• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 30.8°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.3°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 23.9°C / 24.1°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  4 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.9°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 31.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  49%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στα όπλα» οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

 • A-
 • A+

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης οδεύοντας προς την ιδιωτικοποίηση, με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας να αδυνατεί ουσιαστικά να συνεχίσει την παραγωγή.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100% στους εργασιακούς χώρους της ΛΑΡΚΟ σε πέντε νομούς με αιτήματα την απόσυρση της «τροπολογίας εξυγίανσης» που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, την επαναλειτουργία της επιχείρησης, την ακύρωση της εκκαθάρισης και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, όπως και την καταβολή του δώρου Πάσχα και της μισθοδοσίας.

Η ΛΑΡΚΟ ανήκει κατά 55,19% στο Δημόσιο, με το μερίδιο να έχει παραχωρηθεί από το 2011 στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά 33,36% στην Εθνική Τράπεζα και κατά το υπόλοιπο 11,45% στη ΔΕΗ. Τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξυγίανση της εταιρείας με την οποία τίθεται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης, ώστε να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του ενεργητικού και την υποχρεωτική έναρξη πτωχευτικών διαδικασιών, εάν ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο τριχοτόμησης

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που προκρίνει ως μοντέλο το σχέδιο τριχοτόμησης και μεταβίβασης σε ιδιώτες επενδυτές του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης άγγιζαν τον Ιανουάριο τα 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος (351,2 εκατ.) είναι οφειλές προς τη ΔΕΗ και άλλες προς προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς, το Δημόσιο και άλλους πιστωτές.

Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις μη συμβατές με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει στην ανάκτηση των ποσών της ενίσχυσης ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι εργαζόμενοι αμφισβητούν αυτά τα οικονομικά στοιχεία και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τα χαρακτηρίζει «εικονικά» σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών προβλέπεται η μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά. Η επόμενη μέρα για τους 1.100 μόνιμους και περίπου 200 εργολαβικούς εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ είναι εξαιρετικά αβέβαιη καθώς πέρα από τις μειώσεις είναι άγνωστο πόσες θέσεις εργασίας και με ποιους όρους θα διατηρηθούν στην περίπτωση εισόδου ιδιώτη επενδυτή.

Μέσα στο διάστημα της πανδημίας, η παραγωγή έχει στην ουσία σταματήσει και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει το δώρο Πάσχα, ούτε στο ύψος που αντιστοιχεί για την περίοδο προ της εκκαθάρισης, ενώ έχουν λάβει μία προκαταβολή μισθοδοσίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Καθολική συμμετοχή

Οπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, Παναγιώτης Πολίτης, όσοι εργαζόμενοι απολυθούν δεν προβλέπεται πλέον να λάβουν αποζημιώσεις, ενώ, με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 45 ετών, λίγοι είναι εκείνοι που υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουν με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Για τον κ. Πολίτη η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία με ασύγκριτες δυνατότητες στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία μπορεί να επαναλειτουργήσει και να είναι κερδοφόρα, όμως έχει απαξιωθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις:

«Η 48ωρη απεργία μέσα σε αυτές τις συνθήκες δίνει το πρώτο στίγμα. Σημειώθηκε 100% συμμετοχή, ενώ υπήρξε μεγάλη συμπαράσταση από εργατικά κέντρα και σωματεία. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τους επιστημονικούς φορείς και σύντομα θα υπάρξει πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

»Το πρώτο αίτημά μας είναι να τεθούν σε επαναλειτουργία οι μονάδες σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων χωρίς απολύσεις, διαθεσιμότητες και εκ περιτροπής εργασία. Κάθε μέρα χάνονται εκατομμύρια σε έσοδα.

»Η ΛΑΡΚΟ είναι βιώσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην επόμενη μέρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αποτελεί μία μοναδική πλουτοπαραγωγική πηγή που βρίσκεται στα χέρια του κράτους που, εάν προχωρήσει η διαδικασία του εκσυγχρονισμού, μπορεί να φέρει τεράστια έσοδα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν το παρών στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 6/4 ενάντια με βασικά αιτήματα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμάκωση του αγώνα τους προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνει κάλεσμα προς τους συναδέλφους και τους αλληλέγγυους στον αγώνα των εργαζομένων για να παραμείνει ανοιχτή και δημόσια η επιχείρηση.
Κλιμάκωση του αγώνα τους προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλημμύρισαν το Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Όρθιοι, μετά από 22 μήνες σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα, παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που το πρωί του Σαββάτου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχοντας στο πλευρό τους Συνδικάτα και φορείς...
Πλημμύρισαν το Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΡΚΟ: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην «εξυγίανση» της επιχείρησης
Νέα 24ωρη απεργία και κλείσιμο της εθνικής οδού αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που δίνει παράταση ζωής στην ΛΑΡΚΟ αλλά με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μεγάλες...
ΛΑΡΚΟ: Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην «εξυγίανση» της επιχείρησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Χατζηδάκης... πονάει τους εργαζόμενους
Απολογητικός, αλλά και αποκαλυπτικός για τα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά το δυναμικό συλλαλητήριο των εργαζομένων και φορέων της περιοχής...
Ο Χατζηδάκης... πονάει τους εργαζόμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ
Πωλητήριο στα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση.
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας