Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό

  • A-
  • A+
Ανθρακες τα κυβερνητικά σενάρια περί σχεδίου της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες που... νοσούν ● Ο Ν. Μηταράκης «άδειασε» τον Γ. Κουμουτσάκο ● Στόχος ήταν άλλη μια φορά η καλλιέργεια ξενοφοβίας για εσωτερική κατανάλωση και η νομιμοποίηση βίαιων, παράνομων και φονικών επιχειρήσεων αποτροπής στα σύνορα

Σενάρια επί χάρτου, και μάλιστα ευφάνταστα, βασισμένα σε «συγκεχυμένες πληροφορίες», όπως παραδέχτηκε χτες το πρωί ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΑΝΤ1), αποδείχτηκε εντέλει η «είδηση» που αναπαρήγαγαν κυβερνητικά στελέχη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο σχετικά με το υποτιθέμενο εν εξελίξει σχέδιο της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που... νοσούν από κορονοϊό.

Μάλιστα, κάποια δημοσιεύματα μιλούσαν για άμεση κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος που έστειλαν ενισχύσεις στο Αιγαίο, άλλα δημοσιεύματα για την… επιτυχία της κυβέρνησης που απέτρεψε το σχέδιο της Τουρκίας και την ανάγκασε σε αναδίπλωση, ενώ άλλα συνέδεαν με το υποτιθέμενο σχέδιο την άφιξη βάρκας με πρόσφυγες σε ελληνικό νησί την Κυριακή. Μόνο που τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε.

«Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορονοϊού», ξεκαθάρισε χτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (Mega). Αλλά την πληροφορία για «φορείς του κορονοϊού» δεν την αναπαρήγαγαν μόνο οι ελληνικές εφημερίδες. Την αναπαρήγαγαν, αν δεν την υποκίνησαν, και στελέχη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Νέα επικίνδυνα σενάρια διακινεί η κυβέρνηση για πρόσφυγες στο Αιγαίο», 13/4/2020), ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσε να αναπαραγάγει στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Η Τουρκία σπρώχνει μετανάστες-φορείς του Covid-19 να περάσουν στην Ελλάδα, πιστεύουν αξιωματούχοι», εικονογραφημένο με τη φωτογραφία μιας βάρκας φορτωμένης με πρόσφυγες καταμεσής στο πέλαγος.

Αλλά και ο Αγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης στο «Βήμα» και πολιτικός υφιστάμενος του κυρίου Κουμουτσάκου, ως μέλος της Επιτελικής Ομάδας Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού που λειτουργεί στο υπουργείο υπό τον αναπληρωτή υπουργό, έσπευσε να γράψει στο in.gr («Υπουλο τουρκικό σχέδιο με τους μετανάστες – Τι επιδιώκει η Αγκυρα», in.gr, 11/4/2020) για «συντονισμένες μετακινήσεις μεταναστών [...] απέναντι από τα ελληνικά νησιά» και να υποστηρίξει, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, ότι «είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι και ασθενείς του Covid-19».

Η χτεσινή δήλωση του υπουργού αφήνει ωστόσο απολύτως έκθετους τόσο τον αναπληρωτή υπουργό όσο και τον πολιτικό του υφιστάμενο, που έσπευσαν να αναπαραγάγουν πληροφορίες χωρίς να τις διασταυρώσουν και χωρίς να αξιολογήσουν την αξιοπιστία τους.

Φάνηκε άλλωστε γρήγορα πόσο... αξιόπιστες ήταν οι πληροφορίες των ανώνυμων στρατιωτικών πηγών. Απαντώντας ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση αν έχει το ΥΠΕΘΑ «τις πληροφορίες ότι οι Τούρκοι πράγματι συγκεντρώνουν αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες ιδιαίτερα απέναντι από τα νησιά», ερώτηση γενική και χωρίς να αναφέρεται στις πληροφορίες για τον… κορονοϊό των προσφύγων, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε εξίσου γενικά και αόριστα ως προς το σχέδιο της Τουρκίας, με μεγαλύτερη σαφήνεια όμως ως προς το σχέδιο αποτροπής της Ελλάδας, που έχει βέβαια προκαλέσει την αντίδραση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας: «Κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε τέτοιες πληροφορίες, είναι συγκεχυμένες, αλλά αυτά δεν είναι παρά μόνο τα στοιχεία που πρέπει εμείς να παραλάβουμε, να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα εκτιμήσουμε και να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα.[…] Θα τονώσουμε, θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις που επιχειρούν σε όλο το μήκος των συνόρων […] προωθούμε πλωτά μέσα σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό […] οι οδηγίες βέβαια είναι οδηγίες για αποτροπή».

Είναι εμφανές ότι στόχος των ανυπόστατων κινδυνολογικών σεναρίων του Σαββατοκύριακου ήταν άλλη μια φορά η καλλιέργεια ξενοφοβίας για εσωτερική κατανάλωση και η νομιμοποίηση βίαιων, παράνομων και φονικών επιχειρήσεων αποτροπής στα σύνορα. Αλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ήδη αναφερθεί στο τουρκικό σχέδιο «εργαλειοποίησης αυτού του όπλου, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως, γιατί όταν ας πούμε αποπειράσαι να μπεις, να “μπουκάρεις” θα έλεγα σε μια χώρα, με τον τρόπο που επιχείρησαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τότε αυτό όπως καταλαβαίνετε μόνο νόμιμο δεν είναι».

Ποια νομιμότητα;

Αλλά είναι επιλεκτική η αντίληψη του υπουργού Αμυνας για τη νομιμότητα. Η πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα την άτακτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τη διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανέστελλε τις αιτήσεις ασύλου τον Μάρτιο και προέβλεπε άμεση επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης.

Γεννάται μάλιστα το ερώτημα αν στα «πλωτά μέσα» που ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος περιλαμβάνονται οι πλωτές διασωστικές σχεδίες με τις οποίες επαναπροωθούνται στην Τουρκία πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», όπως και αν οι επιχειρήσεις στα χερσαία περιλαμβάνουν πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες, σαν αυτές που καταγγέλλεται ότι ευθύνονται για την ύπαρξη δύο νεκρών και μιας αγνοούμενης, σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
Η έκτακτη, ακραία και αμφισβητούμενη πολιτική αποτροπής και παράνομων επαναπροωθήσεων που εφάρμοσε στα σύνορα τον Μάρτιο η κυβέρνηση, αποτυπώθηκε στα στοιχεία των αφίξεων του Μαρτίου.
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Στόχος του εθελοντικού προγράμματος είναι να αποσυμφορηθούν κυρίως τα ελληνικά νησιά. Εξάλλου, θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ε.Ε.
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»
Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μας καταλογίζει ο κ. Μάρκος Καραβίας, διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, σχετικά με όσα γράφαμε στις 10/2 για αιτούντα άσυλο από τη Σενεγάλη. Είναι όμως έτσι;
Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας