Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επαναπατρισμοί πολλών ταχυτήτων

Το ξενοδοχείο στο Κίτο στο οποίο οι δύο Ελληνες έχουν καταλύσει από τις 23 Μαρτίου αναμένοντας τον επαναπατρισμό τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναπατρισμοί πολλών ταχυτήτων

  • A-
  • A+

O πολιτικός επιστήμονας Λεωνίδας Οικονομάκης και ο φωτογράφος Βαγγέλης Δασκαλάκης βρίσκονται αποκλεισμένοι στον Ισημερινό από τις 25 Μαρτίου, αλλά παραμένουν άκαρπες οι επανειλημμένες εκκλήσεις για επαναπατρισμό τους. Το θέμα έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.» από τις 13 Απριλίου («Οδύσσεια στο Εκουαδόρ»), περιγράφοντας την ολιγωρία των αρχών που έχει αποτέλεσμα να μην έχουν περιληφθεί ακόμα σε πτήση προς Ευρώπη. Η «Εφ.Συν.» έλαβε και δημοσιεύει επιστολή τους, στην οποία θέτουν ερωτήματα προς το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την επιλεκτική τήρηση της νομοθεσίας περί επαναπατρισμών και την ηχηρή απουσία της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Η επιστολή

Εδώ και περίπου ένα μήνα βρισκόμαστε αποκλεισμένοι στον Ισημερινό. Εδώ και περίπου ένα μήνα οι ελληνικές αρχές έχουν αποτύχει στον «άμεσο» και «ταχύ» επαναπατρισμό μας, όπως τουλάχιστον διακήρυξαν. Με αυτό το άρθρο θέλουμε να ανοίξουμε το θέμα των επαναπατρισμών όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όσους είναι εγκλωβισμένοι σε άλλες χώρες και η ελληνική κυβέρνηση τους έχει αφήσει στην τύχη τους.

■ Η νομοθεσία: Στην από 20.3.2020 Π.Ν.Π. στο άρθρο 67 με τίτλο «Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών» αναφέρεται: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα[...]». Σύμφωνα επίσης με την παράγραφο η' του άρθρου 162 του Ν. 3566/2007 στις ειδικές δαπάνες που βαρύνουν το Δημόσιο και δη τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, εντάσσεται και η «κάθε είδους δαπάνη, η οποία γίνεται στην αλλοδαπή χάριν προστασίας, περίθαλψης και επαναπατρισμού Ελλήνων υπηκόων, λόγω πολιτικών, πολεμικών ή άλλων γεγονότων ως και θεομηνιών».

Η πραγματικότητα: Σύμφωνα με την από 7.4.2020 ενημέρωση του Ν. Χαρδαλιά, έως τότε είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό στην Ελλάδα περίπου 6.645 άτομα, ενώ 2.063 είχαν «επαναπατριστεί» από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τις προτεραιότητες που είχαν ορίσει: άνθρωποι που έχρηζαν άμεσης ιατρικής βοήθειας, άνθρωποι που δεν είχαν στέγη στο εξωτερικό και εγκλωβισμένοι σε πτήσεις transit.

Ποιες ήταν όμως οι οδηγίες των ελληνικών διπλωματικών αρχών σε εμάς; Θεωρητικά η αρμόδια πρεσβεία θα έπρεπε να κινήσει εγκαίρως τη διαδικασία του επαναπατρισμού από τη στιγμή που τον αιτηθήκαμε. Οταν λέμε «κινήσει τη διαδικασία», εννοούμε να λειτουργήσει περίπου σαν γραφείο ταξιδιών, να επικοινωνήσει με άλλες πρεσβείες χωρών που διενεργούν πτήσεις επαναπατρισμού για τους πολίτες τους και να ζητήσει να συμπεριληφθούμε και εμείς σε αυτές. Μας ζητείται επίσης να πληρώσουμε εισιτήρια τα οποία κυμαίνονται από 500 έως 1.200 ευρώ εφόσον βρεθούν πτήσεις για Ευρώπη και από εκεί αντίστοιχα να βρούμε τρόπο, διαμονή, χρήματα, εισιτήρια και αντίστοιχες επικοινωνίες με τις εκεί διπλωματικές αρχές για το πώς θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα.

Καμία σχέση με αυτά που προβλέπει ο νόμος δηλαδή. Και φανταζόμαστε ότι τα ίδια ισχύουν και για ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε άλλες ηπείρους, όχι μόνο στη Νότια Αμερική που βρισκόμαστε εμείς. Για όσους ανθρώπους τώρα έχουν εγκλωβιστεί στην Ευρώπη, η οδηγία είναι να βρουν τρόπο να πάνε στις Βρυξέλλες ή τη Ζυρίχη, να ψάξουν πτήση και να πετάξουν για την Ελλάδα, πάλι με δικές τους διαδικασίες και έξοδα. Επίσης καμία σχέση με αυτά που προβλέπει ο νόμος.

Τα παραπάνω όμως δεν ισχύουν για όλους. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, καθώς δημοσιεύτηκε η δαπάνη στη Διαύγεια (αρ. πρωτ. Φ.2420989001/ΑΣ 3661 ΚΥΑ των υπουργού Εξωτερικών και υφυπουργού Οικονομικών) ότι στην περίπτωση των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου εγκρίθηκε -και καλώς έγινε- δαπάνη για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο μέχρι να βρεθεί πτήση, την οποία επίσης δεν γνωρίζουμε αν πλήρωσε το ελληνικό κράτος. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται λοιπόν να τηρήθηκε ο νόμος, ίσως επειδή είδε το φως της δημοσιότητας. Η καταβολή των εξόδων του επαναπατρισμού δεν είναι καμία ιδιορρυθμία όσων τη ζητούν· είναι δικαίωμα -και δίκαιο- και αυτό διεκδικούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να επωμιστούν αυτό το βάρος.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι συμβαίνει πραγματικά με τους επαναπατρισμούς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Οι αρχές μάς έχουν ενημερώσει σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στη χώρα· πόσοι όμως παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό; Και ειδικότερα αφού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας μπορεί να καλύψει το 75% των εξόδων επαναπατρισμού, αρκεί να ενεργοποιηθεί από το εκάστοτε κράτος-μέλος, γιατί η Ελλάδα δεν τον έχει ενεργοποιήσει; Ισπανοί, Φινλανδοί, Λουξεμβούργιοι, Τσέχοι τον έχουν ενεργοποιήσει. Η Ελλάδα γιατί λάμπει διά της απουσίας της από τις αντίστοιχες λίστες; Επίσης πόσοι από τους επαναπατρισμούς έχουν πραγματοποιηθεί όπως ορίζει ο νόμος και πόσοι με έξοδα και κινήσεις των ιδίων των επαναπατρισθέντων; Και γιατί αυτές οι διακρίσεις; Μήπως τελικά ΥΠΕΞ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πράττουν το νόμιμο καθήκον τους μόνο στις περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πλήττοντας την πολιτική τους εικόνα;

* Αποκλεισμένοι στον Ισημερινό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτα, περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη, λόγω κορονοϊού
Την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, περιλαμβάνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περιοχή της Ξάνθης, εξαιτίας «αυξημένου...
Έκτακτα, περιοριστικά μέτρα στην Ξάνθη, λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλαλούμ από την Πολιτική Προστασία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Αδυνατεί η Πολιτική Προστασία να ανταποκριθεί στην αυξημένη –σε σύγκριση με προηγούμενη φάση– αλλά ακόμα ελεγχόμενη ροή των πτήσεων από το εξωτερικό.
Αλαλούμ από την Πολιτική Προστασία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κρούσμα στη Μαλακάσα και η αδιαφορία για τους πρόσφυγες
Ανυπεράσπιστες οι πιο ευπαθείς ομάδες στα νησιά, περιμένουν τη μεταφορά τους σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα ● Ηξεις - αφήξεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Το κρούσμα στη Μαλακάσα και η αδιαφορία για τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα και στην παραλία Πάτρας για περιορισμό της κίνησης των πολιτών
Κιγκλιδώματα τοποθέτησε και ο Δήμος Πατρέων στην παραλία της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η διάδοση του κορονοϊού.
Κάγκελα και στην παραλία Πάτρας για περιορισμό της κίνησης των πολιτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστά (και) τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή
Τα νεκροταφεία συμπεριλαμβάνονται στους χώρους λατρείας και θα παραμείνουν κλειστά τη Μεγάλη Παρασκευή, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. 
Κλειστά (και) τα νεκροταφεία τη Μεγάλη Παρασκευή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας