Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η εικονική πραγματικότητα του κ. Κοντοζαμάνη
AΠΕ-ΜΠΕ / EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εικονική πραγματικότητα του κ. Κοντοζαμάνη

  • A-
  • A+

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί καθημερινά να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. όταν αναφέρεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Ενα σύστημα υγείας που η πανδημία βρήκε ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, για τα οποία η Ν.Δ. φέρει μεγάλη (αν όχι τη μεγαλύτερη) ευθύνη.

Για άλλη μία φορά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε, σχεδόν θριαμβευτικά, σε 3.073 προσλήψεις συμβασιούχων –ενός έτους στην περίπτωση των 381 γιατρών και δύο ετών στην περίπτωση των υπολοίπων νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού– και όλα αυτά τη στιγμή που τα κενά στο ΕΣΥ σε μόνιμο προσωπικό είναι περίπου 30.000.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, δε, ισχυρίστηκε ότι οι προσλήψεις είναι «πολύ παραπάνω από αυτές που χρειάστηκε το σύστημα», «πολύ παραπάνω από τον αρχικό μας προγραμματισμό για 2.000 προσλήψεις», έγιναν σε ένα σύστημα υγείας το οποίο «σίγουρα δεν δοκιμάστηκε τόσο ώστε την περίοδο αυτή να έχει ανάγκη αυτό το προσωπικό», «σε μία προσπάθεια να καλύψουμε ελλείψεις και ανεπάρκειες του παρελθόντος έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τυχόν δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, από την πλευρά τους, οι «ήρωες της πρώτης γραμμής», εξακολουθούν να ζητούν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη τηλεδιάσκεψη και θυμίζει ότι η νόσος μπορεί να φθίνει χάρη στα μέτρα περιορισμού της διασποράς, στην υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός στην τήρησή τους, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα τμήματα πρώτης γραμμής των νοσοκομείων, «αλλά δεν μπορούμε να “κρυβόμαστε” για πάντα από τον ιό. Κερδήθηκε χρόνος αλλά δεν έχετε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της».

Θυμίζουμε ότι η ουσιαστική θωράκιση των συστημάτων υγείας έχει άλλωστε ζητηθεί ως προαπαιτούμενο της μετάβασης στην επόμενη μέρα από την επιστημονική κοινότητα αλλά και την Ε.Ε. μαζί με τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και τη μαζική διενέργεια τεστ. Οσο για τις κινητές μονάδες ελέγχων, αυτές ενώ έχουν εξαγγελθεί εδώ και μερικές βδομάδες ακόμα αναμένονται.

«Προσεκτικά, βήμα-βήμα όπως πήγαμε στο κλείσιμο, θα πάμε και στο άνοιγμα», επισήμανε χθες ο Σ. Τσιόδρας, προαναγγέλλοντας πως θα περάσουμε στην επόμενη φάση με το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων, πάντα κρατώντας στο μυαλό μας την απαραίτητη «απόσταση» και ίσως με τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Οσον αφορά τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο περιορισμού της καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας (ρ0) είναι μικρότερος του 0,6.

Οσον αφορά τα τεστ –μοριακά και αντισωμάτων– την επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι τα πρώτα θα διεξάγονται στους χώρους «πρώτης γραμμής», όπως είναι το ΕΣΥ, σε κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους (οικονομικές, ενέργειας, ύδρευσης), στους ευάλωτους κλειστούς πληθυσμούς (πρόσφυγες, Ρομά κ.ο.κ.) και οπωσδήποτε στους ανθρώπους με συμπτώματα για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενώ τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν ευρέως για να μας δείξουν ποιος έχει περάσει τον νέο κορονοϊό.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα

Η χώρα μας μετράει πλέον 2.245 καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς 10 νέα προστέθηκαν το τελευταίο 48ωρο. Τα περισσότερα κρούσματα είναι άντρες (56,%), 570 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 950 με ήδη γνωστό κρούσμα. Εξήντα ένας άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 68 χρόνια – 14 γυναίκες και 47 άντρες.

Παράλληλα, 44 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν ακόμα έξι νέοι θάνατοι, που ανεβάζουν το σύνολο στους 116 (μέση ηλικία τα 74 έτη – 86 άντρες, 30 γυναίκες). Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
Η Χριστίνα Κυδώνα, ειδική παθολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ με μετακίνηση από τη Δ' Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ μιλά στην «Εφ.Συν.»
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
ΥΓΕΙΑ
Θεραπεύουν το ΕΣΥ με «πλασέμπο»
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο στα λόγια την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού στην πράξη, καλυπτόμενη από την αυτοθυσία των υγειονομικών, κάνει με το σταγονόμετρο προσλήψεις ορισμένου χρόνου.
Θεραπεύουν το ΕΣΥ με «πλασέμπο»
ΥΓΕΙΑ
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, ανακοινώνει καθυστερημένα τα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ● Νέο «όχι» στα περισσότερα τεστ από τον Σ. Τσιόδρα ● Ξαναλανσάρουν τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης.
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
COVID-19: τα αποτυχημένα μοντέλα και η επιλογή της «αγέλης»
Ο φαύλος κύκλος με την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματά του δυστυχώς αποκαλύπτονται (ξανά) σήμερα με τον πλέον τραγικό τρόπο.
COVID-19: τα αποτυχημένα μοντέλα και η επιλογή της «αγέλης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί παρατηρητήριο ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας
Παρατηρητήριο της ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας συγκροτεί ο Τομέας Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του προτείνει μια σειρά νέων μέτρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί παρατηρητήριο ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φαρμάκι» δημάρχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για Προμαχώνα και κλειστά τελωνεία
«Φαρμάκι» κατά της κυβέρνησης από τους δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι ζητούν να ανοίξουν και οι υπόλοιποι συνοριακοί σταθμοί με τη Βουλγαρία, αλλά και να απαγορευτεί η...
«Φαρμάκι» δημάρχων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για Προμαχώνα και κλειστά τελωνεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας