• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πείραμα της Μυκόνου και τα παλάτια στην άμμο...

 • A-
 • A+
Το εγχείρημα με τον τίτλο «Επιδημιολογική Επιτήρηση για Cοvid-19 στη Μύκονο» στηρίζεται σε ιδέα και χρηματοδότηση ιδιωτών, η υλοποίηση ανατέθηκε σε τέσσερις καθηγητές του ΕΚΠΑ και αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και των ντόπιων και των τουριστών ● Ερωτήματα προκύπτουν για την παράκαμψη αρμοδίων και εμπειρογνωμόνων, για τον πρόσφατα καταδικασθέντα έναν εκ των τεσσάρων καθηγητών και για το... Πανεπιστήμιο Υγείας.

Για «ένα πρωτοποριακό project με την κωδική ονομασία “Mykonos Cοvid-19 Experiment”», που θα «τρέξει» «dream team καθηγητών του ΕΚΠΑ, θα χρηματοδοτήσουν ιδιώτες Μυκονιάτες» και «θα μετατρέψει το “Νησί των Ανέμων” σε μοντέλο αξιολόγησης της μετάδοσης του κορονοϊού» ενημερώθηκε πρόσφατα το πανελλήνιο από το protothema.gr (22/4/2020).

Μαζί και ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν έχει εγκρίνει την εν λόγω μελέτη, απάντησε αρνητικά και δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα, ενώ από την πλευρά του και ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Κουκάς μάς δήλωσε άγνοια, διευκρινίζοντας πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

Ελεγχος τουριστών

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Αγγελος Χατζάκης, Γκίκας Μαγιορκίνης, Δημήτρης Παρασκευής και Βάνα Σύψα με επιστολή τους στους ιδιώτες χρηματοδότες περιγράφουν με λεπτομέρειες το εγχείρημα που φέρει τον τίτλο «Επιδημιολογική Επιτήρηση για Cοvid-19 στη Μύκονο».

Στην πρότασή τους αναφέρουν ότι «το επιδημικό κύμα της λοίμωξης Covid-19 είναι σε αναδρομή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει αναζωπύρωση του τουρισμού, στους μεγάλους τουλάχιστον προορισμούς, μετά την ανάκληση των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και δραστικού περιορισμού των επαφών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία στον πληθυσμό εφόσον μόνο 20.000-30.000 Ελληνες έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και ο ελληνικός πληθυσμός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αναζωπύρωση της επιδημίας. Ενα από τα πιθανά hot spots για αναζωπύρωση της επιδημίας είναι η Μύκονος λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που δέχεται από όλο τον κόσμο.

Η απάντηση σε πιθανή αναζωπύρωση είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα του εργαστηριακού ελέγχου με PCR για SARS-CoV-2 τόσο του πληθυσμού της Μυκόνου όσο και των τουριστών. Ο έλεγχος των τουριστών θα γίνεται κατά περίπτωση και το κράτος δεν είναι δυνατόν να αναλάβει το κόστος αυτό. Ο έλεγχος, όμως, του πληθυσμού της Μυκόνου είναι απαραίτητος τόσο για λόγους υγειονομικής προστασίας όσο και για λόγους κατοχύρωσης του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού».

Καμία εισήγηση

Από την παρουσίαση της οροεπιδημιολογικής μελέτης γίνεται αντιληπτό ότι η κατεύθυνσή της έχει σχέση με τη διαχείριση του εξωτερικού τουρισμού, για την οποία ωστόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει εισηγηθεί προς το παρόν. Μάλιστα ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει πως «είναι νωρίς να μιλάμε για τουρισμό, ίσως έχουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στα τέλη Μαΐου». Πώς επομένως προκαταβάλλεται από τους επιστήμονες ότι θα υπάρξει εξωτερικός τουρισμός φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας;

Εστω όμως ότι υπάρχουν σκέψεις για τον τουρισμό και χρήζουν επιστημονικής διερεύνησης. Μία τέτοια μελέτη δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στην επιδημιολογική στρατηγική του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού; Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική από πλευράς υπουργείου Υγείας, παρά την εκφρασμένη επιθυμία της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, του τουριστικού κλάδου και τις σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. Ούτε η Ε.Ε. έχει εκδώσει οδικό χάρτη για τον τουρισμό.

Πρόκειται επομένως για μία ανεξάρτητη παρέμβαση μίας ομάδας καθηγητών και ιδιωτών της Μυκόνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο επικεφαλής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης πρόσφατα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε κάθειρξη πέντε ετών με αναστολή.

Ο έτερος επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Βάνα Σύψα προμηθεύει την Επιτροπή με τις προβλέψεις για την πορεία τής νόσου στη χώρα μας μέσω μαθηματικών μοντέλων.

Το κόστος

Οι ιδιώτες που προσφέρονται να δώσουν 480.000 ευρώ για να καλύψουν το κόστος του πειράματος είναι ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο Φλώριος Ασημομύτης, κι ένας δικηγόρος, ο Στέλιος Γκαρίπης, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν δική του ιδέα να ζητήσει από την «dream team» (σ.σ. τους πανεπιστημιακούς) την εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου. Υποστηρίζουν δε ότι έχουν κι άλλους ιδιώτες στο πλευρό τους. Προβληματίζει πάντως μια συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ασημομύτης στην εφημερίδα «Μπαμ» πριν από λίγες μέρες, όπου τον ρωτούν αν γνωρίζει για την πρόσφατη καταδίκη του κ. Χατζάκη.

«Δεν γνωρίζω για την καταδίκη του κ. Χατζάκη. Οι επιστημονικοί συνεργάτες προτάθηκαν σε εμένα από το Πανεπιστήμιο Υγείας, δεν τους γνωρίζω καν φατσικά», απαντά αφοπλιστικά.

Κι ενώ ψάχνουμε όλοι πλέον το... Πανεπιστήμιο Υγείας, θα ήταν ευχής έργον να μας απαντήσουν οι έγκριτοι πανεπιστημιακοί που συμμετέχουν στην έρευνα, πότε και από ποιον πήραν έγκριση να την τρέξουν και κυρίως πού βρήκαν τα τεστ που θα χρησιμοποιήσουν για την υλοποίησή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας σε Πάρο, Μύκονο, Τήνο και Σαντορίνη
Έντονος είναι ο προβληματισμός των αρμόδιων αρχών για την εξάπλωση της πανδημίας σε συγκριμένες περιοχές, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία που...
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας σε Πάρο, Μύκονο, Τήνο και Σαντορίνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΔΕ, μετάλλαξη «Δέλτα» και τουρισμός
Τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη ζητούν οι αυτοδιοικητικοί για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας και την προστασία του τουριστικού προϊόντος.
ΚΕΔΕ, μετάλλαξη «Δέλτα» και τουρισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κληρώνει» την Παρασκευή για Μύκονο-Προς άρση τα περιοριστικά μέτρα
Ορατό το ενδεχόμενο να λήξει το μίνι lockdown νωρίτερα από τη Δευτέρα. Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή για την επιδημιολογική εικόνα στο νησί.
«Κληρώνει» την Παρασκευή για Μύκονο-Προς άρση τα περιοριστικά μέτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κυβερνητικές παλινωδίες, η Μύκονος και τα καμπανάκια για τον τουρισμό
Οργή στο νησί και προτάσεις από επιχειρηματίες και τοπική αυτοδιοίκηση για εναλλακτικά μέτρα. Ποια νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες, η Μύκονος και τα καμπανάκια για τον τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λοκντάουν α λα Μύκονος σε Ζάκυνθο και Χανιά
Στο «κόκκινο» οι δύο περιοχές λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου ● Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από 1.00 το βράδυ έως 6.00 το πρωί και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο στα...
Λοκντάουν α λα Μύκονος σε Ζάκυνθο και Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ η πανδημία εξαπλώνεται
Ξεκάθαρη παραδοχή από την Επιτροπή ότι η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών θα συνεχιστεί • Οριακή κατάσταση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ η πανδημία εξαπλώνεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας