Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο δήμαρχος ζητά κλειστές δομές, οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δήμαρχος ζητά κλειστές δομές, οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται

  • A-
  • A+
Βάσει ενός ιδιαίτερα προβληματικού συλλογισμού, που φέρει τους πρόσφυγες ως ευάλωτους στον κορονοϊό λόγω... κουλτούρας, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ζητά να μετατραπούν σε κλειστού τύπου τα τρία κέντρα φιλοξενίας του Λαυρίου • Η απάντηση των Κούρδων πολιτικών προσφύγων είναι η ανάληψη όλων των ευθυνών εκ των έσω και η πλήρης αυτο-απομόνωση για τη δική τους προστασία και, έτσι, όχι μόνο δεν δίνουν δικαιώματα, αλλά αποτελούν υπόδειγμα για την ελληνική κοινωνία!

Εντονες αντιδράσεις από γιατρούς, αλληλέγγυες συλλογικότητες και την Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου προκάλεσε η πρόσφατη επιστολή του δημάρχου Λαυρεωτικής προς τους υπουργούς Μετανάστευσης-Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία ζητά να μετατραπούν σε δομές κλειστού τύπου τα τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στο Λαύριο, ως μέτρο για την πρόληψη του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Δ. Λουκάς αναφέρεται στο χοτ σποτ Σουνίου, στο κέντρο φιλοξενίας των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στο κέντρο του Λαυρίου (πρώην Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Ασυλο Αλλοδαπών Λαυρίου) και στον καταυλισμό των ίδιων στην περιοχή Νεράκι. Οι δύο τελευταίοι χώροι, από το 2017 που αφαιρέθηκαν από τις αναγνωρισμένες δομές τού τότε υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και σταμάτησε ακόμα και η ελλιπής στήριξη από τον Ερυθρό Σταυρό, λειτουργούν πλήρως αυτο-οργανωμένα, υπό την ευθύνη των προσφύγων που κατοικούν εκεί.

Εδώ και τρία χρόνια οι ξεχασμένοι από την Πολιτεία και τους επίσημους θεσμούς Κούρδοι και Κούρδισσες πρόσφυγες του Λαυρίου (πάνω από 400 άτομα κατά μέσο όρο, μεταξύ τους 100 παιδιά) επιβιώνουν χάρη στις συνεχείς καμπάνιες ενός κινήματος αλληλεγγύης που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα. Ενα πολυσυλλεκτικό διεθνιστικό κίνημα, που συσπειρώνει από εργατικά σωματεία και πρωτοβουλίες από όλη την Ευρώπη μέχρι συλλογικότητες γειτονιάς, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, εργατικές λέσχες από όλη την Αττική.

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, στόχος της μετατροπής των ανοιχτών δομών σε κλειστές είναι «να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση του προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη του Λαυρίου, την Κερατέα, το Σούνιο και τους όμορους οικισμούς, αλλά και η μετακίνησή τους προς την Αθήνα, με προφανείς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο».

Ως αιτίες ανησυχίας αναφέρει: «Οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, η πυκνή διαβίωση στα κέντρα προσφύγων, αλλά και η κουλτούρα μιας μη συντεταγμένης συμπεριφοράς σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους κανόνες δεν βοηθούν στην αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Καθημερινά παρατηρείται ανεξέλεγκτη είσοδος και έξοδος στα κέντρα φιλοξενίας, ομαδικά γλέντια μέχρι πρωίας και μηδενική αυτοπροστασία».

Τις αιτιάσεις του δημάρχου διαψεύδει κατηγορηματικά η Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρίου, αναφέροντας ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν πάρει ήδη από μόνοι τους μέτρα αυτοπροστασίας και περιορισμού της κυκλοφορίας. Χαρακτηρίζει την επιχειρηματολογία του ως «προκλητικά ρατσιστική και ασυνάρτητη», προσθέτοντας ότι για την τήρηση συνθηκών υγιεινής ευθύνες φέρει και η δημοτική αρχή.

Tην έκπληξή της για το αίτημα του δημάρχου εκφράζει και η γιατρός Εμυ Κουτσοπούλου, από το Αυτοδιαχειριζομενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας, μια συλλογικότητα που στέκεται σταθερά εδώ και χρόνια στο πλευρό των προσφύγων του Λαυρίου. Οπως ενημερώνει αναλυτικά, σε ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Λαυρεωτικής και τοπικούς φορείς, οι πρόσφυγες εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες έχουν λάβει μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, σε συνεργασία με αλληλέγγυους γιατρούς, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όλοι οι πρόσφυγες παραμένουν αυστηρά μέσα στο κέντρο, και τον ανεφοδιασμό έχει αναλάβει ομάδα 4 ατόμων, που τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης, ενώ η είσοδος φυλάσσεται από τους ίδιους. Οι επισκέψεις έχουν σταματήσει, ο προαυλισμός γίνεται εκ περιτροπής για να μην υπάρχει συνωστισμός, απολυμαίνονται ανά δύο ώρες όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με καθαριστικά όλοι οι ιδιωτικοί χώροι ώστε να καθαρίζονται τακτικά.

Επίσης, γράφει, επισκευάστηκαν πρόχειρα τα κοινόχρηστα μπάνια για να λειτουργούν περισσότερα ντους ανά άτομο, έγινε προμήθεια υλικών ώστε «να πλένουν όλοι σχολαστικά τα χέρια τους τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα», γίνεται τακτική θερμομέτρηση όλων με θερμόμετρα υπερύθρων και έχουν ληφθεί όλες οι προετοιμασίες (δωμάτιο απομόνωσης, ιατρικές μάσκες, γάντια) ώστε να μπορούν να απομονωθούν πλήρως όσοι τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.

«Θεωρούμε ότι χάρη σ’ αυτή την –υποδειγματική για την εποχή και τις υπάρχουσες δυνατότητες– διαχείριση (και όχι τυχαία) δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κρούσμα στους χώρους που λειτουργούν με ευθύνη των προσφύγων στην περιοχή σας – παρότι τέτοια κρούσματα υπάρχουν, δυστυχώς, τόσο σε άλλα στρατόπεδα όσο και εκτός προσφυγικών κοινοτήτων» συμπληρώνει η γιατρός, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι «οι Κούρδοι θα συνεχίσουν την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ώστε να προστατεύσουν και τους εαυτούς τους (κατά τεκμήριο πλέον ευάλωτοι από τον γενικό πληθυσμό) όσο και τους υπόλοιπους πολίτες της περιοχής».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι πριν από μόλις τρεις μήνες «οι πρόσφυγες παρέδωσαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής υγειονομικό υλικό εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ένδειξη του υψηλού αισθήματος ευθύνης και ευγνωμοσύνης των ίδιων προσύγων στον λαό της Λαυρεωτικής».

Στην παραλαβή του υλικού από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, που προερχόταν από διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης, ήταν παρούσα και η «Εφ.Συν.», βλέποντας γυναίκες, άντρες, ακόμα και νήπια να παραδίδουν με περηφάνια αναπηρικά καροτσάκια, νοσοκομειακές κλίνες και ιατρικά αναλώσιμα στους Ελληνες γιατρούς. Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που τώρα ο δήμαρχος κατηγορεί ως ανεύθυνους και χωρίς κουλτούρα, που δήθεν όλη μέρα γλεντάνε και πηγαινοέρχονται ανεξέλεγκτα βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού
Σε 14ημερη καραντίνα τέθηκε η προσφυγική δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, έπειτα απ' τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού.
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
Μετά τον εντοπισμό τριών νέων θετικών κρουσμάτων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ξανά αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν γίνονται έλεγχοι για κορονοϊό στο προαναχωρησιακό κέντρο Φυλακίου»
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία –εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού– προχώρησε ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ορεστιάδας, Ηλίας Ακίδης. 
«Δεν γίνονται έλεγχοι για κορονοϊό στο προαναχωρησιακό κέντρο Φυλακίου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάσκες προστασίας αντί αποκριάτικων στολών φτιάχνουν πλέον σε Νίκαια - Ρέντη
Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ.Ι.Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, καθώς αποφάσισε, το Εργαστήρι Καρναβαλιού του Δήμου να μετατραπεί σε εργαστήρι παραγωγής πάνινων μασκών.
Μάσκες προστασίας αντί αποκριάτικων στολών φτιάχνουν πλέον σε Νίκαια - Ρέντη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
Βίντεο-σοκ δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να παλεύουν σώμα με σώμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητό για τους ίδιους και τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά του καταυλισμού. 
Εικόνες ντροπής στη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας