Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο γηροκομείο και χωρίς επισκεπτήριο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο γηροκομείο και χωρίς επισκεπτήριο

  • A-
  • A+
Ποιες αλλαγές έχει φέρει η καραντίνα στην καθημερινότητα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που ζουν σε ιδρύματα ● Ο Σωτήρης Παπαχρόνης, υπεύθυνος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο», μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τους «παράπλευρους ήρωες» που φιλοξενεί...

«Είναι οι άνθρωποί μας. Οι γονείς μας. Είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Τους περισσότερους ανθρώπους τους ξέρω από μικρό παιδί. Μεγάλωσα με τα παιδιά τους, με τάισαν στο σπίτι τους, ήμασταν σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις στην περιοχή, από το σχολείο μέχρι την εκκλησία παρέα. Και τώρα με τον νέο ιό, που δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς, τρέμω μην τυχόν και περάσει το κατώφλι. Να φανταστείτε ότι για μας και μια απλή ίωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Αν φύγει ένας άνθρωπός μας για το νοσοκομείο, συνήθως δεν γυρίζει πίσω... Γι’ αυτό και βάλαμε το ίδρυμα σε καραντίνα πολύ πριν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού. Και προσέχουμε πολύ περισσότερο».

Τα λόγια ανήκουν στον Σωτήρη Παπαχρόνη, υπεύθυνο στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο». Μας μιλάει και τρέμει. Τρέμει διπλά γιατί του έλαχε να είναι υπεύθυνος στο οικοτροφείο της γειτονιάς όπου μεγάλωσε, στο Νέο Ψυχικό, και γνωρίζει τους περισσότερους φιλοξενούμενούς του προσωπικά.

Είναι από τους ανθρώπους, μαζί με το προσωπικό του οικοτροφείου, που δίνουν τη δική τους μάχη φροντίζοντας τους πλέον ευάλωτους στην πανδημία, τους ηλικιωμένους. Μια μάχη -απότοκο του αόρατου εχθρού η πολεμική ορολογία- που τείνει να γίνει συνώνυμο της αυξημένης υπευθυνότητας αλλά και της επινοητικότητας όλων αυτών των παράπλευρων ηρώων, που δεν νοιάζονται απλώς για τη ζωή, αλλά οφείλουν και να την προστατεύουν.

«Nα περνάμε καλά»

«Υπεύθυνος αν κάτι του συμβεί είμαι εγώ. Πάντα είχαμε ένα πρωτόκολλο που τηρούσαμε για την ασφάλεια των ανθρώπων και την υγιεινή του χώρου, προσέχαμε πάρα πολύ, αλλά τώρα ακόμη παραπάνω. Ο σκούφος, τα γυαλιά, η μάσκα, τα γάντια, τα ποδονάρια είναι στην καθημερινότητά μας...» μας εξηγεί τα μέτρα προφύλαξης, ενώ περιγράφει πώς αντιμετωπίζουν την καραντίνα οι φιλοξενούμενοί του.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι άνθρωποι που είναι σε καλή κατάσταση, οι αυτοεξυπηρετούμενοι που έβγαιναν έστω για λίγο, για να πάνε στο διπλανό καφενείο, στην εκκλησία ή να συναντήσουν τα παιδιά τους, και τώρα έχουν κλειστεί μέσα. Γι’ αυτούς ο εγκλεισμός είναι πιο βαρύς γιατί το καταλαβαίνουν και ξέρουν τι συμβαίνει. Η δική μας προσπάθεια είναι να τους απασχολήσουμε δημιουργικά. Εργοθεραπεία, ζωγραφική, καθημερινή γυμναστική, κάποιες απλές ασκησούλες που κάνουμε κάθε μέρα, φυσιοθεραπεία, pet therapy - συνεχίζουμε το πρόγραμμα κανονικά.

Αλλά η μεγάλη μας έγνοια είναι και η κοινωνική επαφή, πώς να περάσουμε καλά στον χώρο όπου μαζευόμαστε όλοι μαζί και είμαστε αναγκαστικά περιορισμένοι, πώς μπορούν να περάσουν καλύτερα, γιατί δεν φοβόμαστε μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν οι περισσότεροι πολλά προβλήματα υγείας, άλλοι είναι χρονίως πάσχοντες ή οι κάπως νεότεροι έχουν ψυχολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες που δεν τους επιτρέπουν να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους και χρειάζονται ειδική φροντίδα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους απασχολήσουμε. Βρίσκουμε συνέχεια γενέθλια και αφορμές για γιορτούλες, εκμεταλλευόμαστε το ότι κάποιοι που πάσχουν από άνοια έχουν αδύναμη μνήμη και δεν θυμούνται αν τα έχουν γιορτάσει και έτσι κάνουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα ώστε όσο γίνεται να τους δίνουμε χαρά, τραγουδάμε και χαιρόμαστε όσο μπορούμε και με όποια αφορμή μπορούμε πέρα από την καθημερινή φροντίδα, το φαγητό, την καθαριότητα, την ιατρική παρακολούθηση, τα δεδομένα.

Αναζητούμε κάτι παραπάνω για να κάνουμε όσο είναι δυνατόν τον αναγκαστικό περιορισμό ευχάριστο» μας λέει. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκαν λίγο τον πρώτο καιρό να συνηθίσουν να βλέπουν τους φροντιστές τους με τις μάσκες και την προστατευτική αμφίεση, είχαν παραξενευτεί και δεν πολυκαταλάβαιναν τι συμβαίνει, μερικές φορές δεν τους αναγνώριζαν, χρειαζόταν να τους λένε συνέχεια το όνομά τους και ήταν δύσκολο να τους εξηγήσουν γιατί κρατούσαν μια απόσταση.

Τώρα φαίνεται να το έχουν συνηθίσει και να καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει αφού «μας βλέπουν να περνούμε περισσότερο χρόνο στα δωμάτια συζητώντας αλλά και κοντά στους κατάκοιτους». Και βέβαια αποφεύγουν να έχουν την τηλεόραση ανοιχτή, και όπως μας λένε, «την έχουμε γυρίσει στα παιδικά και μουσικά προγράμματα, δεν θέλουμε να βλέπουν ειδήσεις. Ομως και πάλι έχουν διαισθανθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Χθες μια γιαγιά πήρε το χέρι της προϊσταμένης, το χάιδεψε και της είπε “σε ευχαριστώ πολύ που μας προσέχεις”...».

Η συγκίνηση και η συστολή κάνουν τον συνομιλητή μας να θέλει προσπεράσει τους τρόπους που δείχνουν την αγάπη τους αυτοί οι άνθρωποι, το πώς ανταποδίδουν στη φροντίδα την ευγνωμοσύνη: «Μας δίνουν ευχές, έχουμε πάρει πάρα πολλές ευχές». Για τον κ. Παπαχρόνη οι άνθρωποι που φροντίζουν είναι φιλοξενούμενοι. Δεν χρησιμοποιεί ούτε μια φορά τη λέξη νοσηλευόμενοι κι ας υπάρχουν κατάκοιτοι ανάμεσα στα 45 άτομα που βρίσκονται στη μονάδα φροντίδας.

Αισχροκέρδεια

Οσο για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή; «Το πιο δύσκολο ήταν στην αρχή, γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου που σταματήσαμε το επισκεπτήριο, πριν έρθει η επίσημη σχετική εγκύκλιος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αντιδράσεις συναντήσαμε από τους συγγενείς που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Εμείς όμως είχαμε θορυβηθεί σοβαρά και ευτυχώς για τους ανθρώπους που φιλοξενούμε αλλά και για μας λήφθηκαν νωρίς αποφάσεις. Η άλλη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η αισχροκέρδεια που συναντήσαμε όταν πλέον εξαντλήθηκε το απόθεμά μας σε προστατευτικά μέσα και ένα κουτί μάσκες από 5 ευρώ που το αγοράζαμε είχε πάει 60. Κατά τα άλλα, πλέον στην καθημερινότητά μας έχουν μπει οι προφυλάξεις: παίρνουμε αυστηρά μέτρα ασφαλείας αντιμετωπίζοντας τους εαυτούς μας σαν να έχουμε τον ιό, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε να μεταφέρουμε το παραμικρό σε ανθρώπους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και οι περισσότεροι έχουν και κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη για όλους μας χρειάζεται μια συνειδητοποίηση, ο ιός μας δείχνει πόση αλληλεξάρτηση έχουμε. Και χρειάζεται να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τους πιο ευάλωτους από τους ανθρώπους...».

Τραγωδίες σε Ιταλία και Ισπανία

Οι ειδήσεις που αφορούν τη φροντίδα των απόμαχων της ζωής αποτελούν τραγικές συνδηλώσεις της χρεοκοπίας του πολιτισμού μας, που δοκιμάζεται πολλαπλώς από την πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πλέον ευάλωτους.

Ας προσπεράσουμε τις ελλείψεις στοιχειωδών ειδών για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων στο Γηροκομείο Αθηνών. Στην Ισπανία, στις 23 Μαρτίου, η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες έκανε γνωστό ότι οι άνδρες των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων που πήγαν να κάνουν απολύμανση σε γηροκομεία, τα οποία έπρεπε να είχαν έγκαιρα εκκενωθεί λόγω της πανδημίας, αφού σε αυτά υπήρξαν πολλά κρούσματα που αποδεκάτισαν το προσωπικό, «εντόπισαν ηλικιωμένους εγκαταλειμμένους και σε πολλές περιπτώσεις νεκρούς».

Λίγες μέρες αργότερα κατά τη μεταφορά ασθενών ηλικιωμένων σε άλλο ίδρυμα, τα ασθενοφόρα που τους μετέφεραν δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ. Αλλά και στην Ιταλία, στις 7 Απριλίου, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της χώρας με την υποψία ότι η διεύθυνσή του απέκρυψε πάνω από 100 θανάτους από τον COVID-19 την ώρα που σημειώνονται εκατοντάδες θάνατοι σε γηροκομεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο Ασβεστοχωρίου
Χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση για τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.
Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο Ασβεστοχωρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τουλάχιστον 12 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη
Οι πρώτες πληροφορίες για το γηροκομείο, που τέθηκε σε καραντίνα από χθες το βράδυ, κάνουν λόγο για 10 ηλικιωμένους και δύο εργαζομένους. Στη δομή βρέθηκε σήμερα ο Σ. Τσιόδρας.
Τουλάχιστον 12 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αλληλεγγύη έδωσε λίγη ζωή στο Γηροκομείο
Ενα «βουνό» από είδη πρώτης ανάγκης έχει στο Γηροκομείο Αθηνών, πρώτα από κατοίκους των Αμπελοκήπων και συλλογικότητες, ύστερα από τον «Ρουβίκωνα» και εσχάτως από τον Γ. Πατούλη.
Η αλληλεγγύη έδωσε λίγη ζωή στο Γηροκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε ο Σ. Τσιόδρας έπεισε το Αγιον Ορος να πάρει μέτρα
Oι φόβοι για τη δημιουργία υπερεστίας μετάδοσης του κορονοϊού στο Αγιο Ορος είναι μεγάλοι μετά και την αποτυχία του Σωτήρη Τσιόδρα να πείσει τους ιθύνοντες για τη ζοφερή πραγματικότητα.
Ούτε ο Σ. Τσιόδρας έπεισε το Αγιον Ορος να πάρει μέτρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακοίνωση-ντροπή της ΣΤΑΣΥ για το συνωστισμό: Βλέπει... οργανωμένους βανδαλισμούς
Με μία… μνημειώδη ανακοίνωση η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποποιείται τις όποιες ευθύνες της για το μπάχαλο και τον συνωστισμό στο μετρό εν μέσω πανδημίας, αφήνοντας, παράλληλα και «ευγενικές» αιχμές προς το υπουργείο...
Ανακοίνωση-ντροπή της ΣΤΑΣΥ για το συνωστισμό: Βλέπει... οργανωμένους βανδαλισμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας