογή του είδους του υφάσματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι βαμβακερό 100% (π.χ. ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες, βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirts), το είδος της ύφανσης, η οποία πρέπει να είναι πυκνή, και σε πόσες στρώσεις (δύο).

Ο πιο βασικός κανόνας στη χρήση της μάσκας είναι ότι πρέπει να εφαρμόζουμε πάντα υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα αφ’ ενός πριν τοποθετήσουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας, αφ’ ετέρου πριν και μετά την αφαίρεσή της, ενώ δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα ειδικά στην εξωτερική επιφάνεια η οποία δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένη. Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί, ενώ η απόρριψη της με ασφαλή τρόπο γίνεται κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη), ύστερα από κάθε χρήση πρέπει να πλένεται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60-90 βαθμούς και αφού στεγνώσει και σιδερωθεί μπορεί να ξαναφορεθεί.

Ο κύριος σκοπός της χρήσης της μάσκας από το ευρύ κοινό, αποσαφήνισε ο υποπτέραρχος, είναι η προστασία των ανθρώπων οι οποίοι είναι στο περιβάλλον μας από τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης που μπορεί να εκσφενδονιστούν με τον βήχα, την ομιλία ή το φτάρνισμα και θύμισε ότι «πρέπει πάντα να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε άρρωστοι και δεν θέλουμε να διασπείρουμε την ασθένεια στους γύρω μας».

Ο Δ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στις μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θύμισε ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε εκείνες με βαλβίδα εκπνοής (FFP 2, FFP 3) οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού όταν τις φοράει κάποιος που είναι ήδη φορέας και προορίζονται αποκλειστικά για χρήση από τους υγειονομικούς.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους ή σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Η κυβέρνη ομολογεί ότι πλέει σε «νερά αχαρτογράφητα»

EUROKINISSI /ΑΠΕ POOL ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η έναρξη της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας είναι γεγονός και από σήμερα οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να στέλνουν το γνωστό SMS ή να έχουν γραπτή άδεια προκειμένου να βγουν απ’ το σπίτι, ενώ θα μπορούν να επισκέπτονται κομμωτήρια και συγκεκριμένα καταστήματα λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης.

Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι πλέουν σε «αχαρτογράφητα νερά», εξ ου και η άρση των μέτρων, η οποία θα γίνεται βήμα βήμα κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών, θα αξιολογείται ανά εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο στο μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν αλλαγές στον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί ή και επαναφορά περιορισμών σε ορισμένες περιπτώσεις εάν κριθεί ότι χρειάζεται.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα. Αν χρειαστεί να σταματήσουμε ένα βήμα θα το εξετάσουμε. Αν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε. Θα πηγαίνουμε σταδιακά». Προσέθεσε ακόμα ότι «καθημερινά στην πρωινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έχει όλα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πώς εξελίσσεται η νόσος: αριθμό κρουσμάτων, αριθμό κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και ενημέρωση για την κατάσταση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Εχει ενημέρωση για το υγειονομικό υλικό, για εστίες που θα μπορούσαν σε τοπικό επίπεδο να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Ολα αυτά λαμβάνονται υπόψη, ακούει τις συμβουλές των ειδικών και δίνει τις κατευθύνσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου (εκτός των εμπορικών κέντρων), καθώς και να επιστρέψει στα σχολεία η Γ’ Λυκείου. Το θέμα του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων αναμένεται να εξακολουθήσει να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, καθώς έχουν διατυπωθεί πολλές σχετικές επιφυλάξεις, καθώς και κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και το άλλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει ξανά είναι βέβαια αυτό της Εκκλησίας. Από σήμερα θα επιτρέπεται η ατομική λατρεία και από τις 17 Μαΐου ανοίγουν οι ναοί στο κοινό και για τη Θεία Λειτουργία (με συγκεκριμένους κανόνες), με αποτέλεσμα να επανέρχεται το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, για την οποία η Εκκλησία επιμένει να αρνείται ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Παράλληλα προμηνύεται πολιτικός καύσωνας το καλοκαίρι, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την κατάθεση προς ψήφιση 26 νομοσχεδίων μέχρι την 31η Ιουλίου, την ώρα βέβαια που το αποτύπωμα της εφαρμογής των κανόνων κατά της πανδημίας παραμένει τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο συγκεντρώσεων. Και όλα αυτά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό να δίνουν και να παίρνουν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έξι μέτρα «κλειδώνουν» την Αττική: Τι ισχύει για τις μάσκες
Από σήμερα σε ισχύ επιπλέον έκτακτα μέτρα, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας αλλά και σε συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφους.
Έξι μέτρα «κλειδώνουν» την Αττική: Τι ισχύει για τις μάσκες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε μίνι καραντίνα και Λέσβος, Ζάκυνθος, Ημαθία - Παράταση μέτρων για 14 μέρες
Σε καθεστώς ειδικών μέτρων από αύριο Σάββατο, Λέσβος, Ζάκυνθος και Ημαθία, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς. Διακοπή πτήσεων από Καταλονία.
Σε μίνι καραντίνα και Λέσβος, Ζάκυνθος, Ημαθία - Παράταση μέτρων για 14 μέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση καραντίνας στον Αμπελώνα Λάρισας
Μέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 10 του μήνα, στον Αμπελώνα Λάρισας, μετά την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε κατοίκους της περιοχής.
Παράταση καραντίνας στον Αμπελώνα Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω από 60 αστυνομικοί σε καραντίνα, λόγω Covid-19
Στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, 12 αστυνομικοί τέθηκαν σε επτάημερη απομόνωση, αφότου ήρθαν σε επαφή με νεαρό συλληφθέντα από τη Σομαλία, ο οποίος στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό.
Πάνω από 60 αστυνομικοί σε καραντίνα, λόγω Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάσκα για όλους στο Δημόσιο, τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες
Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών υποδεικνύει τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία.
Μάσκα για όλους στο Δημόσιο, τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απροστάτευτη η υπηρεσία Ασύλου Πειραιά σε πιθανό κρούσμα κορονοϊού
Εργαζόμενος στην υπηρεσία ενημέρωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο η διοίκηση αδυνατεί να του διασφαλίσει άμεση διενέργεια τεστ και να πάρει μέτρα προστασίας για τους υπόλοιπους...
Απροστάτευτη η υπηρεσία Ασύλου Πειραιά σε πιθανό κρούσμα κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας