• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  65%

Ο Θεόδωρος Κώνστας πραγματοποιώντας ξενάγηση στο Θέατρο του Διονύσου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φώτισε με το φως που έχασε

 • A-
 • A+

«Το ότι χάθηκε το φως δεν σημαίνει ότι χάθηκε και ο άνθρωπος». Αυτή τη φιλοσοφία ζωής και τη μεγάλη παρακαταθήκη αφήνει πίσω του ο Θεόδωρος Κώνστας, ο πρώτος πιστοποιημένος τυφλός ξεναγός στην Ελλάδα, που πέθανε την Κυριακή των Βαΐων σε ηλικία μόλις 50 ετών.

Με σπουδαίο έργο για τα δικαιώματα των ατόμων με οπτική αναπηρία, έδωσε τα φώτα του σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ώστε να γίνουν πιο φιλικά για τους μη βλέποντες. Σταθερή του διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια ήταν η χάραξη ενιαίας στρατηγικής και μεθόδου για την επαφή των τυφλών με τους χώρους πολιτισμού.

«Δεν μας αρκεί η ύπαρξη μιας απτικής διαδρομής. Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους μη βλέποντες να αντιληφθούν την ολότητα των χώρων και των εκθεμάτων», έλεγε πριν από δύο χρόνια συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Οραμά του ήταν να καταστούν όλοι οι αρχαιολογικοί-πολιτιστικοί χώροι και μουσεία της Ελλάδας πλήρως προσβάσιμοι σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ώστε στην πράξη, κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης, το προσωπικό του κάθε χώρου (αρχαιολόγοι, ξεναγοί κ.λπ.) να μπορεί να οδηγεί στις διαδρομές ξενάγησης μεικτά γκρουπ με βλέποντες και μη βλέποντες επισκέπτες.

Το έργο του μένει ανολοκλήρωτο, αλλά ο σπόρος που έριξε είναι αρκετά δυνατός για να βγάλει καρπούς, εφόσον υπάρξει και η συνδρομή της πολιτείας.

Ο Θεόδωρος Κώνστας γεννήθηκε έχοντας την όρασή του, το 1970 στις Ερυθρές Αττικής (Κριεκούκι), όπου και διέμενε. Τα γενέθλιά του, στις 15 Οκτωβρίου, συνέπιπταν με την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Μια περίεργη σύμπτωση που αργότερα έμελλε να τον καθορίσει. Υπήρξε για χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριεκουκίου, ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είχε εκλεγεί και τοπικός σύμβουλος.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο αποστρατεύτηκε όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με την όρασή του, χωρίς όμως αυτό να τον καταβάλει.

Πρωτοπόρος

«Αφού συνειδητοποίησα την κατάσταση έπρεπε να δω τι θα κάνω, πώς θα αναπληρώσω την αίσθηση που μου λείπει», έλεγε ο ίδιος. Το 2013 ξεκίνησε να εργάζεται στο θέατρο Badminton και στο πρόγραμμα Dialogue in the Dark, ένα βιωματικό δρώμενο που φέρνει σε επαφή τα βλέποντα άτομα με την εμπειρία των ανθρώπων με αναπηρία όρασης, μέσω μιας εικονικής περιήγησής τους στην Αθήνα. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.

Από το 2014 σπούδαζε σε δημόσιο ΙΕΚ για άτομα με προβλήματα όρασης, στην ειδικότητα «Ξεναγός σε μουσεία και αρχαιολογικούς-πολιτιστικούς χώρους». Μετά την ολοκλήρωση σπουδών πέντε εξαμήνων, πραγματοποιούσε ξεναγήσεις σε γκρουπ επισκεπτών, στα οποία συχνά περιλαμβάνονταν και μη βλέποντα άτομα, στα περισσότερα μνημεία και μουσεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ο Ιερός Βράχος και το Μουσείο της Ακρόπολης, η Αρχαία Αγορά, το Μουσείο Μπενάκη κ.ά.

Εγινε ο πρώτος Ελληνας τυφλός που έλαβε μέσω του ΕΟΠΕΠ την πιστοποίηση του ξεναγού ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για την κοινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Ωστόσο υπήρξε και διεθνώς πρωτοπόρος αφού στην ξενάγησή του δεν απευθυνόταν μόνο σε τυφλούς, αλλά προσέφερε μια ιδιαίτερη εμπειρία και στους βλέποντες επισκέπτες, μέσω της δομημένης λεκτικής περιγραφής και της απτικής εξερεύνησης αντικειμένων από μουσειοσκευές και αντίγραφα.

Οσοι βρέθηκαν σε κάποια από τις ξεναγήσεις του, είχαν την τύχη να βιώσουν μια άρτια περιγραφή των εκθεμάτων από έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε ο ίδιος να δει -μπορούσε όμως να νιώσει- αυτά που τους περιέγραφε.

Παρακαταθήκη

Ξεναγώντας μεικτό γκρουπ βλεπόντων και μη βλεπόντων επισκεπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Θεόδωρος Κώνστας υπήρξε ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και του Φάρου Τυφλών, ενώ συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και εθελοντικές δράσεις όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία αλλά συμμετέχοντας ευρύτερα στα πολιτιστικά δρώμενα, κερδίζοντας καθημερινά στην πράξη το στοίχημα της ισότιμης πρόσβασης.

Πέθανε στις 12 Απριλίου, από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στο Κριεκούκι. Αφησε πίσω του δύο κόρες, αλλά κυρίως άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για το σπάσιμο προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Αλλά και αρκετούς συνοδοιπόρους, τους οποίους μύησε στην προσπάθειά του και στις πλάτες των οποίων πέφτει η ευθύνη για συνέχιση του σπουδαίου έργου του.


 

 


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επιστήμη, υποχείριο της κυβέρνησης
Τσιόδρας, Μαγιορκίνης και άλλα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο τουρισμός δεν αύξησε τον κορονοϊό ● Δημοσιεύουν επιστημονική εργασία με «κρυφά» στοιχεία του ΕΟΔΥ, βασιζόμενοι...
Η επιστήμη, υποχείριο της κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλατφόρμες... αδιαφάνειας
«Παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνεται η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς πριν καν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθειά της», λέει η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας ● Η ΕΠΕ επανέρχεται και στα...
Πλατφόρμες... αδιαφάνειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κρατήστε τον λόγο σας για τα ΚΔΑΠ»
Την τήρηση των υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη θεσμική κατοχύρωση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και τη μονιμοποίησή τους στις συγκεκριμένες δομές ζητούν οι εργαζόμενοι.
«Κρατήστε τον λόγο σας για τα ΚΔΑΠ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Τετάρτη για τον τουρισμό της Κρήτης
Η κατάρρευση του γερμανικού κλάδου της Thomas Cook ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τις ζημιές για τους ξενοδόχους του νησιού. Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων...
Μαύρη Τετάρτη για τον τουρισμό της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντάλλαξαν βέλη για το Καστέλλι
Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τη σύμβαση κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι. Κατά την τρίωρη διαδικασία...
Αντάλλαξαν βέλη για το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκχώρηση του «Δασκαλογιάννης» ξαναπλήγωσε την οικονομία της Κρήτης
Σοβαρές αναταράξεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης προκαλεί το κλείσιμο της βάσης της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στα Χανιά, που συνοδεύτηκε από ευθείες βολές για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η...
Η εκχώρηση του «Δασκαλογιάννης» ξαναπλήγωσε την οικονομία της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας