• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  5 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 33.7°C
  2 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.0°C / 32.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 26.2°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.8°C
  5 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 31.4°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  22%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  25%
Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο προστατευμένοι είναι οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ;

 • A-
 • A+
Στην πλειονότητα των υπεραγορών κανείς δεν υποχρεώνει τους εργαζόμενους να φορούν γάντια ή μάσκα ● Παραμένει άγνωστο αν, πότε και από ποιους γίνονται έλεγχοι στους χώρους εργασίας.

Σάββατο απόγευμα στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο της Αθήνας. Στην είσοδο ένα κουτί με γάντια περιμένει τον πελάτη. Κανείς δεν θα τον υποχρεώσει να τα φορέσει πριν αγγίξει τα εμπορεύματα. Αν το δει, το είδε. Οπως κανείς δεν υποχρεώνει τους υπαλλήλους να φορούν γάντια ή μάσκα προστατευτική. «Δεν υπάρχουν μάσκες», απαντά διστακτικά μια ταμίας στο ερώτημά μας γιατί δεν φροντίζουν την αυτοπροστασία τους οι εργαζόμενοι.

Οι υπόλοιποι ακούν, δεν μιλούν. Μας κοιτούν με καχυποψία. Κάποιες εξηγήσεις θα επιχειρήσει να δώσει ο υπάλληλος που μοιάζει με τον προϊστάμενο του καταστήματος. Ευγενής αλλά αμήχανος στο ερώτημα «γιατί δεν φορούν μάσκες και γάντια οι εργαζόμενοι;». Κανείς δεν φροντίζει για τις αποστάσεις των πελατών. Αλλά ούτε και για την απόσταση ανάμεσα στους εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι στο τέλος μιας ακόμη δύσκολης εβδομάδας η κόπωση υπερέχει της πρόληψης και ουδείς μπορεί να εκθέσει στον πελάτη τον εργοδότη του που δεν προμήθευσε με μάσκες το προσωπικό. Ή μήπως είναι αντιαισθητική ή φοβική η εικόνα για τον πελάτη;

«ΑΒ Βασιλόπουλος» στον Νέο Κόσμο, επί της Βουλιαγμένης. Ενας υπάλληλος όρθιος στην είσοδο υποδεικνύει το κουτί με τα γάντια. Αλλά κι εδώ οι εργαζόμενοι δεν φορούν μάσκες. Ούτε καν οι ταμίες που παραμένουν εκτεθειμένες περισσότερο από κάθε άλλον. Σε κατάστημα της ίδιας αλυσίδας, κάποιοι εργαζόμενοι φορούν μάσκα χωρίς να τους έχει γίνει υπόδειξη. Ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες στο γάλα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάρουν αρνητική αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου.

Σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κοντά στην πλατεία Κυνοσάργους. Η ουρά των πελατών είναι πάνω από είκοσι μέτρα. Στην είσοδο ένας υπάλληλος, επιφορτισμένος να δίνει γάντια στους πελάτες μαζί με ένα καρτελάκι προτεραιότητας. Ο κανόνας τηρείται ευλαβικά. Απόσταση αρκετών μέτρων χωρίζει τον έναν πελάτη από τον άλλο στην αναμονή για το ταμείο. Είναι προφανές ότι εδώ τηρούνται περισσότερο τα μέτρα προστασίας παρά την έλλειψη μασκών.

Στο Βέλγιο, το συνδικάτο των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Delhaize ήταν από τα πρώτα που αντέδρασαν στην έλλειψη μέτρων προφύλαξης, επιβάλλοντας το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων σε τρεις από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους των Βρυξελλών. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 3 Απριλίου, το συνδικάτο των εργαζομένων στο Carrefour έκλεισε προσωρινά, λόγω αποχής από την εργασία, 10 καταστήματα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για εξοντωτική δουλειά, χαμηλές αμοιβές και έλλειψη γαντιών και μασκών.

«Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας. Είναι οι ήρωες των 400 ευρώ, εργάζονται part time, με ολιγόμηνες, ακόμα και ολιγοήμερες συμβάσεις, χωρίς ρεπό, πέρα από το ωράριό τους, και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά καταστήματα.

Εκτεθειμένοι στον ιό σήμερα, στην ανεργία αύριο, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας. Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της ημέρας δράσης που πραγματοποίησε χθες το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που πρόσκεινται σε αυτό με αίτημα τη λήψη μέτρων προφύλαξης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Η εμφανής απουσία μέσων πρόληψης σε σούπερ μάρκετ που επισκεφτήκαμε προκαλεί πολλά ερωτήματα για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι όταν αρθεί το καθεστώς αναστολής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Αλλωστε, παραμένει άγνωστο αν, πότε και από ποιους γίνονται έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Πάντως επί του παρόντος ούτε ένας εργαζόμενος δεν μας απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν επισκέφτηκε το κατάστημα για έλεγχο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ ή του υπουργείου Υγείας. Αραγε, μήπως το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), το οποίο έχει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, μπορεί, εκτός από τις μελέτες και τα συνέδρια που κάνει, να μας διαφωτίσει σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίξει στις νέες συνθήκες;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
#estiasigreece Καζάνι που βράζει ο επισιτισμός
Τα τραπεζάκια μέσα, οι καρέκλες πλαγιασμένες ή αναποδογυρισμένες, οι είσοδοι κλειδαμπαρωμένες. Κι όμως, σε αντίθεση με την ακινησία των άδειων χώρων, η πρώτη ημέρα του λουκέτου στην εστίαση βρήκε τους...
#estiasigreece Καζάνι που βράζει ο επισιτισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καφές, αντισηπτικό και μάσκα
Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης μετά από 72 ημέρες και οι πολίτες επιστρέφουν έστω και διστακτικά στην αγαπημένη τους συνήθεια, τον καφέ.
Καφές, αντισηπτικό και μάσκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση εν όψει της 25ης Μαΐου εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (www.efet.gr) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης...
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύση για τραπεζάκια, αγωνία για τους εργαζόμενους
Η κυβέρνηση ανοίγει το κεφάλαιο της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στον δημόσιο χώρο, οι δήμοι αντιμετωπίζουν διλήμματα και πιέσεις, ενώ οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της εστίασης αγωνιούν για την...
Λύση για τραπεζάκια, αγωνία για τους εργαζόμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Μια πολύ διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα στην Ελλάδα, καθώς από τις 6 π.μ. περιορίζεται η κυκλοφορία των πολιτών. Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα. Τα δύο ειδικά έντυπα για όσους μετακινούνται.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διανομείς, κούριερ, εξωτερικοί: «Δεν θα μας πεθάνει ο κορονοϊός, αλλά οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις»
Οταν οι άλλοι μένουμε σπίτι, αυτοί οργώνουν την άσφαλτο για να μη νεκρώσει η αγορά λόγω κορονοϊού. Οι κούριερ και οι ντελίβερι δεν είναι ούτε ήρωες ούτε τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Τώρα, περισσότερο από...
Διανομείς, κούριερ, εξωτερικοί: «Δεν θα μας πεθάνει ο κορονοϊός, αλλά οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας