Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα παράταση με ΠΝΠ σε συμβάσεις υπό αναστολή
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα παράταση με ΠΝΠ σε συμβάσεις υπό αναστολή

  • A-
  • A+
Συνεχίζονται τα προβλήματα στο ΕΡΓΑΝΗ με δικαιούχους επιδομάτων. Τι προβλέπει η απόφαση για το επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Με νέα ΠNΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σήμερα, ημέρα λήξης του 45ήμερου για τις επιχειρήσεις που πρώτες ενέταξαν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, θα δοθεί δεύτερη δυνατότητα επέκτασης. Η επέκταση για το καθεστώς αναστολής των συμβάσεων θα αφορά και τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων: όσες παραμείνουν σε αναστολή ή συνεχίσουν να έχουν προβλήματα λειτουργίας λόγω της πανδημίας (πληττόμενες). Για τη δεύτερη κατηγορία, η οποία θα λειτουργεί αλλά με προβλήματα, η δυνατότητα αναστολής δεν θα υπερβαίνει, κατά πληροφορίες, το 50% του προσωπικού.

Επίσης με την ίδια ΠΝΠ, εκτός απροόπτου, αναμένεται να προβλεφθεί η επέκταση περίπου 18 συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σύντομα και υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί απότομη μείωση αμοιβών και επιδομάτων. Το θέμα φέρεται ότι ετέθη χθες από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, οπότε και σύντομα αναμένεται να επιβεβαιωθεί, εάν τελικώς τηρηθεί η συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τη ΓΣΕΕ επί των εκκρεμών συμβάσεων εργασίας.

Προβλήματα στο ΕΡΓΑΝΗ

Oυδείς μπορεί να παραγνωρίσει το έργο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο μήνα για να βελτιωθεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες καταγγελίες φτάνουν στην «Εφ.Συν.» για εργαζόμενους που συνεχίζουν να έχουν προβλήματα στην καταχώριση της αίτησής τους για το επίδομα των 800 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομποσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, «δεκάδες είναι και οι καταγγελίες που φτάνουν στο συνδικάτο από εργαζόμενους που λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα Εργάνη δεν έχουν τη δυνατότητα εισόδου ή δυνατότητα ολοκλήρωσης της αίτησης».

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις εργαζομένων που δεν τους έχει καταβληθεί ούτε στο 2ο κύμα καταβολών το επίδομα και παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και έναν μήνα. Το συνδικάτο ζητεί έναν τρόπο επικοινωνίας ώστε να βρεθεί τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Πολλά είναι και τα ερωτήματα από λογιστές οι οποίοι ζητούν ακόμη μια ευκαιρία ώστε να καλυφθούν οι εκκρεμότητες σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τύχουν της έκπτωσης του ενοικίου.

Παράταση για ΑΠΔ

Το υπουργείο Εργασίας παρατείνει έως τις 15.05.2020 την προθεσμία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μισθολογικής περιόδου απασχόλησης Μαρτίου 2020. Η παράταση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων είτε είχε ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας όπως ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών. Με τις ΑΠΔ προσδιορίζονται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας, οι οποίες καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και η διαδικασία χρηματοδότησής τους.

Στο ΦΕΚ τα 600 ευρώ

Δικαίωμα στην ειδική αποζημίωση των 600 ευρώ θα έχουν και όσοι από τους 6 επιστημονικούς κλάδους δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε. Αρκεί να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (supportemployees.services.gov.gr) μέχρι τις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Υ.Α. που πήρε ΦΕΚ, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 600 ευρώ, στους δικαιούχους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Δικαιούχοι είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας (όπως αυτοί περιγράφονται στο Παράρτημα 1 της ΥΑ) και σύμφωνα με την επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητά τους βάσει ΑΦΜ. Δικαιούχοι της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι όλοι όσοι αιτήθηκαν συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης (υπ’ αριθμ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας) χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Οσοι από τους δικαιούχους είχαν υποβάλει αίτηση και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Οσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση δύνανται μέχρι τις 8 Μαΐου 2020 να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτουν. Σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της μετά την υποβολή αυτής στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού οφείλει να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN, τράπεζα) στον οποίον και θα καταβληθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνει το κύμα απολύσεων
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία στην αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για το τι συμβαίνει, αλλά κυρίως για το τι έπεται.
Η ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιώνει το κύμα απολύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
Στόχος του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων είναι να μπει τέλος στη «διαμπερή» κίνηση οχημάτων από το εμπορικό τρίγωνο ● Τι θα ισχύσει για τους μόνιμους κατοίκους και πώς η πανδημία ξαναγίνεται το πρόσχημα για...
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είναι συνταγματική η υποχρεωτική μετακίνηση των εργαζομένων εντός των ομίλων;
Καίρια παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή Εργατικού Δικαίου Δ.Α. Τραυλού-Τζανετάτου για την αμφιλεγόμενη ρύθμιση της ΠΝΠ.
Είναι συνταγματική η υποχρεωτική μετακίνηση των εργαζομένων εντός των ομίλων;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
O Θεοδωρικάκος φτιάχνει τον δικό του «Φιλόδημο»
Κάθε ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο «πρόγραμμα» θα απαιτεί απόφαση του ίδιου του υπουργού, κατόπιν εισήγησης αρμόδιας πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης.
O Θεοδωρικάκος φτιάχνει τον δικό του «Φιλόδημο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές των συμβάσεων και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
Τι προβλέπουν τα κυβερνητικά μέτρα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορολόγητο και ακατάσχετο είναι το επίδομα.
Στην ΕΡΓΑΝΗ οι αναστολές των συμβάσεων και οι δικαιούχοι των 800 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών
Αφορά την αναστολή διοικητικών υποχρεώσεων σχετικά με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία, τη χορήγηση άδειας...
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας