Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέμβαση πολιτών και τριών δημάρχων για τα έργα του ΟΛΠ-Cosco στον Πειραιά
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΣΙΝΑΣ

Παρέμβαση πολιτών και τριών δημάρχων για τα έργα του ΟΛΠ-Cosco στον Πειραιά

  • A-
  • A+

Παρέμβαση κατά του έργου του ΟΛΠ-Cosco στην Πειραϊκή επέκτασης της προβλήτας κρουαζιέρας κάνουν 23 πολίτες του Πειραιά, ανάμεσά τους και οι δήμαρχοι Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη Γ.Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Πειραιά με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών του λεκανοπεδίου και θέτουν την ερώτηση «ποιοι επιτρέπουν στην Cosco να συμπεριφέρεται αποικιοκρατικά ενάντια στην τοπική κοινωνία;».

Αναλυτικά η παρέμβαση των 23:

1.  Aπό τις αρχές Απριλίου του 2020 έχουμε γίνει μάρτυρες εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ στην θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής χερσονήσου πλησίον του σημείου της εισόδου-εξόδου του κυρίως λιμένος.
Πιο συγκεκριμένα προηγήθηκε η πόντιση σημαντήρων που οριοθέτησαν τα 140 στρέμματα της προγραμματισμένης επιχωμάτωσης της θάλασσας, βάσει του κατατεθειμένου, και αφορώντος και άλλα έργα στην λιμενική ζώνη, Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN) του ιδιωτικού πλέον ΟΛΠ ΑΕ. Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή προβλήτας μήκους 350 μέτρων για δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς επιπλέον των ήδη υπαρχουσών 11 θέσεων εντός του κυρίως λιμένος του Πειραιά.
2.  Tρεις φορτηγίδες με γερανούς, δύο ρυμουλκά και ένα γεωτρύπανο προβαίνουν σε εργασίες βυθοκόρησης στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή  χωρίς την  απαιτούμενη από την περιβαλλοντική νομοθεσία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)και μια ειδικότερη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
3.  Θέτουμε σε γνώση των πολιτών και των αρχών ότι στις 30-1-2020 μετά από συμφωνία των έξι δήμων της Περιφέρειας Πειραιά καθώς και επιστημονικών συλλόγων, συντάχθηκε ΠΟΡΙΣΜΑ βάσει του οποίου για την υλοποίηση του "MASTER PLAN" θεωρείται απαραίτητη η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) λόγω της σοβαρότητας των επεμβάσεων και των έργων από την Πειραϊκή έως το Πέραμα και την Σαλαμίνα συμπεριλαμβανομένων και των νέων προβλητών.
4.  Στις 25-2-2020 οι δικηγόροι Πειραιά Α. Γιαννούλου και  Ι. Καρδαράς κοινοποίησαν εξώδικα προς τα υπουργεία Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής επιφυλασσόμενοι ως πολίτες κάθε δικαιώματός τους  να προσβάλλουν πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης που αφορούν την νότια επέκταση των προβλητών ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων και ήδη υπάρχει η πρώτη απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
5.  Στις 6-4-2020 είκοσι (20) πολίτες του Πειραιά κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ με υπογράφοντα πληρεξούσιο δικηγόρο τον  Γ. Μπάλια ( Αναπληρωτή Καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) κατά των Υπουργών Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Οικονομικών  για την ακύρωση  Διοικητικών Αποφάσεων (της ΕΣΑΛ) αλλά και της σύμβασης παραχώρησης από το Δημόσιο στον ιδιωτικό ΟΛΠ ΑΕ δικαιωμάτων υλοποίησης επεμβάσεων στην λιμενική ζώνη, πάντοτε όμως σύμφωνα με το Ελληνικό και το Δίκαιο της Ε.Ε.
6.  Από τις ήδη κατατεθειμένες μελέτες επιστημονικών φορέων εξαιτίας της κατασκευής των νέων, εκτός του κυρίως λιμένα, προβλητών μήκους ως προελέχθη  350 μέτρων μέσα στην θάλασσα προκύπτουν:
α) Πρόσθετη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με αέριους ρύπους από τα επιπλέον δύο (2) γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια των 5.000 επιβατών έκαστο
β)  Επιπλέον συγκοινωνιακή επιβάρυνση του ήδη κορεσμένου συγκοινωνιακά αστικού ιστού
γ)  Επιχωμάτωση και κατασκευή των προβλητών με άκρως τοξικά βυθοκορήματα προερχόμενα από τον πυθμένα του κυρίως λιμένος χωρίς εξειδικευμένες μελέτες για την επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών και στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.
7.  Στις 15/4/2020 το Δ.Σ. του Δήμου Πειραιά σε τηλεδιάσκεψη αποφάσισε ομόφωνα ότι οι εργασίες της ΟΛΠ ΑΕ πρέπει να διακοπούν άμεσα έως ότου κατατεθούν και εγκριθούν οι Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
8.  Την Τρίτη 21/4/20, μετά την διακοπή των εργασιών λόγω Πάσχα, οι φορτηγίδες και οι γερανοί της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO) επανήλθαν στην Πειραϊκή παρά την ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Πειραιά, που είναι και ο άμεσα πληττόμενος και ενδιαφερόμενος.
9.  Την Τετάρτη 29/4/20 δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα-καταπέλτης του Συνήγορου του Πολίτη που ζητεί από τις Αρχές την αναστολή των εργασιών της COSCO στην Πειραϊκή, έως την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ COSCO NA ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Κάνουμε έκκληση σε Δήμους, Επιμελητήρια, Επιστημονικούς φορείς, Δημοτικές Παρατάξεις και άλλες κοινωνικές οργανώσεις του Πειραιά και ευρύτερα καθώς και τις Δημόσιες Αρχές και τους καλούμε να συμβάλλουν στην προσπάθεια τήρησης της νομιμότητας όπως έπραξε έγκαιρα από τον Ιούλιο του 2019 ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (ΔΣΠ) ο οποίος με απόφαση του Δ.Σ. «...εστιάζει το ενδιαφέρον του ειδικά στο περιλαμβανόμενο στο "MASTER PLAN" έργο της επέκτασης του Επιβατηγού Λιμένα Πειραιά και κατασκευής σταθμού κρουαζιέρας (Νότια Ζώνη-Φάση Α) στο παρ/μα 7.2 του Ν4404/2016 ...και κρίνει ότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς δοθέντος ότι δεν προσκομίσθηκε περιβαλλοντική μελέτη ...ώστε να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία των πολιτών και τέλος επιφυλάσσεται εφόσον το κρίνει να προβεί σε ενέργειες ενώπιον οποιασδήποτε Εθνικής ή Ευρωπαϊκής Αρχής  για την διαφύλαξη των άνω δικαιωμάτων...».
Σήμερα που πληττόμεθα από την πανδημία του κορονοϊού, για άλλο ένα πρόσθετο λόγο καλούμεθα να συμβάλλουμε στην  αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στον Πειραιά με επιπτώσεις για όλο το λεκανοπέδιο.

Υπογράφουν: 

 1.   Σωτήρης Αλεξόπουλος – Συντ/χος Ναυτιλιακού Τομέα - Εκλεγμένος   Κοινοτικός σύμβουλος της Α΄ Δημ. Κοινότητας Δήμου Πειραιά  με τον συνδυασμό «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ».
2.   Νικολέτα Αλιφραγκή – Νομικός - Εκλεγμένη Κοινοτική σύμβουλος της Α΄ Δημ. Κοινότητας Δήμου Πειραιά  με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ ».
3.   Δήμητρα Βήνη – Παιδίατρος -Διευθύντρια Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας Νοσοκομείου Νίκαιας - Master στην Δημόσια Υγεία -  Εκλεγμένη  Κοινοτική  σύμβουλος της Α΄ Δημ. Κοινότητας Δήμου Πειραιά  με τον συνδυασμό «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ».
4.   Χρήστος Βρεττάκος – Δήμαρχος  Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
5.   Ανθή Γιαννούλου – Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος της ΙΝΚΑ ΔΙ.ΚΑ.Π.-Δικαιώματα Καταναλωτών-Πολιτών.
6.   Δημήτρης Γκερλές – Στέλεχος Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής   Πολιτικής- Εκλεγμένος Δημοτικός σύμβουλος  στο Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου Πειραιά με τον συνδυασμό  «ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ ».
7.    Ευάγγελος  Δαρζέντας – Εμπορικός Αντιπρόσωπος  - Εκλεγμένος Κοινοτικός σύμβουλος της Α΄ Δημ. Κοινότητας Δήμου Πειραιά  με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ ».
8.    Μαρία Ζορμπαλά – Ιδιωτική Υπάλληλος - Εκλεγμένη Κοινοτική σύμβουλος της Γ΄ Δημ. Κοινότητας Δήμου Πειραιά  με τον συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ ».
9.    Χρήστος Ηλιάδης -  Δικηγόρος – Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
10.   Γεώργιος Ιωακειμίδης – Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Δήμαρχος Νίκαιας- Ι.ΡΕΝΤΗ.
11.     Γεώργιος Καλτσάς – Δικηγόρος - Μέλος της διοίκησης  του  Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
12.     Ιωάννης Καρδαράς  – Δικηγόρος - Μέλος της διοίκησης  του  Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
13.  Ιωάννης Λαγουδάκης – Δήμαρχος Περάματος.
14.  Στυλιανός Λογοθέτης του Ξενοφώντος – Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ – Ομότιμο μέλος ΤΕΕ - Πρώην Δήμαρχος Πειραιά & Νίκαια.
15.  Γεώργιος Μπάλιας – Δικηγόρος - Καθηγητής  Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
16.  Αικατερίνη Μενδώνη  - Συνταξιούχος Τραπεζικός - Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
17.   Γεώργιος Σαμιώτης  – Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στο Δίκαιο της Θάλασσας- Διεθνές θεσμικό πλαίσιο της Ναυτιλίας. (Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών).
18.   Ευστάθιος Σκλαβενίτης  – Φυσικός (Καθηγητής ΜΕ) Αιρετός ΠΥΣΔΕ Πειραιά.
19.   Ιωάννης Σκούρτης – Γενικός Γραμματέας των περιπτερούχων Πειραιά «Αγία Τριάς».
20.   Βασίλειος Τσελέντης – Βιοχημικός με ειδίκευση στην περιβαλλοντική παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών και αέριων ρύπων -  Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά (Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών).
21.   Αναστάσιος Τσελεπίδης – Βιολόγος- Ωκεανογράφος - Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά (Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών).
22.   Μάνθος Τριαντάφυλλος - Δικηγόρος - Μέλος της διοίκησης του  Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
23.   Ιωάννης Χαραλαμπάκης – Φαρμακοποιός – Μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά - Υπεύθυνος του ΜΕΡΑ 25 για το Περιβάλλον και την  Πράσινη Μετάβαση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζει όψη το Καστράκι
Ένας μεγάλος χώρος πολιτισμού και αναψυχής, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί στα όρια των δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής...
Αλλάζει όψη το Καστράκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπαράθεση Μώραλη-Μπελαβίλα για προτεινόμενες παραιτήσεις
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για Ολους» ζήτησε από τον δήμαρχο να παραιτηθεί από του Δ.Σ. του ΟΛΠ κι εκείνος αξίωσε να υποβάλουν παραίτηση όσοι υπέγραψαν την παραχώρηση του λιμανιού στην Cosco.
Αντιπαράθεση Μώραλη-Μπελαβίλα για προτεινόμενες παραιτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή Μπελαβίλα για τη ματαίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
Η ματαίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η έγκριση ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ, προκάλεσε την έντονη...
Οργή Μπελαβίλα για τη ματαίωση της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ για υφιστάμενα και νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά συγκροτούν οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή που αφορούσε την απεργία των...
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Κλειστό παραμένει και σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco που ανήκουν σε εργολάβους και όχι στον ΟΛΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία...
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας