Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαμάχη για την αναστολή συμβάσεων
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμάχη για την αναστολή συμβάσεων

  • A-
  • A+

Με μια δίωρη στάση εργασίας χθες το μεσημέρι και δύο διαδοχικές ανακοινώσεις συνεχίστηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η κόντρα των εργαζομένων με τη διοίκηση για την απόφασή της να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας περίπου 50 εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θεωρώντας ότι υπάρχει πολιτικό και ηθικό θέμα, αφού η ΟΛΘ Α.Ε. είναι υγιής επιχείρηση που συνεχίζει χωρίς προβλήματα τη λειτουργία της.

Στην πρώτη κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), σύλλογοι και σωματεία υπαλλήλων της ΟΛΘ Α.Ε. αναφέρουν ότι «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατόρθωσε ακόμα και τα δίσεκτα χρόνια της μεγάλης δεκαετούς κρίσης να διατηρήσει τη θέση του στη λιμενική αγορά, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλούς δείκτες κερδοφορίας, συγκρατώντας και προσελκύοντας φορτία. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ιδιώτης επενδυτής βρήκε στα ταμεία τον Μάρτιο του 2018 πάνω από 100 εκατ. € χρηματικά διαθέσιμα», ενώ σήμερα «η διακίνηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν εμφανίζεται με κάμψη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020.

Καμπύλη διακίνησης

»Αντίθετα, η καμπύλη της διακίνησης ανά είδος φορτίου δείχνει ότι βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία φορτία του συμβατικού λιμένα, ενώ για κάποια φορτία που εμφανίζουν μικρή κάμψη γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή δεν οφείλεται στην πανδημία του Covid-19, αλλά σε περιοδικές και επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις των συγκεκριμένων φορτίων».

Ενώ όμως η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. δεν έχει δώσει κάποια δημόσια απάντηση, η δεύτερη ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ και των σωματείων του ΟΛΘ φαίνεται να εκδόθηκε σαν απάντηση σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο οποίος καλούσε τους εργαζομένους να μη διαμαρτύρονται διότι «προφανώς βρίσκονται σε έναν άλλον πλανήτη ή αποδεικνύουν πως έχουν σκοπό τον πόλεμο με την ΟΛΘ Α.Ε. με την ευκαιρία οποιασδήποτε αιτίας».

Ο Σύλλογος επιτίθεται στους εργαζομένους, κατηγορώντας τους πως «επί πολλά χρόνια αποδεικνύουν ότι αποκλειστικά μόνο το ατομικό τους συμφέρον έχει αξία και όχι όλων των εργαζομένων» και τονίζει ότι «πολύ καλά έπραξε η κυβέρνηση και συμπεριέλαβε όλα τα λιμάνια στους πληττόμενους ΚΑΔ. Απορίας άξιον είναι η υπόδειξη αυτών για εξαίρεση της ΟΛΘ Α.Ε.», λένε οι Ναυτικοί Πράκτορες, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο έκανε και ο ΟΛΠ.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επανήλθαν και κατηγορούν τη διοίκηση της ΟΛΘ ότι «δεν δέχεται ούτε και σήμερα οποιαδήποτε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων», αλλά «ενώ τυπικά είναι σε καθεστώς σιγής ασυρμάτου, έμμεσα μας απαντούν μέσω του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων, που με μια “άτακτη” ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδείς ειδήσεις (όπως ότι εφαρμόστηκε το μέτρο της αναστολής συμβάσεων και στο λιμάνι του Πειραιά), προσπαθεί να μας χρεώσει κίνητρα αντιπολιτευτικά στη διοίκηση της ΟΛΘ».

«Αφανή» κίνητρα

Καταλήγουν δε τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν έχουμε τέτοια κίνητρα, αλλά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καταβλήθηκε από την πλευρά μας κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεννόηση και προσέγγιση. Μας… προτρέπει να αναρωτηθούμε εάν η εταιρεία εν τέλει έχει “αφανή” κίνητρα».

Mία επιπλέον διάσταση στο θέμα βάζει η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής», διερωτώμενη: «Ακόμη και εάν υφίσταται μια μικρή πτώση στις εργασίες, μια εταιρεία όπως ο ΟΛΘ, πυλώνας στην οικονομία της πόλης, με υψηλό συμβολικό κύρος για την επιχειρηματικότητα και μεγαλομέτοχο τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος υποτίθεται ότι εμφανίζεται ως ευεργέτης της πόλης, δεν θα έπρεπε να επιδείξει κοινωνική υπευθυνότητα σε αυτές τις κρίσιμες για την οικονομία μέρες και να αναλάβει να απορροφήσει το όποιο μικρό κόστος;».

Η παράταξη θυμίζει μάλιστα ότι «ο ίδιος ο κ. Σαββίδης, όπως αναφέρεται σε δημόσια δήλωσή του, είχε ζητήσει από τους επικεφαλής όλων των επιχειρήσεών του όχι μόνο να προστατευθούν οι εργαζόμενοι αλλά και, εφόσον απαιτηθεί, να χορηγηθούν επιπλέον πόροι για να πετύχουμε τον στόχο». Τέλος, θυμίζουν ότι στις αρχές Απριλίου «ο ΟΛΘ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, προχώρησε στην κάλυψη αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αξίας 300.000 €, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ».

Σε παρέμβασή του το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. καταχράται τη δυνατότητα του νόμου» καθώς «χωρίς καμία αιτιολόγηση θέτει σε αναστολή εργασιακής σχέσης σαράντα οκτώ από τους 420 εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», κίνηση που «προξενεί εύλογα ερωτήματα με δεδομένο ότι η εταιρεία είναι διαχρονικά κερδοφόρα».

Το ΤΑΙΠΕΔ

Συντασσόμενος με τους εργαζομένους ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξαιρεθεί η ΟΛΘ Α.Ε. από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και αναρωτιέται «τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της πολυεθνικής διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε. να κάνει χρήση των μέτρων στήριξης». Ζητά ακόμη να μάθει «ποια στάση κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας;» ενώ σχολιάζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ «δείγμα γραφής έδωσε μόλις πρόσφατα, που εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να προχωρήσει με τη διαδικασία της πώλησης μετοχών τεσσάρων (4) οικονομικά εύρωστων λιμανιών».


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Απάντηση σε μη αναφερόμενη ερώτηση επιχείρησε να δώσει προχθές η διοίκηση του ΟΛΘ με δελτίο Tύπου σχετιζόμενo με την επίδραση του COVID-19 στη διακίνηση φορτίων μέσω του λιμανιού.
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τις κινητοποιήσεις των γιατρών στηρίζουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ
Τονίζουν πως «οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δεν χρειάζονται χειροκροτήματα, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους».
Τις κινητοποιήσεις των γιατρών στηρίζουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και καταγγέλλοντας παραβάσεις του νόμου και παρατυπίες. Κινητοποιήσεις συμπαράστασης και στάσεις...
Απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον εισαγγελέα Διαφθοράς κατά του ΤΑΙΠΕΔ
Τα σωματεία του Οργανισμού σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατηγορούν το Ταμείο για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κόβονται 24 έργα που αφορούσαν τον...
Στον εισαγγελέα Διαφθοράς κατά του ΤΑΙΠΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικη επιστολή μετά την άκαρπη συνάντηση
Τα Σωματεία των Εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ έστειλαν εξώδικη επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ και το δ.σ. του ΟΛΠ στην οποία καταγράφουν τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο ζήτημα της...
Εξώδικη επιστολή μετά την άκαρπη συνάντηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του συγκλήθηκε για να γίνουν τελικά μόνο τρεις αλλαγές στο Δ.Σ.: υποβιβάστηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος σε απλό μέλος και απομακρύνθηκαν δύο μέλη. Παραμένει...
Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας