Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψηφιακή θυρίδα για κάθε πολίτη στα ΚΕΠ
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ψηφιακή θυρίδα για κάθε πολίτη στα ΚΕΠ

 • A-
 • A+

Ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει και τη δική του ψηφιακή θυρίδα όπου θα καταχωρούνται κατευθείαν ψηφιακά τα πιστοποιητικά και έγγραφα που έχει αιτηθεί από το ΚΕΠ. 

Στις επόμενες μέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών εξ αποστάσεως με δυο νέους τρόπους αποστολής των εγγράφων που αιτείται ο πολίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε με mail είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα του. 

Πώς θα γίνεται αυτό και τι βήματα θα πρέπει να ακολουθεί; Μπαίνοντας στο gov.gr, θα υπάρχει επιλογή για σύνδεση ΚΕΠ, όπως υπάρχει τώρα η εξουσιοδότηση, η υπεύθυνη δήλωση και η άυλη συνταγογράφηση. Ο πολίτης θα κάνει την επιλογή και θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.

Θα επιλέγει το ΚΕΠ με το οποίο θέλει να συνδεθεί (π.χ. δεν μπορεί από Θεσσαλονίκη να ζητήσει από ΚΕΠ Συντάγματος, θα πρέπει να έχει μια χωρική λογική γιατί θα τον εξυπηρετήσει ίσως το αντίστοιχο courier) και θα ζητάει να κάνει online αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού. Πρόκειται για μια σειρά πιστοποιητικών που δεν είναι ακόμη ώριμη η απευθείας έκδοσή τους από το gov.gr, οπότε για αυτά θα κάνει αίτηση.

Ο υπάλληλος θα παραλαμβάνει την αίτηση και θα κάνει όλες τις εσωτερικές διαδικασίες διεκπεραίωσης όπως συμβαίνει και τώρα. Πρόκειται για έγγραφα που δεν απαιτούν άλλα δικαιολογητικά ή απαιτούν δικαιολογητικά που θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Ενδεικτικά, τέτοια πιστοποιητικά που θα μπορεί να γίνει αίτηση ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε με ταχυδρομική υπηρεσία είναι το αντίγραφο ποινικού μητρώου, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας ή το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης.

Ο υπάλληλος θα το εκδίδει κατόπιν της αίτησης και μετά είτε θα το στέλνει στο mail του πολίτη είτε στην ψηφιακή θυρίδα του. Η ψηφιακή θυρίδα είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται μέσα στο gov.gr τα πιστοποιητικά την έκδοση των οποίων κάνει ο πολίτης μέσω του gov.gr. Δηλαδή, αν ο πολίτης κάνει υπεύθυνη δήλωση στο gov.gr και κάνει και μια εξουσιοδότηση, θα έχει τη δυνατότητα να δει και στη θυρίδα την υπεύθυνη δήλωση που έχει κάνει. Εκεί λοιπόν θα μπορεί να βρίσκει και το πιστοποιητικό που έχει ζητήσει από το ΚΕΠ.

Ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς θα στείλει εγκύκλιο στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, προκειμένου να αναλύσει τη διαδικασία παραλαβής του ψηφιακού αιτήματος του πολίτη αλλά και τον τρόπο ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης μέσω των ΕΛΤΑ. Θα εξειδικεύσει τις διαδικασίες των υπηρεσιών και της δωρεάν παραλαβής από τον πολίτη. 

Η λίστα με τα πιστοποιητικά

που θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται ψηφιακά

 •    Έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου
 •    Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης
 •    Χορήγηση πιστοποιητικού εγγύτερων συγγενών
 •    Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου
 •    Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου
 •    Χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
 •    Χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών πανεπιστημίου
 •    Βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ
 •    Μεταδημότευση συζύγων όταν ο ένας είναι ήδη δημότης
 •    Μεταδημότευση ενηλίκου για την ανάκτηση της αρχικής δημοτικότητας που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του
 •    Μεταδημότευση συζύγων και τέκνων από άλλο Δήμο όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι εγγεγραμμένα στον αυτό δήμο ή κοινότητα
 •    Μεταδημότευση άγαμου ενηλίκου σε δημοτολόγιο δήμου ή κοινότητας εκτός του τόπου καταγωγής του ίδιου ή των γονέων του
 •    Αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό κατανάλωσης υδροληψίας (ΕΥΔΑΠ)
 •  

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις
  Διαδικτυακή έρευνα διεξάγει ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο σχεδίου το οποίο στόχο έχει να οργανώσει τις απαραίτητες και επιθυμητές παρεμβάσεις για τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.
  Διαδικτυακή έρευνα από τον Δήμο Πειραιά για τις μετακινήσεις
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Στα ΚΕΠ 15 πιστοποιητικά ειρηνοδικείων - πρωτοδικείων
  Η υπηρεσία αφορά κυρίως σε πολίτες που δε διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και εντάσσεται στο πλαίσιο μετεξέλιξης των ΚΕΠ στο μοναδικό σημείο φυσικής επαφής με το Δημόσιο
  Στα ΚΕΠ 15 πιστοποιητικά ειρηνοδικείων - πρωτοδικείων
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Αλαλούμ με τα ίντερνετ καφέ
  Λάθη στους ΚΑΔ και ασάφειες αφήνουν χωρίς προστασία επιχειρήσεις και εργαζόμενους ● Τα παράδοξα, η έλλειψη φορέα εκπροσώπησης και οι δύσκολες συνθήκες υγιεινής που αποτελούν γρίφο.
  Αλαλούμ με τα ίντερνετ καφέ
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Διευκολύνσεις της Λιμενικής Αστυνομίας προς τους πολίτες
  Σειρά ευκολιών παρέχει από σήμερα η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των συναλλασσόμενων για εργασίες που θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
  Διευκολύνσεις της Λιμενικής Αστυνομίας προς τους πολίτες
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Με τηλεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία
  Ομαλά θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα διδακτικά εξάμηνα που είναι σε εξέλιξη για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με εξ αποστάσεως διδασκαλία για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).
  Με τηλεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  Διαπόμπευση με στιλ... γηπεδικό
  Βορά σε οπαδικές ιστοσελίδες έγινε προϊσταμένη δημοτικής υπηρεσίας, η οποία ενημέρωσε τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας όταν εντόπισε εργασίες στο Αλσος από εταιρεία που κατασκευάζει το γήπεδο της ΑΕΚ
  Διαπόμπευση με στιλ... γηπεδικό

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας