• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το 63% των τηλεφωνημάτων στην καραντίνα αφορούν ενδοοικογενειακή βία»

 • A-
 • A+

Διαπιστώθηκε σε όλον τον κόσμο, διαπιστώνεται και στη χώρα μας. Ο λόγος για την ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νέου κορονοϊού.

Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η ειδική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ), αυξήθηκαν σημαντικά, κυρίως αφότου ξεκίνησε και η ενημερωτική διαφημιστική καμπάνια πριν από περίπου 20 ημέρες.

Οι αυξημένες κλήσεις που δέχεται αφορούν στην πλειονότητά τους την ενδοοικογενειακή αλλά και την έμφυλη βία, όπως η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ή απόπειρες βιασμού, οι οποίες όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία πρέπει να καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Στα άσχετα τηλεφωνήματα περιλαμβάνονται, πέρα από εκείνα για ενημέρωση σχετικά με τον Covid-19, και αυτά στα οποία διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το μήνυμα απευθύνεται σε διαφορετικές γλώσσες από αυτές που ομιλεί η πλειονότητα του πληθυσμού -κάτι που αποτελούσε και αίτημα της οργάνωσης «Καμία Ανοχή», η οποία σε κείμενο συλλογής υπογραφών εστίαζε στην ελλιπή «πρόνοια για προσφύγισσες και μετανάστριες, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αυτής της χώρας» και στο γεγονός ότι το «μένουμε σπίτι» δεν είναι ασφαλές για όλες/ους, αναφέροντας ανεπαρκή ανταπόκριση στα επείγοντα αιτήματα γυναικών που κινδύνευαν και χρειάζονταν καταφύγιο.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, έχουν εξασφαλιστεί καταλύματα για την προσωρινή, δωρεάν φιλοξενία και σίτιση των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των ανήλικων παιδιών τους, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

• Διαπιστώνεται κάποια αύξηση στις κλήσεις στο διάστημα που διαρκούν τα μέτρα περιορισμού για τη μείωση της διάδοσης του νέου κορονοϊού;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και την ενημέρωση από τους ειδικούς της γραμμής, από την ημερομηνία χαρακτηρισμού του Covid-19 ως πανδημίας, στις 11 Μαρτίου, ώς και στις 21 Απριλίου 2020 η γραμμή έχει δεχτεί αυξημένο πλήθος κλήσεων. Το 63% των κλήσεων αφορούσε περιστατικά βίας, το 26% μη σχετικά τηλεφωνήματα, το 10% ήταν απλή ενημέρωση για διάφορα ζητήματα έμφυλης διάστασης και το 1% ήταν φάρσες.

• Δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί διεθνώς αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσατε να αναφέρετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνση των γυναικών οι οποίες υφίστανται βία ώστε να μπορούν να την καταγγέλλουν, καθώς ίσως η αναγκαστική διαβίωση με τον θύτη δυσχεραίνει την τηλεφωνική καταγγελία;

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 λειτουργεί 24 ώρες και επτά ημέρες την εβδομάδα προσφέροντας υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής στις γυναίκες θύματα της βίας. Παράλληλα για τις γυναίκες αλλά και τρίτα πρόσωπα που δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν υπάρχει το email της γραμμής στο [email protected] Επίσης τα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και τους δήμους προσφέρουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τη συνέχιση των συνεδριών από τις ήδη ωφελούμενες. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται τηλεφωνικά, με email ή και μέσω skype, αν το επιθυμούν οι ίδιες οι γυναίκες. Ταυτόχρονα οι Ξενώνες Φιλοξενίας λειτουργούν, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

• Υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα μπορούσαν να καταφύγουν αυτές οι γυναίκες; Εχουν ενημερωθεί οι αρχές που θα έχουν μια επαφή με τα θύματα της βίας, ώστε να παρέχουν βοήθεια και να μην τα αποτρέπουν στην αναζήτησή της;

Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία εξασφάλισε ειδικά προσωρινά καταλύματα στις γυναίκες θύματα βίας και στα ανήλικα παιδιά τους, με δωρεάν στέγαση και σίτιση, για έκτακτες περιπτώσεις και γίνονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στις γυναίκες. Επίσης, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, πραγματοποιούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα ανήλικα παιδιά των γυναικών θυμάτων βίας. Σε αυτά τα προσωρινά καταλύματα παραμένουν οι γυναίκες μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να ενταχθούν στους Ξενώνες Φιλοξενίας. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι είμαστε σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το επιτελικό τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας για την καλύτερη και αμεσότερη παροχή βοήθειας στις γυναίκες θύματα βίας.

• Αρκεί ένα διαφημιστικό σποτ ή ένα τηλεφώνημα; Πώς θα μπορούσαν να στηριχτούν ουσιαστικά τα θύματα βίας;

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολύπλευρο φαινόμενο, το οποίο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με πολύπλευρες κινήσεις και προσεγγίσεις. Η καμπάνια ενημέρωσης είχε σκοπό την ευρεία ενημέρωση του κοινού και ειδικά των γυναικών που υφίστανται βία, αλλά και των τρίτων προσώπων (συγγενείς, φίλοι, γείτονες) και την προτροπή στο να σπάσουν τη σιωπή και να μιλήσουν για τη βία. Παράλληλα το τηλεφώνημα στο 15900 ή στο 100 -ειδικά σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του θύματος- είναι το πρώτο από τα ουσιαστικά βήματα που απαιτούνται ώστε η γυναίκα να δεχτεί στήριξη και βοήθεια. Επίσης μπορούν να στείλουν email στο [email protected], αν δεν μπορούν να μιλήσουν, και να μας υποδείξουν τον τρόπο που θέλουν να έρθουμε σε επαφή μαζί τους ή να στείλουν sms στο 100, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα ή δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν. Ολες οι δομές, όπως και όλες οι συνεργασίες που προαναφέραμε, στοχεύουν στην ουσιαστική στήριξη. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η ενδυνάμωση των γυναικών αυτών με την κατάρτιση και εξειδίκευσή τους, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν, αν είναι άνεργες, και να σταθούν στα πόδια τους ψυχικά, κοινωνικά και οικονομικά.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας το πούμε με το όνομά του: γυναικοκτονία
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλου, το 2019 στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικοκτονιών από μέλος της οικογένειας του θύματος έφτασε το...
Ας το πούμε με το όνομά του: γυναικοκτονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενδοοικογενειακή βία: Η κρίση αποδεκάτισε τις δομές υποστήριξης
Tην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανέδειξε η ημερίδα που διοργάνωσε η οργάνωση Action Aid, δίνοντας τον λόγο στους επαγγελματίες που χειρίζονται...
Ενδοοικογενειακή βία: Η κρίση αποδεκάτισε τις δομές υποστήριξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη 52χρονος για ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά
Η νέα υπόθεση έρχεται στο φως μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με τον πατέρα να κατηγορείται από την 17χρονη κόρη του ότι ξυλοφορτώνει συχνά την ίδια και τα αδέρφια της.
Συνελήφθη 52χρονος για ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ασφαλή χώρο η 26χρονη που υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο
Η 26χρονη γυναίκα, η οποία δέχθηκε επίθεση με κατσαβίδι από τον σύντροφό της στον Βόλο, βρίσκεται πλέον σε ασφαλή χώρο.
Σε ασφαλή χώρο η 26χρονη που υπήρξε θύμα ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας