• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.1°C / 17.8°C
  5 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.7°C / 16.1°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.0°C
  5 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.9°C
  4 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 17.0°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.8°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.7°C
  4 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκτυα τεχνολογικής αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας

 • A-
 • A+
H νεοσύστατη πρωτοβουλία λειτουργεί τόσο ως κόμβος ενημέρωσης και δράσης αλλά και ως πλατφόρμα ψηφιακών εργαλείων-ελεύθερου λογισμικού, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου συνεργασίας για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού (3d printing). Η πλατφόρμα μοιράζεται πρακτικές αλληλεγγύης και παράλληλα ενισχύει το κομμάτι της στήριξης της εργασίας μέσα από ένα εργαλείο καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας.

«Mένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε μόνοι, ούτε άπραγοι. Στήνουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας στις γειτονιές μας, στεκόμαστε δίπλα στους γύρω μας και αντιστεκόμαστε σε όσους χρησιμοποιούν αυτή την κρίση για να μας πειθαρχήσουν, να μας αποκλείσουν και να βγάλουν κέρδος. Διεκδικούμε να βγούμε από αυτό μαζί και σε έναν κόσμο καλύτερο!».

Με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε, από τις πρώτες κιόλας μέρες των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, η συνέλευση «Μένουμε Μαζί» και η αντίστοιχη ιστοσελίδα menoumemazi.org. H νεοσύστατη πρωτοβουλία λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα: ως κόμβος ενημέρωσης και δράσης, πλατφόρμα ψηφιακών εργαλείων-ελεύθερου λογισμικού, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη δημιουργία ανοιχτού δικτύου συνεργασίας για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού μέσω της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3d printing). Tα μέλη της συνέλευσης μιλάνε στην «Εφ.Συν.» εξηγώντας τον σκοπό και το περιεχόμενο του «Μένουμε Μαζί».

• Γιατί και πώς ξεκινήσατε το «Μένουμε Μαζί»;

Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ανάγκη να δράσουμε συλλογικά σε μια συνθήκη όπου το «μαζί» δεν μπορεί να γίνει πράξη έξω από τα σπίτια μας και το «όχι μόνοι» έχει νόημα περισσότερο από ποτέ. Η ιδέα της πλατφόρμας ξεκίνησε από μια ομάδα ατόμων με κοινή πορεία σε διάφορους χώρους σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την κοινωνική οικονομία. Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μας δίνει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και με βάση κάποιες τεχνικές γνώσεις στήσαμε την πλατφόρμα που εξ αρχής ήταν αυτοοργανωμένη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει μεγαλώσει και λειτουργεί οριζόντια με διαδικτυακές συνελεύσεις και κοινή δουλειά μέσα από διάφορα ψηφιακά ανοιχτά εργαλεία. Αλλωστε ένας από τους στόχους της πλατφόρμας είναι η διάδοση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν πρακτικές και ιδέες αλληλεγγύης και οργάνωσης από τα κάτω.

• Σε τι διαφέρετε από άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης που εμφανίστηκαν αυτές τις μέρες όπως το #ΜένουμεΕνεργοί ή το #AntiviruSolidarityGR;

Το «Μένουμε Μαζί» γεννήθηκε τη στιγμή που αναδύθηκαν πολλές άλλες δράσεις αλληλεγγύης με αφορμή τον Covid-19. Συζητώντας για το τι θα κάνουμε, καταλήξαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν κόμβο ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα διαχέει πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να βοηθήσει ή να βοηθηθεί, θα προσφέρει ψηφιακά εργαλεία και υποδομές στα κοινωνικά κινήματα, θα συνδέει και θα συνδέεται με συλλογικότητες υποστήριξης. Η πλατφόρμα δηλαδή έχει στόχο να λειτουργήσει υποστηρικτικά και συμπληρωματικά με άλλες καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε μια περίοδο «πανδημίας», που είναι και περίοδος οικονομικής δυσκολίας και μεγάλων εκπτώσεων της προσωπικής αλλά και συλλογικής μας ελευθερίας.

To menoumemazi.οrg αναρτά, μεταξύ άλλων, δράσεις αλληλεγγύης από συλλογικότητες όπως οι «Covid19: Κανένας Μόνος/ Καμία Μόνη» και #Μένουμε Ενεργοί

• Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;

Η πλατφόρμα μοιράζεται πρακτικές αλληλεγγύης και παράλληλα ενισχύει το κομμάτι της στήριξης της εργασίας. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από ένα εργαλείο καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά προσφέροντας και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας. Αν κάποιος ή κάποια έχει συγκεκριμένες απορίες σε σχέση με δικαιώματα και εργοδοτικές αυθαιρεσίες, μπορεί να στείλει μήνυμα στο αντίστοιχο chat, το οποίο βλέπουν και απαντάνε άτομα που είναι σε σωματεία και τα οποία ενεργοποιούνται σε άλλες καμπάνιες. Παράλληλα προωθούμε διεκδικήσεις άμεσης στήριξης του ΕΣΥ, για τις φοιτητικές εστίες, τη μείωση των ενοικίων, καμπάνιες ενάντια στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία καθώς και ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό που θέλει πρόσφυγες και άστεγους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τέλος, προωθούμε δράσεις στήριξης φυλακισμένων, τοξικομανών, ανθρώπων με αναπηρία, όσων αυτή την περίοδο πλήττονται περισσότερο. Η ανάγκη που γεννιέται σήμερα είναι το «μαζί» να γίνει όσο πιο ευρηματικό και συμπεριληπτικό γίνεται.

• Τι πρακτικά εργαλεία παρέχετε;

Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να προσφέρει αυτό που ονομάζουμε υποδομές με τρεις τρόπους:

■ Με την παροχή και υποστήριξη εργαλείων επικοινωνίας ελεύθερου λογισμικού για online συνελεύσεις και την ενδοεπικοινωνία των συλλογικοτήτων.

■ Με την εκκίνηση ενός ανοιχτού δικτύου συνεργασίας των «makers» (δημιουργοί-σχεδιαστές) που να προωθεί την κουλτούρα του ανοιχτού σχεδιασμού, στην παρούσα φάση μέσω της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε έλλειψη μέσα από την τρισδιάστατη εκτύπωση.

■ Με τη δημιουργία ενός κόμβου δεδομένων τα οποία είναι διαθέσιμα προς χρήση σε άλλους ιστότοπους, συλλογικότητες και άτομα, μέσα από ένα ευρετήριο σωματείων, ένα ευρετήριο καταγγελιών εργοδοτικής αυθαιρεσίας κι ένα άλλο με ομάδες αλληλοβοήθειας

• Τι ανταπόκριση είχατε;

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ στην πλατφόρμα, γινόμαστε σημείο αναφοράς όσον αφορά την πληροφορία. Δεχόμαστε μηνύματα του τύπου «βάλτε κι αυτό το τηλέφωνο στήριξης», «προσθέστε και αυτή την ομάδα» και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

• Τι καταγγελίες έχετε δεχτεί όσον αφορά τα εργασιακά και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από τον χώρο της πληροφορικής και τα τηλεφωνικά κέντρα και αφορούν κυρίως καταχρηστικές απολύσεις ή μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Υποθέτουμε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος που εργάζεται εκεί είναι πιο εξοικειωμένος και με τις νέες τεχνολογίες. Οι καταγγελίες προωθούνται στα αντίστοιχα πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σωματεία που επικοινωνούν με την επιχείρηση και προσπαθούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Ανάλογα με τον χειρισμό μπορεί να γίνει δημόσια καταγγελία από το σωματείο, την οποία μετά προσθέτουμε στο ευρετήριο καταγγελιών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Tρισδιάστατη» αλληλεγγύη από την κοινότητα των makers
Από τις πρώτες μέρες της υγειονομικής κρίσης εμφανίστηκαν πανελλαδικά πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με εγχειρήματα που ειδικεύονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση να δηλώνουν άμεση διαθεσιμότητα για την κατασκευή...
«Tρισδιάστατη» αλληλεγγύη από την κοινότητα των makers
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίξανε και μας περιμένουνε
Με αραιωμένα τραπέζια και σερβιτόρους με μάσκες ξαναλειτούργησαν από χθες τα καταστήματα εστίασης • Ικανοποιητική η κίνηση στα συνοικιακά μαγαζιά, σε αντίθεση με το κέντρο, όπου είναι αισθητή η απουσία των...
Ανοίξανε και μας περιμένουνε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ανθρώπινη αλληλεγγύη μολύνθηκε από τον... κορονοϊό
Ερευνα του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας του ΕΚΠΑ δείχνει πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τις πεποιθήσεις των Ελλήνων για την Εκκλησία, την Ευρώπη και τα ΜΜΕ ● Τι λέει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Στέλιος...
Η ανθρώπινη αλληλεγγύη μολύνθηκε από τον... κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
«Η τεχνικο-οικονομική ενοποίηση του κόσμου, λόγω της διάδοσης του επιθετικού καπιταλισμού το ΄90. γέννησε ένα πελώριο παράδοξο, το οποίο η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε ήδη φανερό σε όλους.
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η βαρεμάρα του Σαββατοκύριακου χωρίς... Δευτέρα
Πώς επιβιώνουν οι μαθητές χωρίς σχολείο μέσα στους τέσσερις τοίχους του δωματίου τους με μοναδικά εφόδια ένα κινητό ή ένα λάπτοπ ● Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχική...
Η βαρεμάρα του Σαββατοκύριακου χωρίς... Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστεγοι, ευάλωτοι, έγκλειστοι: διπλά εκτεθειμένοι στον κορονοϊό
Eπρεπε να φτάσουμε στην έξαρση της πανδημίας για να αρχίσει δειλά να γίνεται λόγος και από επίσημα χείλη για τις ευάλωτες ομάδες.Οχι μόνο για εκείνες που θεωρούνται ευπαθείς στον ιό, αλλά και για όσους το...
Αστεγοι, ευάλωτοι, έγκλειστοι: διπλά εκτεθειμένοι στον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας