Eπίδειξη πυγμής έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης από τη Σάμο, όπου βρέθηκε για να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καίγοντας περίπου 10 κοντέινερ και αρκετές σκηνές.
Η διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς αποκαλύπτει τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στην υπερσυνωστισμένη δομή, που ευνοούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και βίας. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ομάδα εκβίαζε πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στο ΚΥΤ για να τους επιτρέπουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα έναντι χρημάτων. Συνολικά έχουν συλληφθεί 22 άτομα, όπως είπε ο υπουργός. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, εμπρησμό, διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση φθορών και εκβίαση.
«Δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα. [...] Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου είναι υποχρεωμένοι και από τη Σύμβαση της Γενεύης να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων αλλά και των κατοίκων της Σάμου», σημείωσε ο υπουργός. Βέβαια, η ίδια η κυβέρνηση ανέστειλε τον Μάρτιο τη Σύμβαση της Γενεύης, επιδεικνύοντας περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μηταράκης ανήγγειλε ότι ξεκινά άμεσα η επέκταση του νέου ΚΥΤ στη θέση Ζερβού («κλειστή και ελεγχόμενη δομή» το χαρακτήρισε) με στόχο να λειτουργήσει μέσα στο έτος.
Και στη Λέρο
Με επιστολή του στον υπουργό, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, ζητά άμεση ενημέρωση για τις προθέσεις του σχετικά με τη δημιουργία νέας δομής στο νησί. Επισημαίνει ότι συνεργάτης του υπουργού, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. (δημοσιογράφο, εκπρόσωπο εταιρείας κέτερινγκ και εργολάβο-ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου), επισκέφτηκε τη Λέρο για να διερευνήσει τη χωροθέτηση δομής στην περιοχή του Ξηροκάμπου-Λεπίδων. Μέχρι τώρα, το υπουργείο απέκλειε νέα δομή στη Λέρο και προέβλεπε την επέκταση της υπάρχουσας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας